HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Nereye Gidiyor’’ Konulu Konferans Gerçekleştirildi
29 Kasım 2017, Çarşamba
Üniversitemizde “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Nereye Gidiyor’’ Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Avrupa Birliği Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Nereye Gidiyor’’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen konferansa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Cemil Ertuğrul, konuşmacı olarak İletişim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Murat Öntuğ, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Cemil Ertuğrul’un açılış konuşmasıyla başlayan konferans İletişim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Murat Öntuğ’un “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Nereye Gidiyor’’ konulu sunumuyla devam etti.

Prof. Dr. Murat Öntuğ, Avrupa Birliği (AB) hakkında bilgi vererek Türkiye- AB ilişkilerinin tarihçesini anlattı. Türkiye-AB ilişkilerinin dönüm noktasının, 10-11 Aralık 1999 tarihlerinde Helsinki'de yapılan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Murat Öntuğ “Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin adaylığı resmen onaylanmış ve diğer aday ülkelerle eşit konumda olacağı açık ve kesin bir dille ifade edilmiştir.
Helsinki Zirvesi'nde, diğer aday ülkeler için olduğu gibi Türkiye için de ‘Katılım Ortaklığı Belgesi’ hazırlanmasına karar verilmiştir. Türkiye için hazırlanan ilk Katılım Ortaklığı Belgesi 8 Mart 2001 tarihinde AB Konseyi tarafından onaylanmıştır. 3 Ekim 2005 tarihinde ise Lüksemburg’da yapılan hükümetler arası konferans ile Türkiye resmen AB'ye katılım müzakerelerine başlamıştır. Yine aynı gün bir basın toplantısı düzenlenerek Türkiye için Müzakere Çerçeve Belgesi yayımlanmıştır. Böylece, Türkiye ile AB arasındaki inişli çıkışlı ilişki, çok önemli bir dönüm noktasını aşarak yepyeni bir sürece girmiştir. Katılım Müzakerelerinde mevcut durumda şu ana kadar 16 fasıl müzakerelere açılmış, bir tanesi geçici olarak kapatılmıştır.”dedi.

Konferansın sonunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Cemil Ertuğrul, İletişim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Murat Öntuğ’a teşekkür belgesi verdi.