HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye - Avrupa Birliği İlişkileri
30 Ekim 2023, Pazartesi
Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye - Avrupa Birliği İlişkileri

Uşak Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ile Kamu Yönetimi Topluluğunun iş birliğiyle "Cumhuriyetin 100. Yılında Farklı Boyutlarıyla Türkiye- Avrupa Birliği İlişkileri" paneli gerçekleştirildi. 

Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Pınar Çağlayan’ın yaptığı panel Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşti.

“Türkiye’de Batı Algısını Etkileyen Unsurlar ve Değişimler” konulu bir sunum yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Çetin konuşmasında, Osmanlı - Batı ilişkileri, Osmanlının kapitalizme etkisi, Avrupa’da başlayan denge politikasında Osmanlının rolü, Osmanlı’da modernleşme hareketleri gibi konulara değindi. 

“Türkiye-AB İlişkilerinin İktisadi Boyutu” üzerine bir konuşma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burçak Müge Vural; 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan yeni uluslararası sistemde Avrupa Birliğinin nasıl oluştuğunu ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile iktisadi ilişkilerini anlattı. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile önemli ticaret kalemlerini anlatan ve Avrupa için önemli bir ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vural, Gümrük Birliği’nden ve bu anlaşmanın yeniden yapılandırılması gerektiğinden bahsetti.

“Türk Dış Politikasında Avrupa Birliği’nin Yeri” isimli sunumu ise Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doç. Dr. İrem Aşkar Karakır yaptı. Doç. Dr. İrem Aşkar konuşmasında Türkiye’nin Avrupa Birliği ile siyasi ilişkilerini genel bir perspektif üzerinden anlattı. İkili ilişkilerde yaşanan dönüm noktalarına ve engellere değinen Doç. Dr. İrem Aşkar, günümüzde Türkiye- AB ilişkilerinde engeller olmakla beraber, iş birlikleri için fırsatlar da olduğunu ifade etti. 

Panel soru cevap kısmının ardından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Taş tarafından konuklara plaket ve katılım belgesi sunulmasıyla sona erdi.