HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Yerli Kenevir Üretiminde Uşak Üniversitesi Öncü Olacak
13 Şubat 2019, Çarşamba
Yerli Kenevir Üretiminde Uşak Üniversitesi Öncü Olacak

Uşak Üniversitesi “Kenevir Uygulama ve Araştırma Merkezi” kuruyor.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye'de tekrar kenevir üretiminin arttırılabilmesi ve hak ettiği önemi kazanabilmesi için, ulusal düzeyde ve kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır. Üniversite olarak bölgemizde kenevir tarımının arttırılabilmesi adına, “Kenevir Uygulama ve Araştırma Merkezi” kuracağız.” dedi.

Kenevir Adaptasyon Denemesi Gerçekleştirilecek

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmalara başlandığını ve merkezin kurulma işlemlerinin başladığını aktaran Prof. Dr. Savaş, Uşak Valiliği koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantılarda, Uşak Üniversitesi ve Tarım il Müdürlüğü işbirliği ile 2019 yılı içerisinde, kenevir adaptasyon denemesi gerçekleştirileceğinin kararlaştırıldığını aktardı.

“Kenevir Hak Ettiği Önemi Yeniden Kazanacak”

Kenevir üretiminin, “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmeliğine” göre izin alınarak ve kontrollü şekilde yirmi ilde yapılmakta olduğunu ifade eden Rektör Savaş, Uşak ilinin de kenevir üretim izni verilen illerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Kenevirin, kâğıt üretiminden ilaç yapımına, tekstil ürünlerinden biyo yakıta, bina yalıtım malzemelerinden kozmetik ürünlerine kadar birçok sektörde kullanılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Savaş, “Kenevir, yetiştiriciliğinde tarım ilacına fazla ihtiyacı olmayan, tohumlarının besin değerinin yüksek olması nedeniyle hayvan beslemede kullanılabilen, aynı zamanda radyasyon temizleme özelliği olan bir bitkidir. Birçok faydası olan kenevirin, narkotik özelliği bahanesi ile Dünya’daki ve Türkiye’deki üretimi kısıtlanmaya çalışılmıştır. Son yıllarda bu bitkinin önemi daha fazla anlaşılmaya başlamış, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyu gündeme getirmesi ile bitkinin hak ettiği önemi tekrar kazanacağını düşünmekteyim.” dedi.

Rektör Savaş, “Kenevir Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Katma Değer Sağlayacağız”

Uşak Üniversitesi olarak, Uşak’ta ve bölgede milli ve yerli keneviri geliştirerek, katma değeri yüksek bir ürün olarak ülke ekonomisine kazandıracaklarını ifade eden Rektör Savaş, ‘‘Merkez aracılığıyla, adaptasyon faaliyetlerine, AR-GE çalışmalarına, uygulamalarda karşılaşılan sorunlara etkili çözüm üretebilmesine ve yürütülmesine destek olacağız. Paydaşlarımız ile fikir alışverişlerinde bulunarak, personellerinin bilgi düzeylerinin arttırılması ve ihtiyaç duydukları çalışmalarda akademik desteğin sağlanması noktasında çalışmalar yürüteceğiz. Yerli kenevirin geliştirilmesi ile ilgili lisansüstü çalışmalar hayata geçirilmesini sağlayacağız. Ulusal ve uluslararası kongre, seminer ve sempozyum düzenleyerek konu hakkında söz sahibi olacağız.” şeklinde konuştu.