HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / İslam Bilim Tarihinin En Önemli Bilim İnsanı: Prof. Dr. Fuat Sezgin
7 Mart 2019, Perşembe
İslam Bilim Tarihinin En Önemli Bilim İnsanı: Prof. Dr. Fuat Sezgin

Uşak Üniversitesi tarafından “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve İslam Bilim Tarihi” adlı konferans düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Altınay ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi  Araştırmaları Vakfı Uzmanı Gürsel Aksoy katıldı.

"İslam bilim adamlarının üretmiş olduğu bilimsel sonuçların, Batıya ulaşmasıyla bugünkü Avrupa bilimi doğmuştur"

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Türk bilim adamları ve bilim adamı olmak isteyen Türk gençleri için rol model olduğuna dikkat çekti. Sezgin’in, Müslüman Türk bilim adamı olarak yıllarca Müslümanların Batı bilimine katkılarını anlattığını söyleyen Rektör Savaş, “94 yaşında hayatını kaybeden dünyanın en önde gelen bilim tarihçilerinden Fuat Hoca, hayatının son anına kadar çalıştı. Rahmetli hocamızı örnek alın, çok çalışın. Unutmayın ki İslam bilim adamlarının üretmiş olduğu bilimsel sonuçların, Batıya ulaşmasıyla bugünkü Avrupa bilimi doğmuştur. Harezmi’nin El-cebir ve’l-Mukabele kitabı bunlardan biridir. İkinci derece denklemlerin çözümünü Harezmi bulmuştur. Ömer Hayyam ise ilk kez üçüncü derece denklemlerin kökünü buldu, Pascal Üçgeni ve Binom formülü Hayyam’a aittir. Batılılar kendileri bulmuş gibi gösterdiler. Uşak Üniversitesi olarak bu tür etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. Konuşmacılarımızın aktaracağı bilgilerin faydalı olacağına inanıyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum.”dedi.

Örnek Alınması Gereken Bir Bilim İnsanı

Prof. Dr. Altınay, Sezgin’in hayatından bilgiler aktararak, İslam bilim tarihine yapmış olduğu katkılardan bahsetti. Prof. Dr. Sezgin’in ömrünü bilime adadığını aktararak eserleri hakkında bilgi verdi. Tüm bilim alanlarında örnek alınması gereken, kararlı ve ibadet aşkıyla çalışmalarını yürüten bir bilim insanı olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Fuat Sezgin  İslam Bilim Tarihi  Araştırmaları Vakfı Uzmanı Gürsel Aksoy ise vakıf çalışmaları hakkında bilgilendirme yaparak, 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olduğunu ve tüm Türkiye’de konuyla ilgili faaliyetler yapıldığını sözlerine ekledi.

Konferansın sonunda konuşmacılara üniversite adına plaket verildi.