HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / “Uşak’ta ve Uzakta Kadın Kamu Yöneticileri” Paneli Gerçekleştirildi
22 Mayıs 2026, Cuma
“Uşak’ta ve Uzakta Kadın Kamu Yöneticileri” Paneli Gerçekleştirildi

Uşak Üniversitesi’nde kadınların kamu yönetimi, sivil toplum ve güvenlik alanındaki deneyimlerinin ele alındığı “Uşak’ta ve Uzakta Kadın Kamu Yöneticileri” paneli gerçekleştirildi. Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde düzenlenen etkinlik, Kadın Liderler Korosu’nun dinletisiyle başladı.

Panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Ayşe Özdemir üstlenirken; Sivaslı Kaymakamı Eda Nur Yurt, Banaz Jandarma Komutanı Üsteğmen Merve Tuzcu Şeker ile Yüzümle Mutluyum Derneği temsilcileri Hatice Erke ve Melike Aday konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde ilk olarak Yüzümle Mutluyum Derneği’nin kuruluş süreci ve çalışmaları hakkında bilgi verildi. Dernek temsilcileri, 2018 yılında kurulan derneğin alanında ilk ve tek dernek olduğunu belirterek temel amaçlarının “yüz eşitliği” konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak olduğunu ifade etti. Bireylerin dış görünüşleriyle değil karakterleriyle değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çekilen konuşmalarda, yüz farklılıklarının yalnızca sağlık boyutuyla değil, akran zorbalığı ve toplumsal önyargılar açısından da ele alınması gerektiği vurgulandı.

Dernek üyelerinden Melike Aday, doğuştan dudak ve damak yarığı rahatsızlığıyla dünyaya geldiğini, yaşamı boyunca çok sayıda operasyon geçirdiğini ve işitme kaybı yaşadığını anlattı. Üniversite eğitimini tam burslu olarak tamamladığını ifade eden Aday, derneğin benzer deneyimlere sahip bireyler için önemli bir manevi destek alanı oluşturduğunu belirtti.

Hatice Erke ise kızının Türkiye’de ilk görülen rahatsızlıklardan birine sahip olması nedeniyle dernekle yollarının kesiştiğini ifade ederek, bu alanda devlet desteğinin artırılmasının önemine değindi. Erke, toplumdaki farkındalığı artırmak ve ailelere destek sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Kadın Yöneticiler Mesleki Deneyimleri Paylaştı

Sivaslı Kaymakamı Eda Nur Yurt da mülki idare amiri olarak görev sürecine ilişkin deneyimlerini paylaştı. Üniversite yıllarında kamu sektöründe çalışma gibi belirgin bir hedefinin olmadığını ifade eden Yurt, zamanla bu alana yöneldiğini belirtti. Sivaslı’nın üçüncü kadın kaymakamı olduğunu söyleyen Yurt, görev yaptığı ilk ilçede ilk kadın kaymakam olarak önyargılarla karşılaşılabileceğinin düşünüldüğünü ancak olumsuz bir durum yaşamadığını aktardı.

Hatay’daki görev sürecine de değinen Yurt, özellikle afet dönemlerinde yöneticilerin ulaşılabilir olmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Öğrencilerle sürekli iletişim halinde olmayı önemsediklerini belirten Yurt, okullarda görünür olmanın gençlere umut verebileceğini ifade etti. Konuşmasında “Mesleğimi cinsiyeti olmadan yapıyorum, erkek gibi yapmıyorum.” sözleriyle kadın yöneticilere yönelik kalıplaşmış bakış açılarına dikkati çekti.

Banaz Jandarma Komutanı Üsteğmen Merve Tuzcu Şeker ise meslek hayatına ilişkin deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. İnşaat mühendisliği eğitimi aldığını belirten Şeker, jandarma mesleğine yönelmesinde babasının etkili olduğunu söyledi. Tamamı erkek personelden oluşan bir ekipte görev yaptığını ifade eden Şeker, disiplin ve emir-komuta zinciri sayesinde kadın-erkek ayrımı olmaksızın görevlerin sürdürüldüğünü belirtti.

Zorlu arazi şartlarına yönelik eğitimlerin görev sürecinde önemli katkı sağladığını aktaran Şeker, köylerde vatandaşlarla kurulan iletişimde sade ve anlaşılır bir dil kullanmanın önemine değindi. Kadınların yönetici pozisyonlarında “erkek gibi” davranmak zorunda olmadığını ifade eden Şeker, mesleğin kadın kimliği korunarak da başarılı şekilde yürütülebileceğini söyledi.

Etkinlik kapsamında ayrıca “Ekolojik Kadın Girişimciliği” dersi hakkında tanıtım sunumu gerçekleştirildi. Panel, konuşmacılara plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.