HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi Blaundos Antik Kentinde Önemli Çalışmalar Yapmaya Devam Ediyor
5 Kasım 2021, Cuma
Uşak Üniversitesi Blaundos Antik Kentinde Önemli Çalışmalar Yapmaya Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının izinleriyle Uşak Üniversitesi adına Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Can başkanlığında yürütülen Blaundos Antik Kenti kazılarında bölge tarihine ve kültürüne ışık tutacak önemli çalışmalar yapılmaya devam ediliyor.

Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Nekropol Alanında Yaklaşık 400 Mezarın Tespit ve Belgelemesini Yaptı

Geçtiğimiz Haziran ayından itibaren sürdürülen 2021 sezonu çalışmalarında, bir yandan kentin merkezinde yer alan Ceres (Demeter) tapınağının kazıları devam ederken, bir yandan da nekropol alanlarında tespit ve belgeleme çalışmaları sürdürüldüğünü belirten Prof. Dr. Birol Can yapılar çalışmalar hakkında bilgi verdi. Demeter kutsal alanının anıtsal giriş kapısının tamamen açığa çıkarıldığını, tapınağın büyük bölümü kazılarak yapıya ait bezemeli mermer blokların tasnifinin devam ettiğini belirten Can, “Bu çalışmaların da kısa zamanda tamamlanarak bu yapıların ayağa kaldırılması için projeler hayata geçirilecektir. 2021 sezonunda çalışılan diğer bir alan olan nekropolde de önemli tespitler yapılmıştır. Bir tepe üzerine kurulu Blaundos kentini her yönde çevreleyen derin kanyonun yamaçlarında çok sayıda kaya mezarı görülür. Teraslar halinde sıralanan yüzlerce kaya mezarı, her ne kadar zaman içinde tahribata uğramışsa da planları, donanımları ve özellikle bazılarının duvarlarını süsleyen freskleri günümüze ulaşmıştır. Ele geçen kalıntı ve buluntulardan bu mezarların Roma dönemi boyunca kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ana kayaya oyularak oluşturulan ve içlerinde çok sayıda lahite yer verilen oda mezarların yüzeyde görülebilen yaklaşık 400 tanesinin planları çizilerek detaylı belgelemeleri yapılabilmiştir. Bunların bazılarının duvarlarını kaplayan duvar resimleri, restorasyon-konservasyon ekibi tarafından temizlenerek koruma altına alınmıştır. Bitkisel ve figürlü sahnelerden oluşan renkli duvar resimleri, dönemin sanat anlayışını, inançlarını, defin geleneklerini göstermesi açısından da oldukça önemli bilgiler vermektedir. Her birinin aile mezarı olarak kullanıldığı tahmin edilen çok odalı kaya mezarlarının bazılarında 20-25 gömü gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Yüzölçümü olarak en az kentin yerleşim alanı kadar bir alan kaplayan nekropol alanında tespit ve belgelemesi yapılan yaklaşık 400 mezar dışında, hala toprak altında yüzlercesinin olduğu anlaşılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Rektör Savaş: “Blaundos’un Tanıtımına Yönelik De Projeler Gerçekleştiriliyor.”

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, üniversite adına Prof. Dr. Birol Can başkanlığında yürütülen çalışmaların, Uşak’ın tarihi zenginliğini ortaya koyma adına çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Kazı ekibimiz tarafından yapılan bu çok kıymetli çalışmaların yanı sıra, çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Blaundos’un tanıtımına yönelik de projeler gerçekleştiriliyor. Gerek kent içinde gerekse nekropol alanında, ziyaretçilerin eserleri görebilmesi için yakın zamanda yürüyüş yolları yapılması da düşünülüyor. Diğer yandan, kentin girişinde kurulacak olan ziyaretçi karşılama merkeziyle hem gelen tüm ziyaretçilerin kenti kontrollü bir şekilde gezmesi, hem de eserlerin korunması sağlanmış olacak. Üniversitemiz adına yürütülen Blaundos kazı ve restorasyon çalışmaları farklı üniversitelerden ve bilim dallarından öğrencilerin katılımıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Uşak Valiliği, İl Özel İdaresi, Ulubey Kaymakamlığı, Ulubey Belediyesi, Türk Kızılayı Uşak Şubesi, Uşşak Aşevi, Volony Group ve Blaundos Yachting tarafından destekleniyor. El birliği ile Uşak’ın tarihi eserlerine sahip çıkıyoruz. Tüm kurum ve kuruluşlara destekleri için bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.