HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / TÜBA 54. Genel Kurulu Gerçekleştirildi
3 Aralık 2018, Pazartesi
TÜBA 54. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, TÜBA 54. Genel Kurul ve TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısına katıldı.

TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) kapsamında ödüllendirilen üstün başarılı genç bilim insanlarının akademik çalışmalarının sunulması, değerlendirilmesi ile bilim insanları ve kuruluşları arasındaki ilişki, iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı Ankara’da 30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde gerçekleştirildi.

Genç Bilim İnsanlarının Çalışmaları Desteklenmeli

Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, milli teknoloji hamlesinin bütün alanlardaki üstün nitelikli bilimsel çalışmalarla mümkün olacağını belirtti. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, başarılı genç bilim insanlarının ve çalışmalarının her koşulda ve azami şekilde desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Acar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’a TÜBA tarafından hazırlanan ve Akademi’nin Türk İslam Bilim Kültür Mirası kapsamında yayımlanan eserleri armağan etti.

Program’ın ikinci gününde GEBİP Ödülü sahipleri gün boyunca Fen Bilimleri I-II, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, Mühendislik Bilimleri I-II ve Sosyal Bilimlerden oluşan altı ayrı eş zamanlı oturumda; alanlarındaki bilimsel projelerine ve son bir yılda yürüttükleri çalışmalarına ilişkin sunumlarını ve değerlendirmelerini Akademi Üyeleri ve GEBİP Ödül sahipleri karşısında gerçekleştirdi. Program sunumların sonunda, katılımcıların yer aldığı Genel Değerlendirme Toplantısı ile program sona erdi.

TÜBA Üyelik Süreleri Uzatıldı

TÜBA 54. Genel Kurulu ise Akademi üyelerinin katılımıyla 2 Aralık günü Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısında yapılan oylama sonucu; Akademi’nin dört asosye üyesinin üyelik süreleri uzatılırken, Akademi Konseyi’nde beş üyenin görev süresinin dolması nedeniyle yeni üye seçildi.

Genel Kurul, Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın konuşmasıyla başladı. 53. Genel Kurul’dan bu yana Akademi’nin faaliyetleri, planlamalar ve projelerinden bahseden Prof. Dr. Acar, Akademi’nin Temmuz ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hakkında detaylı bilgi verdi. Kararnamenin hazırlık aşamasında Akademi tarafından verilen katkıları dile getirdi. Özellikle üye seçimi noktasında TÜBİTAK ve YÖK’ün ancak öneride bulunulabileceğini, artık nihai kararın Akademi tarafından verileceğinin altını çizdi. TÜBA’nın personel istihdamı konusunda yapılması gereken değişiklikler hakkında da gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü ve konuya dair gelişmelerin takip edildiğini söyleyen Prof. Dr. Acar, bu yeniden yapılanma sürecinin Akademi açısından yakın zamanda sona ereceğini ifade etti.