HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / 2022 Öz Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
24 Şubat 2023, Cuma
2022 Öz Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Uşak Üniversitesi 2022 Yılını Değerlendirdi

Uşak Üniversitesi 2022 Yılı Birim Öz Değerlendirme toplantısı Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın katılımıyla Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde 22-23 Şubat 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Akademik ve idari personelin yoğun katılım gösterdiği öz değerlendirme toplantısı saygı duruşu, İstiklal Marşı okunması ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yılmaz’ın yüzyılın felaketini yaşadığımız ve 11 ilimizi etkileyen depremde yaşamını kaybeden vatandaşlarımız için ettiği dua ile başladı.

Rektör Savaş: “Asrın felaketi karşısında yaralarımızı hep birlikte, dün olduğu gibi bugün de, Devletimiz ve aziz milletimizle, birlik ve beraberlik içinde sarıyoruz.”

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi. Prof. Dr. Savaş,  Uşak Üniversitesi olarak depremin ilk gününden itibaren yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek “6 Şubat sabahı ülkemizi yasa boğan bir deprem felaketi yaşadık. Depremin hemen ardından üniversitemizin bölgede bulunan öğrencileri, akademik ve idari personeli ile kontak kurmaya çalıştık. Herkesi tek tek arayıp durumlarını öğrendik. 7 Şubat tarihinde Üniversite Senatomuzu toplayarak neler yapacağımıza dair karalar aldık. Depremin ilk gününden itibaren dekanlarımız ve bölüm başkanlarımızla irtibata geçerek bir koordinasyon merkezi kurduk. Bu merkez aracılığı ile bölgedeki öğrencilerimizin durumunu öğrenmeye ve onlara yardım etmeye çalıştık. 2 tane öğrencimizin enkaz altından kurtarılmasını sağladık. Bugün itibari ile bölgede olan öğrenci sayımız 1802, 1766 öğrencimize ulaştık. Geri kalan öğrencilerimize de ulaşmaya çalışıyoruz. 333 öğrencimizin evinde hasar bulunurken 98 öğrencimiz bölgeden tahliye edildi. Ailesini kaybeden 61 öğrencimiz var. 106 öğrencimizin yardıma ihtiyacı vardı. Onlara talep ettikleri yardımları ulaştırdık. Maalesef 7 öğrencimiz vefat etti. Ayrıca öğrencilerimiz ile hocalarımızı eşleştirdik. İhtiyaçlarına göre onları arıyorlar. Bölgedeki öğrencilerimizi günü güne aramaya devam ediyoruz. İhtiyaçlarını soruyoruz”dedi.

Uşak Üniversitesi olarak deprem bölgesine iki tır (bir tır battaniye, bir tır hijyen malzemesi) yardım malzemesi gönderdiklerini anlatan Prof. Dr. Savaş “AFAD eğitimi almış olan personelimiz bölgeye giderek kurtarma çalışmalarına katıldılar. Ayrıca Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin talebi üzerine 8 gönüllü personelimiz bölgeye gitti. Orada hastanede temizlik işlerine destek oldular, çadır kurdular. Onlara hem şahsım hem de üniversitemiz adına çok teşekkür ediyorum. İki gönüllü hocamızı da daha sonra bölgeye gönderdik. 20 öğrencimiz de bölgeye gitti. Onların bölgeye gidiş gelişlerini organize ettik. Öğrencilerimiz İskenderun’da lojistik destek verdi. Uşak Üniversitesi olarak üzerimize düşenin en iyisini yapmaya çalıştık. Yapmaya da devam edeceğiz. Buradan emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Görevimiz bitmedi. Uşak’a gelen afetzedelerimize geldikleri ilk günden itibaren destek vermeye başladık. Psikoloji ile Rehberlik ve Danışmanlık bölümümüzü ve öğrencilerimizi oraya yönlendirdik. Okul Öncesi Öğretmenliği bölümündeki arkadaşlarımız da bölgeden gelen çocuklara gerekli desteği veriyor. Asrın felaketi karşısında yaralarımızı hep birlikte dün olduğu gibi bugün de Devletimiz ve aziz milletimizle, birlik ve beraberlik içinde sarıyoruz. Cenab-ı Hak böyle bir afeti bir daha milletimize yaşatmasın” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Savaş: “Kalite; son noktası olan bir hedef değil hiç bitmeyecek bir süreçtir.”

