HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinden “18 Mart Çanakkale Zaferi” Konferansı
17 Mart 2023, Cuma
Uşak Üniversitesinden “18 Mart Çanakkale Zaferi” Konferansı

Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Tarih Topluluğu tarafından “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Haftası” adlı program gerçekleştirildi.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz Çolak’ın moderatörlüğünü yaptığı ve Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan konferansta Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu Değerli “Zaferin 108. Yılında Çanakkale ve Düşündürdükleri” ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin “Çanakkale’den İstiklal Marşı’na Türk’ün İstiklal Yürüyüşü” konulu birer konuşma yaptı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Filiz Çolak Çanakkale şehitlerini anarak, Çanakkale’nin her parçasıyla bir abide olduğunu söyledi.

 

“Çanakkale ruhu gençlere aktarılmalı”

Konuşmasına Türklere Anadolu’nun kapılarını açan 1071 Malazgirt Savaşı’ndan Çanakkale Savaşı’na kadar olan süreci özetleyerek başlayan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu Değerli, Çanakkale Savaşı’nda yaşananları ayrıntılarıyla anlattı. Çanakkale Savaşının yüzlerce kahramanlık sahnesiyle dolu olduğunu belirten Prof. Dr. Sarıkoyuncu Değerli, Çanakkale ruhunun gençlere aktarılarak unutulmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

“İstiklal Marşımız Türklüğümüzün sembolüdür”

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin ise milli marşımızın nasıl ortaya çıktığını anlatarak, İstiklal Marşımızın derin anlamı üzerinde durdu. Çetin, İstiklal Marşı’nda geçen her kelimenin bir anlam yoğunluğu olduğunu dile getirirken “İstiklal Marşımız bizim Türklüğümüzün sembolüdür” dedi.