HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi Öğrencilerinden Yeni Zelanda’daki Irkçı Saldırıyı Kınama
20 Mart 2019, Çarşamba
Uşak Üniversitesi Öğrencilerinden Yeni Zelanda’daki Irkçı Saldırıyı Kınama

Uşak Üniversitesi İnsan Hak ve Hürriyetleri Topluluğu ve Uşak Üniversitesi Topluluklar Birliği, Yeni Zelanda’daki ırkçı saldırıyı kınadı.

Basın açıklamasını yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri Topluluğu Başkanı Hüsamettin Karahan, Yeni Zelanda’da Müslümanlara yönelik ırkçı saldırıda tetiği çekenleri, saldırının planlamasında yer alanları ve bu saldırı planı üzerinden bir hesap içinde olan tüm çevreleri en ağır şekilde kınadıklarını belirtti. Müslüman ya da gayrimüslim, camide ya da başka bir mekânda, masum insanlara yönelik hiçbir saldırının kabul edilemez olduğunu, insana kasteden hiçbir saldırı karşısında sessiz kalınamayacağına dikkat çeken Karahan şunları söyledi:

“Bu saldırıda tetiği çekenleri de, bu saldırının planlamasında yer alanları da, bu saldırı planı üzerinden bir hesap içerisinde olan tüm çevreleri de en ağır şekilde kınıyoruz. Müslüman ya da gayrimüslim, cami de ya da bir başka mekânda, masum insanlara yönelik hiçbir saldırı kabul edilemez; insana kasteden hiçbir saldırı karşısında sessiz kalınamaz. Cuma günü Yeni Zelanda’da meydana gelen cami katliamını bir iki kişinin sapkınlığı olarak görmek, olayı bireysel bir suç olarak ele almak, dünyada yükselen ırkçılığı ve farklılıklara olan düşmanlığı okuyamamaktır. Ne yazık ki 49 Müslüman’ın katledildiği saldırı, dünyanın en güvenilir ve yaşanılabilir 10 ülkesinden biri olan Yeni Zelanda’da gerçekleşti. Yaklaşık 5 milyon insanın yaşadığı Yeni Zelanda’da 50 bin dolaylarında Müslüman bulunuyor ve Yeni Zelanda 200 yılı aşkın bir süredir Müslümanların yaşadığı bir ülke. Ülkede Müslümanların birlikte yaşam ortamını tehdit eden bir tavrı olmamasına karşın böyle bir saldırının gerçekleşmesi içten içe büyütülen ırkçı nefret ve kinin bir tezahürüdür.”

“Saldırı İslamofobinin Neticesidir”

 Bu saldırıların Batılı kirli merkezler tarafından üretilen İslamofobinin neticesi olduğunu belirten Başkan Karahan, “Bu saldırıdan sonra yapılan açıklamalar ve ortaya konulan tepkiler Batılı kirli merkezlerin Müslümanları bir takım istatistiklerden ibaret gördüğüdür. Bu zihniyet, ‘tüm Müslümanlar öldürülmelidir, çünkü tüm Müslümanlar teröristtir’ düşüncesindeki bir zihniyettir. Irkçı emperyalist Batı zihniyetinin, İslam’a, Müslümanlara ve Hazreti Peygamber’e (SAS) karşı oluşturulmuş nefret dilini ifade özgürlüğü ve demokrasi olarak nitelendirmeye devam etmeleri bu tip saldırıları daha da artıracaktır. Yeryüzünde tek bir Müslüman’ın bir ırkçı saldırıyla saçının teline zarar gelmesine kayıtsız kalamayız. Bizim bu saldırılardan ötürü bütün Yeni Zelanda halkını sorumlu tutmamız ve onlara karşı nefret beslememiz söz konusu olamaz. Ancak bu saldırılardan Müslümanlara karşı nefret diliyle konuşan tüm siyasetçiler ve popüler ırkçı söylemin oluşmasına katkıda bulunan tüm merkezler sorumludur. İslam belirli bir ırkın dini değildir. Batı, kendileriyle aynı ırklardan olmayan tüm insanlara karşı bir izolasyon politikası izlese bile ırkçılığı telin eden İslam’ın yayılmasına engel olamayacaktır.  Batılı siyasetçiler kendi halklarına İslam’dan nefret etmeyi değil de kendilerinden olmayanlarla birlikte yaşayabilme kültürünü öğretirlerse dünya daha huzurlu bir yer olacaktır. Batı’da ırkçılık, kin ve nefret büyütülmesi sadece Müslümanlar için değil tüm insanlar için dünyayı cehenneme çevirir. Bu çirkin politikalardan ve bu politikaların tezahürü olan tüm yaklaşımlardan vazgeçilmelidir.” dedi.

Saldırıyı kınadıklarını tekrar dile getiren Başkan Karahan, “Bizler ise Hakkın yanında onlardan; daha çalışkan, daha dirayetli, daha bilinçli olmak zorundayız. Zulümlerine karşı adil, fitnelerine karşı açık, dürüst ve mert, korkaklık ve hainliklerine karşı cesur olacak, cahilliklerine karşı ilim ve hikmetle yılmadan yıkılmadan mücadele edeceğiz. Allah yar ve yardımcımız olsun.” diye konuştu.

Basın açıklamasına Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adem Duru, Prof. Dr. Metin Gümüş, AK Parti İl Başkanı Fahrettin Tuğrul, İHH Uşak Şube Başkanı İbrahim Akkaş, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Erkan Arslan, Genel Sekreter V. İbrahim Çalış, Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Yıldırım, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.