Konuşmasında kalitenin ve kalite çalışmalarının öneminin altını çizen Prof. Dr. Savaş, “2022 yılı içerisinde YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) süreci geçirdik. Uşak Üniversitesi böyle bir akreditasyonu almayı hak ediyor. Bu akreditasyonların sayısını ne kadar çoğaltırsak kaliteli eğitimimizi tescilleriz. Bu nedenle KAP’ta emeği geçen tüm personelimize teşekkür ediyorum. KAP süreci hayat boyu devam edecek. Bu yüzden çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmeliyiz. Bu yıl ayrıca Fen- Edebiyat Fakültesinden bazı bölümlerimizin akreditasyonu için  Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan FEDEK’e de başvurduk. Geçen ay içerisinde inceleme yapmak için kurumumuzu ziyaret ettiler. Büyük bir ihtimalle başvurduğumuz bölümlerimizi akredite edeceğiz. Akreditasyon için bekleyen bölümlerimiz için de çalışmalarımız sürüyor. Biz dekanlarımızdan ve bölüm başkanlarımızdan şunu istirham ediyoruz. Herkes kendi birimini akredite edecek duruma getirmeli. Bize de bu yakışır. Bunu yapmamız gerekir. Bölümlerimizi akredite ettiğimizde 500 binden gelen öğrencileri 100 binin altına çekme şansımız olur. 100 binden gelen öğrenci hem üniversiteyi değiştirir hem de bizi değiştirir. O nedenle biz kaliteye önem veriyoruz. İyi öğrencilerin ve iyi akademisyenlerin Uşak Üniversitesini tercih etmesi için tüm çalışmaları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş konuşmasında 2017 yılında göreve geldiği zamandan bu güne yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi: “Üniversitemizde bugün itibariyle 96 profesör, 97 doçent ve 283 Dr. Öğretim Üyesinin yanı sıra 213 öğretim görevlisi ile 196 araştırma görevlisi bulunuyor. 2017’de 47 olan yüksek lisans program sayısı 2022’de 62’ye ulaştı. Ayrıca 2017’de 14 olan doktora program sayısı 2022 itibariyle 25’e yükseldi. 2017’de her 45 öğrenciye 1 akademisyen düşerken, 2022 yılında her 31 öğrenci için 1 akademik personel düştü. Erasmus programı çerçevesinde 2017’de 60 anlaşmamız varken 2018 – 2022 döneminde 50 anlaşma daha yapılarak, 26 ülke ile anlaşma sayısı 110’a çıktı. Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci ve akademisyen hareketliliği sayıları da arttırıldı. 18 olan antlaşma sayısı 42’ye, 3 olan gelen öğrenci sayısı 15’e, gelen akademik personel sayısı ise sıfırdan 17’ye yükseldi” dedi.

Uşak Üniversitesi ‘Engelsiz Üniversite’ çalışmalarının da 2022 yılında ödüllendirilmeye devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Savaş “2022 yılında da engelsiz üniversite çalışmalarımız devam etti. YÖK’ün 2022 Engelsiz Üniversite ödüllerinde eğitimde erişilebilirlik, mekânda erişilebilirlik kapsamında çeşitli bayraklar aldık. Bu bayrakları tüm birimlerimizde almak için çalışmaya devam ediyoruz. Ayrıca Uşak Üniversitesi, Türkiye’deki tüm üniversiteler arasından ‘Erişilebilirlik Belgesine ve Bayrağına’ sahip 9 engelsiz üniversite kütüphanesinden birisine sahip. 2022 yılında üniversitemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi; Erişilebilirlik Logosu kullanmaya hak kazandı” şeklinde konuştu.

2022 yılında öğrenciler ile yönetim arasındaki iletişimi daha da güçlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Savaş “Öğrencilerimiz, üniversitemiz web sayfasında bulunan ‘Öneri-Şikâyet Sistemi’ üzerinden dileklerini iletilebilmekte. Ayrıca, üniversite personeli ve öğrencilerin doğrudan benimle bağlantı kurmaları, şikâyet, görüş ve önerilerini aktarabilmeleri amacıyla “Rektör İletişim Sistemi”ni de oluşturduk” dedi.

“Uşak Üniversitesi 2022 Yılında da Dünya Sıralamalarında yer almaya devam etti.”

