HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Dünyanın 4 bir yanından gelen matematikçiler Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen "5. Teorik ve Uygulamalı Matematik Konferansında" buluştu
26 Temmuz 2018, Perşembe
Dünyanın 4 bir yanından gelen matematikçiler Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen "5. Teorik ve Uygulamalı Matematik Konferansında" buluştu

Dünyanın 4 bir yanından gelen matematikçiler Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen "5. Teorik ve Uygulamalı Matematik Konferansında" buluştu

Konferansa 30’a yakın ülkeden 60’ı yabancı yaklaşık 280 bilim adamı katıldı. Kriptolojiden, finans ve biyoloji matematiğine kadar birçok alanda bildiriler sunulan konferansta, dünyanın ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden matematikçiler yer aldı.

Konferansın açılışında konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcı Prof. Dr. Asım Örem, matematiğin sadece temel bilimler için değil, tıp bilimleri için de vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, üniversitelerinin böyle bir konferansa ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TÜBA Asli Üyesi ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, birçok ülkenin gelişiminde matematiğin önemli olduğuna vurgu yaparak, matematiğin bilgisayar sektöründen ilaç sektörüne kadar her alanda kullanılan bir bilim dalı olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Savaş, “Bir ülkenin gelişiminde matematiğin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Başta ABD, Rusya, Japonya ve İngiltere olmak üzere, dünyada en çok matematiğe yatırım yapan ülkeler. Matematiğe ciddi anlamda yatırım yapan birçok ülke, bugün gelişmiş ülkelerin başında geliyor. Biz bu anlamda düşünerek, 2014 yılında ilk kez uluslararası matematik konferansını Antalya’da düzenledik. Dünyanın değişik yerlerinden 300'e yakın matematikçi geldi. İkincisini İstanbul Ticaret Üniversitesinde yaptık. Dünyanın değişik ülkelerinden 275 matematikçi katıldı. Üçüncüsü ve dördüncüsünü Türkiye'nin değişik bölgelerinde gerçekleştirdik. Bu beşincisi, dünyanın birçok ülkesinden, Cezayir’den, Tunus’tan, Fas’tan, Kanada’dan, Almanya’dan tutunuz da Rusya’dan, Ukrayna’dan, İran’dan, Pakistan’dan, Hindistan’dan ve dünyanın değişik birçok yerinden matematik konferansına gelen misafirlerimiz bulunmakta. Bizim amacımız Türkiye’deki matematikçileri, dünyanın değişik yerlerinde olan matematikçilerle bir araya getirmek. Özellikle Türkiye’deki genç neslin, dünyada matematik trendinin ne tarafa gidiyor olduğunun farkına vardırmak. Matematik yaparken ülkemizi tanıtıyorlar, ülkemizin birçok güzelliğini görüyorlar. Hem ülkemizin tanıtılması hem de matematik biriminin gelişmesi açısından önemli olan bu konferansların devam etmesini planlıyoruz. Maalesef ülkemizde matematiğin ciddi anlamda birçok sektör tarafından farkına varılmadığı için en büyük zorluğumuz sponsor bulamamak. Kimse matematiğe sponsor olmuyor. İyi matematikçiniz yoksa mühendisiniz iyi değildir. Bugün tıp matematiği kullanıyor. Bilgisayar matematiktir. Eğer matematik olmasaydı bilgisayar olmazdı. Buna benzer birçok alanlarda matematik çok etkin kullanılmaya başlandı.” dedi.


"Matematik alanında yapılan çalışmalar, sadece teknolojik gelişmeye yön vermiyor, aynı zamanda bilgi toplumunun ihtiyaçları da matematikte, yeni araştırmaları tetikliyor" diyen Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Birçok mühendislik alanında matematik yoğun olarak kullanılırken, günümüz bilgi çağında şifreleme sistemlerinin matematiği olan kriptografi bilimi, bilgi güvenliğinin temelini oluşturuyor. Nitekim bugün internet ortamında bankacılık işlemleri, sanal alışverişler, kısaca e-devlet denilen sağlık, vergi gibi kişiye özel devletin kamusal faaliyet alanındaki bürokratik işlemlerin güvenli bir şekilde yapılabiliyor olmasını, uzun yıllar önce üretilen matematik araştırmalarına borçluyuz.” şeklinde konuştu.

Matematik biliminin herkes için ve en önemlisi ülkenin geleceği için gerekliliğinin altını çizen Prof. Dr. Savaş, matematik bilimlerini desteklemek, niteliğini artırmak devletin en önemli konularından biridir. Matematik bilimine desteğin azaltılmasının, öğrenmeyi ve buna bağlı olarak bu alanda yetenek geliştirmeyi dış kaynaklara ve dolayısıyla dış kuruluşların tasarrufuna bırakmak anlamına geldiğini söyledi. “Günümüzde herkes Silikon Vadisi’nde yapılan buluş ve yenilikleri, bilgisayar ve ileri bilgi teknolojisini konuşuyor. Bu teknolojilerin ürünlerini kullanıyor. Bunun arka planında, İngiltere’de Alan Turing diye bir adamı yetiştiren, Macaristan göçmeni John vonNeumann diye bir adamı eğiten ve var eden sistem var. Bu iki dev matematikçi olmasa, bugün ne Steve Jobs olurdu ne Bill Gates ne de Mark Zuckerberg. Biz o yaratılan matematiği değil, kısa yoldan Steve Jobs’u istiyoruz. Biz Stanford Üniversitesi’ni değil, önce Silikon Vadisi’ni istiyoruz. Şunu kafamıza sokmalıyız ki Stanford ve Berkeley gibi üniversiteler olmasa, bugün ne Silikon Vadisi ne de Bill Gates olurdu.” dedi.