HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / “Cumhuriyetin 100. Yılında Sosyal Politika ve Sosyal Güvenlik”
3 Kasım 2023, Cuma
“Cumhuriyetin 100. Yılında Sosyal Politika ve Sosyal Güvenlik”

Uşak Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından Cumhuriyetin 100. Yılı ve Adalet MYO’nun 10. Yılı Etkinlikleri kapsamında “Cumhuriyetin 100. Yılında Sosyal Politika ve Sosyal Güvenlik” Paneli gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Fulya Akyıldız’ın yaptığı panel Mustafa Kemal Paşa Amfisinde yapıldı. Panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, fakülde dekanları, meslek yüksek okulu müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelde; Bursa Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Alper “Cumhuriyetin 100. Yılında Sosyal Güvenlik”, Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuz Karadeniz “Cumhuriyetin 100. Yılında Sosyal Politika”, Yaşar Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Nazım Sözer “Cumhuriyetin 100. Yılında Sosyal Hukuk Sisteminde Geleceğe Yönelik Beklentiler” ve SGK Uşak İl Müdürlüğünden Sosyal Güvenlik Denetmeni Ömer Arık “Kayıt Dışı İstihdam” başlıklı sunum yaptı.

Uşak Üniversitesinin, Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında yaptığı çalışmalardan ve Üniversitedeki gelişmelerden bahseden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, düzenlenen panelin gençlere çok faydalı olacağı düşündüğünü ifade etti.

Doç. Dr. Fulya Akyıldız ise panelistlere geldikleri için teşekkür ederken, bu etkinlik sayesinde hem Cumhuriyetin 100. Yılını hem de Adalet MYO’nun 10. Yılını kutladıklarını söyledi.

İşçi Sigortaları Kurumundan Sosyal Güvenlik Kurumuna

İlk olarak konuşan Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, Türkiye'de tarihsel süreç içinde Sosyal Güvenlik Kurumlarının gelişimini anlattı. Prof. Dr. Karadeniz, İşçi Sigortaları Kurumundan Sosyal Güvenlik Kurumuna kadar Türkiye’deki sigorta sisteminin ortaya çıkışı ve gelişimi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, kurumun yıllar içerisinde yaptığı halkla ilişkiler ve tanıtım çalışmalarını da dinleyicilerle paylaştı.

İkinci olarak konuşan Bursa Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Alper, sosyal güvenlik kavramını ve ülkemizdeki tarihsel ilerleyişini anlattı. Türk sosyal sigorta sisteminin gelişimini 5 evreye ayıran Prof. Dr. Alper; Başlangıç ve Kurulu Dönemi: (1936-1964), Gelişine (Sosyal Güvenlik) Dönemi: (1951-1993), Problemler ve Çözüm Arayışları Dönemi: (1991-2003), Sosyal Güvenlikte Yeni Dönem: (2006-2023) ve Sosyal Güvenlik Sisteminizin Geleceği: (2023 Sonrası) hakkında bilgi verdi.

SGK Uşak İl Müdürlüğünden Sosyal Güvenlik Denetmeni Ömer Arık ise kayıt dışı istihdamın kişiye ve ekonomiye zararlarını anlatarak kayıt dışı istihdamı önlemek için yapılması gerekenleri paylaştı.

Yaşar Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Nazım Sözer ise sosyal hukuk kavramının ortaya çıkışından başlayarak günümdeki halini ve geleceğe yönelik beklentileri anlattı.

Tören plaket taktimi ve toplu fotoğraf çekimi ile bitti.