Ana Sayfa / Haberler / Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Hussein Abdullah Ahmed Ahmed’in Makalesi "Crop Biotech Update” Bülteninde Yer Aldı
15 Kasım 2017, Çarşamba

Üniversitemiz Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hussein Abdullah Ahmed Ahmed’in hem TÜBİTAK 1001 projesi destekli hem de doktora çalışması olarak gerçekleştirdiği ve Plant Biotechnology Reports dergisinde yayınlanan “Transgenik Bitkilerde Hibrit Cry SN19 Toksinlerinin Böceklerin Isırdığı Bölgelere Sınırlandırılması” ile ilgili makalesi, transgenik bitkilerle ilgili dünyada en önemli haber ve bilgi sitesi olan ISAAA’nın haftalık "Crop Biotech Update” bülteninin 25 Ekim 2017 sayısında haber oldu. Yrd. Doç. Dr. Hussein Abdullah Ahmed Ahmed çalışmasında AoPR1 promotörü hibrit SN19 geninin önüne klonlanarak Agrobacterium tumefaciens bakterisi aracılığıyla farklı patates çeşitlerine aktarılarak Coleoptera ve Lepidoptera takımdaki böceklere karşı etkinliğinin belirlenmesinin amaçlandığını söyleyerek “Elde edilen transgenik patates bitkileri önemli zararlı böceklere karşı dayanıklı olurken, aynı zamanda aktarılan bar geni sayesinde glifosinat amonyum herbisitine de toleranslı olması hedeflenmiştir. Hem Lepidoptera ve hem de Coleoptera takımındaki böceklere toksik olan ve iki çenekli bitkilerde ekspresyon için optimize edilmiş olan hibrit SN19 geni yaralanmayla aktif olan AoPR1 ve sürekli aktif olan CaMV35S promotörlerinin önüne klonlandıktan sonra binari pTF101.1 transformasyon vektörünün T-DNA bölgesine yerleştirilmiştir. Daha sonra elde edilen vektörler elektroparosyon ile Agrobacterium tumefaciens EHA 105 hattına aktarılmış daha sonra farklı patates çeşit ve hatlarına gen transformasyonunda kullanılmıştır. Gen aktarım sonucunda Marabel, Innovator, Tokat 10/1 and Tokat 6/24 çeşidlerinden SN19 ve BAR genleri taşıyan 43 adet transgenik bitki elde edilmiş ve PCR ile Western Blot analizleriyle teyit edilmiştir. Bu bitkiler üzerinde patates böceğinin (Leptinotarsa decemlineata) larva ve erginleri ile domates böceğinin (Tuta absoluta Myrick) biyoessey çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda 43 adet bitkinin tamamı patates böceği ve domates güvesi larvalarının %100 oranında ölümüne neden olmuştur. Ayrıca, bu çalışmalarda larva ve ergin ölümlerinde AoPR1 promotörünün 35S promotöründen daha etkili olduğu gözlenmiştir.”dedi.