HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / “Dünden Bugüne Filistin”, Uşak Üniversitesinde Konuşuldu
21 Aralık 2023, Perşembe
“Dünden Bugüne Filistin”, Uşak Üniversitesinde Konuşuldu

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesi tarafından “Dünden Bugüne Filistin” adlı panel gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı panel Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşti.

Rektör Savaş: ‘Gazze’deki vahşete dünya sessiz kalıyor.’

Gazze’nin sadece Filistin halkının değil tüm dünyasının derdi olması gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Gazze’de sadece Filistinlilerin değil insanlığın öldüğünü dile getirdi. “Filistin’de yaşananlar hem insan hem de Müslüman olarak katlanılacak şeyler değildir. Anneler, daha kırkı çıkmamış bebekler, yaşlılar, suçsuz günahsız insanlar dünyanın gözleri önünde ölüyor. Dünya bu zulme sessiz kalıyor. Gazze İslam aleminin kalesi gibi Gazze’nin düşmesi tüm Müslümanların meselesidir. Üniversiteler olarak akılla, bilimle ve vicdanla bu vahşeti duyurmaya devam edeceğiz. Uşak Üniversitesi olarak Gazze’de yaşanan insanlık suçuna sessiz kalmıyoruz. ‘Batıyı Aydınlatan Doğu Güneşi’ni siz gençlere anlatarak adil bir dünya için sizlerle birlikte çok çalışacağız. Alanınızda ilerlemek için dünyaya sözünüzü dinletmek, böyle zulümleri engellemek için çok çalışın. Etkinliği düzenleyen başta İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve panelin moderatörü Prof. Dr. Ali Yılmaz ise konuşmasına Şair Mehmet Akif İnan’ın Mescid-i Aksa şiirini okuyarak başladı. Prof. Dr. Yılmaz konuşmasında Filistin meselesini ve önemini vurguladı.

Panelde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Sarısaman “Filistin Meselesi Üzerine Düşünceler” başlıklı konuşmasında Filistin devletinin ve İsrail’in kuruluş sürecini ve yaşananları tarihsel olarak anlattı.

İslami İlimler Fakültesinden Doç. Dr. Hikmet Gültekin “Hadislerde Kudüs ve Mescid-i Aksa” başlıklı sunumunda İslam dininde Mescid-i Aksa’nın yerini ve önemini Kuran’dan ve hadislerden örnekler vererek açıkladı.

İslami İlimler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Kabakcı ise “İslam Tarihinde Müslüman-Yahudi İlişkileri ve Kudüs” başlıklı konuşmasında Müslümanların, Yahudilerle ilk bir araya gelmesinden günümüze kadar olan sürece anlattı. Dr. Kabakcı; İslam Tarihi boyunca Yahudilerin en huzurlu dönemlerini Müslüman idareler altında geçirdiklerini, Hristiyanlardan kötülük gördüklerinde Müslümanların himayesine sığındıkları ama bugün Müslüman Filistinlilere zulmettiklerine dikkat çekti.

Panel, soruların cevaplanmasının ardından panelistlere teşekkür plaketlerinin takdim edilmesiyle son buldu.