Ana Sayfa / Haberler / CERN’deki Gelişmeler Konuşuldu
13 Haziran 2022, Pazartesi
CERN’deki Gelişmeler Konuşuldu

Uşak Üniversitesi Enerji, Çevre ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Fen ve Teknoloji Eğitimi Topluluğu tarafından çevrimiçi “Bilim ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)” konulu konferans gerçekleştirildi.

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansta Şahin, CERN laboratuvarının tarihçesinden bahsederek geçmişte, CERN laboratuvarında proton-proton, elektron-pozitron çarpışmaları için kurulmuş birçok parçacık çarpıştırıcısının olduğunu aktardı.  Günümüzde CERN’de Büyük Hadron Çarpıştırıcısının çalışmakta olduğunu belirten Şahin, CERN’nün dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı laboratuvarı olduğunu söyledi. CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısının süperiletken mıknatıslı hızlandırıcı kavitelerinin yerin yaklaşık 100 m altında bulunan ve 27 km çevreye sahip olan halka şekilli devasa tünellerin içinde yer aldığını aktaran Şahin ayrıca proton demetlerinin bu hızlandırıcı kavitelerinde ışık hızına çok yakın hızlara kadar hızlandırılıp momentumlarının artırılıp, yine bu tünellerin bazı bölgelerinde bulunan büyük parçacık dedektörlerinin içinde çarpıştırılıp, maddenin en küçük yapı taşları olan temel parçacıkların üretildiğinden bahsetti. Şahin “Böylece çarpışmalar sonucu üretilen temel parçacıklar ve onların birbirleriyle olan etkileşmelerini sağlayan ve evrende hüküm süren 4 temel kuvvetten, Güçlü Nükleer Kuvvet, Zayıf Nükleer Kuvvet ve Elektromagnetik Kuvvet ile ilgili bilimsel çalışmalar yapılıyor. CERN’de temel bilim araştırmalarının yanısıra nükleer tıp, görüntüleme teknolojileri, bilişim teknolojileri gibi bir çok alana önemli katkılar veriliyor. Şu ana kadar sahip olduğumuz bilgi birikimi ile evrenimiz ile ilgili cevap veremediğimiz karanlık madde, karanlık enerji gibi birçok soruya, gelecekte CERN’den elde edeceğimiz veriler ile cevap vermeye çok yaklaşacağız.” şeklinde konuştu.

Konferans soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.