HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversiteli Gençler, 100. Yılında “Cumhuriyet ve Gençlik”i Konuştu
1 Kasım 2023, Çarşamba
Uşak Üniversiteli Gençler, 100. Yılında “Cumhuriyet ve Gençlik”i Konuştu

Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından “100. Yılında Cumhuriyet ve Gençlik” adlı panel gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen panelin moderatörlüğünü İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Sarısaman yaparken Tarih Bölümünden Sümeyye Çiçek, Safiye Özer, Mert Şahin Yılmaz ve Ramazan Mahmut Tekin panelist olarak yer aldı.

 

“Cumhuriyet Döneminde Üniversite” başlıklı bir konuşma yapan Tarih Bölümü öğrencisi Sümeyye Çiçek; Osmanlıdan günümüze yükseköğretim sistemini anlattı. Konuşmasında Batılı anlamda kurulan ilk yüksek okulun kuruluş aşamalarını da anlatan Çiçek, cumhuriyet döneminde yaşanan üniversite hamlesi ile ilgili de dinleyicilere bilgi verdi.

“Cumhuriyet ve Türk Kadını” başlıklı konuşmasında Tarih Bölümü öğrencisi Safiye Özer şunları kaydetti: “Bütün dünyada kadın hakları son yüzyılların meselesi olarak ortaya çıkmıştır. Kadınların durumu milletlere göre farklılık göstermiştir. Cahiliye döneminde Arap toplumunda kız çocukları diri diri toprağa gömülürken, Türk toplumunda kadının durumu erkekle eşit sayılacak vaziyetteydi. Fermanlarda ‘Kağan ve Hatun buyuruyor ki’ denilirdi. Divanda padişahın yanında hatun da yer alırdı. Ev ve tüm servet karı kocanın ortak malı olduğu için bunlar üzerinde tasarruf hakkı eşinden sonra kadınlara geçerdi. Bu sistem devlet yönetiminde de kendini gösterdiğinden eşleri öldükten sonra devlet idare eden kadınlara rastlamak mümkündür. Diğer yandan kadınları boşanma hakkına sahip olması onları her şart altında evliliği devam ettirme mecburiyetinden kurtarır. Bu iki vasfi dolayısıyla Türk kadını sadece çağdaşı topluluklardaki kadınlardan değil günümüzdeki pek çok hemcinsinden de ileri düzeydedir.”

 

 

Konuşmasında “Cumhuriyet ve Eğitim”den bahseden Tarih Bölümü öğrencisi Mert Şahin Yılmaz, Osmanlı dönemindeki eğitim sistemini ve Atatürk’ün eğitime verdiği önemi anlattı.

“Cumhuriyet ve Gençlik” başlıklı bir konuşma yapan Tarih Bölümü öğrencisi Ramazan Mahmut Tekin ise konuşmasına cumhuriyet ve gençliği tanımlayarak başladı. Konuşmasında Atatürk’ün gençlere verdiği öneme değinen Tekin, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, gençlikten bahsederken Cumhuriyeti yükselterek devam ettirecek güç kaynağı olarak görmüş ve gençlerin iyi bir şekilde yetiştirilmesi hususunda dikkat çekmiştir. Çok zeki ve önemli gördüğü gençliğe güvenerek Cumhuriyeti onlara bırakmaktan büyük güven ve huzur duyduğunu söylemiş, çok çalışmalarını, daima üstün gelmelerini Türk milletine güven vermelerini istemiştir.” dedi. 

 

Panel teşekkür belgelerinin verilmesiyle son buldu.