HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde Meme Kanseri Farkındalık Ayı Etkinliği Gerçekleştirildi
9 Kasım 2017, Perşembe
Üniversitemizde Meme Kanseri Farkındalık Ayı Etkinliği Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi tarafından 31 Ekim 2017 tarihinde Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinliği gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleştirilen etkinliğe Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dalyan Özdemir, üniversitemiz akademik ve idari personeli ve öğrenciler katıldı.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi Psikologu Merve Ocak yaptığı konuşmada etkinliğin amacının meme kanserine yönelik farkındalığı artırmak olduğunu söyleyerek “2004 yılından beri kadınlarda meme kanserinde erken teşhisinin öneminin ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerinde kadın kanserlerinin yüzde 20-25’i meme kanseridir. Hastalığın erken teşhisinin büyük önem taşıması nedeniyle sizlerin farkındalığını arttırmak amacıyla düzenlediğimiz konferansımıza hoş geldiniz.”dedi.

Etkinlikte Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan “Meme Kanseri ve Korunma Yolları” ve Uşak Medical Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dalyan Özdemir “Kendi Kendine Meme Muayenesi Meme Kanserine Güncel Yaklaşım” üzerine konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan yaptığı konuşmada kanser hakkında genel bilgiler vererek meme kanserinde erken tanının çok önemli olduğunu söyledi. Bunu sağlamak için yirmi yaşından itibaren bütün kadınların kendi kendine meme muayenesini öğrenmesi ve yapması gerektiğini ifade etti. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan sigara ve alkol kullananların kullanmayanlara göre bazı kanser türlerinde kansere yakalanma riskinin 55 kat daha fazla olduğunun altını çizerek “Meme kanserinin genç yaşlarda doğum yapan, çok doğum yapan, bebeklerini çok emziren annelerde daha az görülüyor. Doğal ve sağlıklı yaşamanız, kötü alışkanlıklardan uzak durmanız,  spor yapmanız çok önemli.”şeklinde konuştu.

Uşak Medical Park Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dalyan Özdemir kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılması gerektiğini anlatarak erken teşhisinin öneminden bahsetti. Erken tanıda mamografinin daha yaygın olarak kullanılması ve tarama programlarının geliştirilmesiyle meme kanserinde erken tanı ve sağ kalım süresinde artış sağlanmasının mümkün olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Dalyan Özdemir “Meme kanseri tarama yöntemleri kendi kendine muayene, klinik meme muayenesi ve mamografidir. Tarama, 25 yaş ve sonrası her kadına ve 40 yaş üstü bireylerde 1 yıl aralıklarla hiçbir şikayetiniz olmadan meme muayenesi yapılmalıdır. Ailenizde 50 yaş altı meme kanseri öyküsü varsa, görüldüğü yaştan 10 yıl önce taramaya başlanmalıdır. 25 yaş öncesi taramaya başlanmamalıdır. 25-30 yaştan itibaren başlanabilir. Randomik kontrollü çalışmalarda mamografik taramada üst sınır 70-74’lü yaşlar olarak alınmıştır. Mamografik taramanın mortalitiye faydası başlangıçtan 5-7 yıl sonra görülmektedir. Bundan dolayı yıllık mamografik tarama yaşam beklentisinin 5-7 yıldan fazla olduğu sürece devam ettirilmelidir. Ayrıca doğru bildiğimiz yanlışlar var. Örneğin “Mememde fark ettiğim kitli büyük ihtimalle kanserdir” düşüncesi yanlıştır. Mememde bir kitle fark ettim ama mamografim normal, başka bir şey yapmama gerek yok düşüncesi, kanser olan meme ağrı yapmaz, emzirirken mememde fark ettiğim kitle kanser olmaz, yaşım genç olduğu için elime gelen kitlenin kanser olma ihtimali yok, küçük kitlelerin kanser olma ihtimali yok, küçük kitlelerin kanser olma ihtimali büyük kitlelere göre daha düşüktür, mamografimi yeni yaptırdım ve normaldi, elime gelen kitle için bir sene beklememe gerek yok gibi düşünceler yanlıştır. Meme kanserinde erken tanı çok önemledir.”dedi.

Konferans, soru-cevabın ardından Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi Psikologu Merve Ocak’ın, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Daylan Özdemir’e teşekkür belgelerini vermesi ile son buldu.

Fotoğrafları indirmek için tıklayınız