HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım’ Ziraat Fakültesi Öğrencileri Tarafından Çok Yönlü Değerlendirildi
25 Aralık 2023, Pazartesi
‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım’ Ziraat Fakültesi Öğrencileri Tarafından Çok Yönlü Değerlendirildi

Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Topluluğu ile Endüstriyel Kenevir Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile 'İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım' temalı öğrenci paneli gerçekleştirildi.

Kenevir Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü ve İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım öğrenci topluluğu danışmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Yıldırım moderatörlüğünde gerçekleşen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Çelen, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Panelde öğrenciler yaptıkları sunumlarda iklim değişikliğinin sebepleri ve sonuçları hakkında bilgiler verdiler. 2100 yılına kadar iklim projeksiyonlarında iyi ve kötü senaryolar olduğunu anlatan öğrenciler, şu anki artış hızında bile iyi senaryolardaki artış hızına maalesef ulaşılmadığını, yeterli önlemler alınmaz ise kötü senaryonun gerçekleşmesinin kaçınılmaz olacağı ve dünya üzerinde olumsuz etkileri olacağına dikkat çektiler. Karbon ve su ayak izini düşürmek için bireysel ve kurumsal olarak yapılması gerekenler üzerinde durulan panelde ayrıca kenevirin çevre ve sürdürülebilir tarım açısından önemi vurgulanarak elde edilen ürünlerin çeşitliliği, az kimyasal kullanılması, özellikle ilaç hammaddesi olarak katma değeri yüksek geri dönüştürülebilen ürünler elde edilmesi açısından önemli olduğu belirtildi.

Küresel ısınmanın böcekler üzerine olan etkileri ile birlikte hayvancılığın küresel ısınma üzerine olan olumsuz etkileri ve bunları azaltma yöntemlerinin anlatıldığı panelde iklim değişikliği sonucunda yaban hayatındaki değişimler (örneğin ayıların kış uykusuna yatmaması, ve yerleşim yerlerine inmesi vb.) ve bunların olumsuz etkileri dile getirildi. Panelde ayrıca bitkisel gen kaynakları, tozlaşmayı sağlayan arılar ve diğer böcek popülasyonlarının olumsuz etkilenmesi ve birçok türün neslinin tehlikeye girmesi gibi konular hakkında da detaylı bilgiler verildi.

Panel, soruların cevaplanmasının ardından sunum yapan öğrencilerimize teşekkür belgelerinin verilmesiyle son buldu.

Panelistler ve Konu Başlıkları

İklim Değişikliği - Seray Bilir (Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü 4. Sınıf öğrencisi

Karbon ve Su Ayak İzinin Tehditleri - Cennet Büşra Aydın  (Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri 4. Sınıf öğrencisi)

Kenevir Ve Sürdürülebilir Tarım - Sude Cangür (Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü 3. Sınıf öğrencisi)

Küresel Isınmanın Böcekler Üzerine Etkisi - Selin Marziye Kara (Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü 3. Sınıf öğrencisi)

Küresel Isınmanın Hayvancılık Üzerine Etkileri Burak Kaan Sezen (Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 4. Sınıf öğrencisi)

İklim Değişikliğinin Çevre ve Doğal Yaşama Olan Etkileri - Okan Ürün (Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 3. Sınıf öğrencisi)