HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi Öğrencileri Filistin’de Yaşanan İnsanlık Dramına Sessiz Kalmadı
6 Kasım 2023, Pazartesi
Uşak Üniversitesi Öğrencileri Filistin’de Yaşanan İnsanlık Dramına Sessiz Kalmadı

Uşak Üniversitesinde eğitim alan uluslararası öğrenciler, Gazze'de yaşanan vahşi saldırıları protesto ederek, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Ellerinde Filistin’de yaşanan vahşete dikkati çeken pankartlar ve dövizler taşıyan öğrenciler yaptıkları açıklamada İsrail’in yaptığı zulmü kınarken dünyayı yaşanan vahşeti durdurmaya çağırdılar.

Uşak Üniversitesi Rektörlüğü binası önünde yapılan basın açıklamasında 49 farklı ülkeden öğrencinin yanında Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ve akademisyenler de yer aldı.

“İnsanlık adına utanç duyuyoruz”

Filistin’de yaşanan drama sessiz kalınamayacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, tüm dünyaya çağrıda bulundu: “İçimiz yanıyor. Yaklaşık bir aydır Gazze, zalimlerin bombalarının altında yakılıp yıkılıyor. 10 bine yakın insan şehit oldu. Çocukları, kadınları, savunmasız insanları acımasızca katlediyorlar. Ve dünya sadece seyrediyor. Biz Uşak Üniversitesi olarak başından itibaren bu vahşete karşı tavrımızı her platformda dile getirip, dünyanın dikkatine çekmeye çalıştık. Yeter diyoruz! Bugün uluslararası öğrencilerimizle İsrail’in yapmış olduğu bu vahşeti bir kez daha kınıyoruz ve lanetliyoruz. İnsanlık adına utanç duyuyoruz. Buradan dünyaya bir kez daha seslenmek istiyoruz: Lütfen bu masum insanlara bombalar yağdırmaktan vazgeçsinler! Lütfen çocuklar ölmesin! Lütfen kadınlar ölmesin! Lütfen bu acımasız savaş dursun!” dedi.   

“Gazze’de dünyanın gözleri önünde bir insanlık suçu işlenmektedir”

Uluslararası öğrenciler yaptıkları açıklamada şunları dile getirdiler;

“Uşak Üniversitesinde öğrenim görmekte olan 49 farklı ülkeden gelen yabancı uyruklu öğrenciler olarak, İsrail'in Gazze'deki masum Filistin halkına yaptığı terör ve zulmü kınamak ve lanetlemek için buradayız.

İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana kuşatma altında tuttuğu Gazze'ye orantısız güç kullanarak yaptığı yoğun hava ve kara saldırılarını sürdürmektedir.

İsrail bu saldırıları ile Filistin halkının en temel yaşam haklarını ellerinden almış, her türlü iletişim ve haberleşme kanallarını da kesmiştir.

Gazze’de dünyanın gözleri önünde bir insanlık suçu işlenmektedir.

Bu durum kabul edilemez. İsrail’in masum sivillere yaptığı zulümler görmezden gelinemez.

Filistin halkına yaşatılan bu korkunç ve çağdışı zulme, bu vahşete seyirci kalan uluslararası sivil toplulukları ve İsrail’in saldırılarına destek veren ülkeleri şiddetle kınıyoruz.

İsrail bu insanlık dışı saldırısı ile taraf olduğu Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni, bağlayıcı BM Güvenlik Konseyi Kararlarını, savaş bölgelerinde ve işgâl altında yaşayan sivilleri korumayı taahhüt eden 1949 Cenevre Sözleşmelerini, İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi’ni ihlâl etmektedir.

Filistin'de yıllardır, bir milletin topraklarından, evlerinden, hatıralarından zorla, baskıyla, zulümle, işkenceyle, eziyetle koparılmasına şahit olmaktayız.

Kendilerine “yerleşimci” diyen İsrailliler, Filistinlilerin evlerine ve topraklarına göz dikmektedir.

İsrail devletinin günlerdir sivil halka karşı saldırıda bulunması, İsrail’in bir devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi davrandığını gözler önüne sermektedir.

İsrail’i uluslararası kararlara, sözleşmelere saygı duymaya, işgal ettiği Filistin topraklarındaki yasa dışı uygulamalarını sonlandırmaya ve bölgede gerginliği ve hukuksuzluğu artıracak hareketlere son vermeye davet ediyoruz.

Uşak Üniversitesi uluslararası öğrencileri olarak, İsrail devletini “ayırımcı ve soykırımcı” politikaların uygulayıcısı olma utancını kendi halkının tarihine bir kere daha yazdırmaktan vazgeçmeye; 

İnsanlık onurunu korumakla yükümlü olduklarını her fırsatta dile getiren Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası teşkilatları etkili ve inandırıcı adımlar atmaya ve bu katliamı durdurmaya davet ediyoruz.

Uşak Üniversitesi uluslararası öğrencileri olarak bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de mazlum Filistin halkının ve dünyada zulme uğrayan bütün halkların yanındaki duruşumuzu kararlılıkla sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”