HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Rektör Savaş, Öğrencilere Bilim Tarihi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’i Anlattı
28 Şubat 2019, Perşembe
Rektör Savaş, Öğrencilere Bilim Tarihi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’i Anlattı

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı olması sebebiyle, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nde bilim tarihi üzerine konferans verdi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yaşa, Matematik Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Şahin, çok sayıda akademisyen ve öğrenci  katıldı.

“Batı biliminin bugün ki duruma gelmesinde İslam bilim insanlarının büyük katkısı vardır’’

Rektör Savaş, konuşmasında matematiğin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek matematiğin tarihini anlattı. Matematiği geliştiren önemli bilimcilerin yüzyıllar geçmesine rağmen hala unutulmadığına değinen Prof. Dr. Ekrem Savaş, öğrencilere Harezmi ve Ömer Hayyam hakkında bilgi verdi. Harezmi’ninEl-cebir ve’l- Mukabele kitabından örnekler veren Prof. Dr. Savaş, ikinci derece denklemlerin çözümünü Harezmi’nin bulduğunu, Ömer Hayyam’ın ise rubailerden çok matematiğe katkısı olduğunun altını çizerek Hayyam’ın ilk kez üçüncü derece denklemlerin kökünü bulduğunu, Pascal Üçgeni’nin ve Binom formülünün Hayyam’a ait olduğunu söyledi. İslam bilim adamlarının üretmiş olduğu bilimsel sonuçların Batıya ulaşmasıyla bugünkü Avrupa biliminin doğduğunu belirten Prof. Dr. Savaş “Batı biliminin bugün ki duruma gelmesinde İslam bilim insanlarının büyük katkısı vardır.”dedi.

‘‘Prof. Dr. Fuat Sezgin, Türk bilim adamları ve bilim adamı olmak isteyen Türk gençleri için rol modeldir’’

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatından kesitler aktaran Rektör Savaş, Sezgin’in Türk bilim adamları ve bilim adamı olmak isteyen Türk gençleri için rol model olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eserlerinden örnekler veren Prof. Dr. Savaş, Sezgin’in, Müslüman Türk bilim adamı olarak yıllarca Müslümanların Batı bilimine katkılarını anlattığını sözlerine ekledi.

Rektör Savaş öğrencilere tavsiyelerde de bulunarak, hedef belirlemelerini ve bu hedefe ulaşmak için çok çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’a, Dekan Prof. Dr. İhsan Yaşa tarafından teşekkür plaketi verildi.