Yıllar içerisinde akademik yayın ve atıf sayılarında da gözle görülür bir artış yaşandığını belirten Prof. Dr. Savaş, “2006 – 2016 yılları arasında 662 olan tüm yayınların sayısı 2017-2022 yılları arasında 1849’a ulaştı. Atıf sayımız da 1931’den 14241’e ulaştı. TÜBİTAK proje sayımızda da artışlar oldu. 2017 yılında 3 olan başvuru sayısını 99’a çıkartırken kabul sayısını da 40’a yükselttik. Üniversitemizin basılı kaynak sayısında da gözle görülür bir artış var. 2022 yılı itibariyle basılı kaynak sayımız 90.077, e-kaynak sayımız ise 6.027.387’dir. Üniversitemiz 2022 yılında da dünya sıralamalarında yer almaya devam etti. University Ranking By Academic Performance (URAP)’taki sıramız yıldan yıla yukarılara çıkıyor. URAP Türkiye Devlet Üniversiteleri Sıralamasında, 2022-2023 (121 Üniversite arasında) 79. Sırada, 2000 sonrası kurulan üniversiteler asarında ise 38’inci sıradayız. Ayrıca 2022 Webometrics, SCImago, THE World University Rankings ve UI Green Metric dünya üniversiteleri sıralamalarında da yer almaya devam ettik. Uşak Üniversitesi, 2022 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında "Reporter" statüsü alarak prestijli üniversiteler arasındaki yerini tescillendi. THE World University Rankings 2022’de (THE 2022 Dünya Üniversiteleri Sıralaması) 99 ülkeden 1600 üniversite yer alırken, Uşak Üniversitesi Times Higher Education Emerging Economies University Rankings (THE Gelişen Ekonomilerdeki Üniversiteler) sıralamasına dâhil edilerek statüsüne geçirildi. SCImago da ise 2022 yılı toplam 4364 üniversite arasında 567. sırada yer aldı. Ayrıca üç yıldır üst üste "En yeşil kampüsler" sıralaması olan UI GreenMetric’te yer alıyoruz” şeklinde konuştu.

Üniversite-Sanayi, Üniversite-Şehir ve Bölgesel Kalkınma Faaliyetlerimiz Hız Kesmeden Devam Ediyor

Uşak Üniversitesinin üniversite-sanayi, üniversite-şehir ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine 2022 yılında da hız kesmeden devam ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Savaş yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özellikle uygulama ve araştırma merkezlerindeki gelişmeleri aktaran Prof. Dr. Savaş, “Bilimsel Analiz ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezimizdeki (UBATAM) analiz sayıları arttı. 2021 yılında 415 test ve raporlama yapılan UBATAM’da 2022 yılında 727 raporlama yapılmıştır. Sürekli Eğitim Merkezimiz ise eğitim sayılarını arttırdı. 2022 yılında toplam 606 saatlik eğitimler düzenlendi. Teknoloji Transfer Ofisimiz (TTO) de önemli işlere imza atmaya devam ediyor. US-TECH merkezini açtık. Nitelikli istihdama yönelik eğitimler yapıyoruz. BİGG-USTECH Projesi ile TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı Uygulayıcı Kuruluşu olmaya hak kazandık. Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma çalışmalarımızda Deri, Tekstil, Seramik (DTS) Tasarım Merkezimiz ulusal ve uluslararası çapta yaptığı işlerle öne çıkıyor. Tasarım merkezimiz 2022 yılında 11 sanayi kuruluşu ile protokol imzalarken, 40 farklı sanayi kuruluşu ile işbirliği, 5 farklı yurt dışı üniversitesi ile ikili işbirliği yaptı. 112 Acil Servis, UMKE, PTT ve Orman Genel Müdürlüğü personel kıyafetlerini tasarımı ve teknik şartnamelerini hazırlayan DTS Tasarım Merkezimiz, HAVELSAN ile de çalışmalarına başladı. Amerika'nın dünyada en büyük nevresim alımı yaptığı firma olan Menderes Tekstil’in 2 dönemdir tasarımlarını yapıyoruz. Bu firmaya verdiğimiz tasarımlar Almanya Heimtextile ve Fransa Paris Premier Vision fuarlarında sergilendi. Dünyada Lacoste, Tommy Hilfiger, Gant, Ralph Lauren gibi üst düzey markalara üretim yapan Tekstil Yatırım Holding (TYH Tekstil) firması ile dijital dönüşüm konularında ortak projeler yapmaya başladık. Ortak Avrupa Birliği projesi yazıyoruz. Seramik alanında ise 2022 yılında yapılan 4 tasarım çalışması Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescil belgesi aldı. Ayrıca sektörün en iyi firmaları arasında yer alan Yurtbay Seramik, Decovita, Termal Seramik firmalarına tasarımlar veriyoruz. Tasarımlarımız uluslararası fuarlarda «Uşak University» logoları kullanılarak sergileniyor. Deri alanında ise RG Deri firmasına önce eğitim vererek özel baskı teknikleri kazandırdık, sonrasında tasarım işbirliği ile deri ürünlerini hazırlatıp İtalya Milano fuarında sergilemelerine katkıda bulunduk”dedi.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, konuşmasında Uşak Üniversitesinin güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerine de vurgu yaptı.

İki gün süren öz değerlendirme toplantısında Uşak Üniversitesi’nin tüm fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulları ile araştırma merkezleri ve daire başkanlıkları öz değerlendirme sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumlar sonrasında katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.