HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak’ın İşgalden Kurtuluşunun 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu Başladı
30 Mayıs 2022, Pazartesi
Uşak’ın İşgalden Kurtuluşunun 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu Başladı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığının desteği, Uşak Valiliği ile Uşak Belediyesi işbirliğinde ve Uşak Üniversitesi ev sahipliğinde, 30 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan “Uşak’ın İşgalden Kurtuluşunun 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu” başladı.

Toplam 31 Oturumda 93 Ulusal ve Uluslararası Bildiri Sunulacak

Uşak’ın işgalden kurtuluşunun 100. Yılında, süreci bilimsel bir yaklaşımla yeniden değerlendirmek, yeni bilgi ve belgeleri, yorum ve sentezleri kamuoyu ve bilim dünyasıyla paylaşmak, tartışmak amacıyla düzenlenen “Uşak’ın İşgalden Kurtuluşunun 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu”nun açılış töreni, 30 Mayıs tarihinde Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Açılışa,  Vali Vekili Muammer Balcı, Uşak Milletvekili Op. Dr. İsmail Güneş, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Cumhuriyet Başsavcısı Bünyami Korkmaz, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, İdare Mahkemesi Başkanı Sabri Burçin Arseven, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ ile Prof. Dr. Kenan Taş, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sadiye Tutsak, il protokol üyeleri, kamu kurumlarının temsilcileri, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış töreni öncesinde, kongre merkezi fuaye alanında ‘Uşak’ın Kurtuluşunun 100. Yıldönümü Uluslararası Sanat ve Tasarım Sergisinin açılışı yapıldı. Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve sergi küratörü Prof. Dr. İncilay Yurdakul sergi hakkında bilgi vererek, tüm katılımcılara ve destek olanlara teşekkür etti. Katılımcılar sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı.

“Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri” emrinin verildiği şehir: Uşak

Serginin ardından sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Kurtuluş Savaşımız içerisinde Uşak’ın çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrinin verildiği şehir olan Uşak’ta, Kurtuluş Savaşı’nın en çetin mücadeleleri yaşanmıştır. İşgalci güçlerin başkomutanı Trikopis’in Uşak’ta esir alınması ile milli mücadelenin seyri değişmiştir. Kahraman Türk ordusu 1 Eylül 1922 tarihinde Uşak’ın işgaline son vermiş ve 9 Eylül’de İzmir’i alarak Kurtuluş Savaşı’nı kazanmıştır. Bu vesileyle milli mücadele şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad olsun! Biz üniversite olarak her zaman bu topraklar için, toprağa düşmüş olan bütün şehitlerimize layık olmaya çalışıyoruz” dedi.

Yunan Orduları Başkumandanı General Trikupis’in esir alındığı şehir: Uşak

Tarihte eşine az rastlanır bir varoluş mücadelesi sonunda bizlere emanet edilen bu aziz vatana sahip çıkmanın en büyük görevimiz olduğunun altını çizen Rektör Savaş; “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” ülküsüyle yolumuza devam etmeli, memleketimizi muasır medeniyetler seviyesine yükseltmek için gece gündüz demeden çalışmalı ve üretmeliyiz. Bu şanlı geçmiş ve tarihe kazınan kahramanlık destanı hakkındaki bilimsel incelemeler, tarihimizin daha iyi anlaşılması ve millet olma şuurunun gelişmesi bakımından çok büyük bir önem taşımaktadır. Şunu unutmayınız ki geçmişini anlayamamış bir toplum geleceğini de şekillendiremez. Bu bağlamda iki gün boyunca sürecek olan Uşak’ın İşgalden Kurtuluşunun 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu’nda yapılacak bilimsel tartışmaların geçmişimize yeni bir ışık tutacağına inanıyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde başta Valiliğimiz olmak üzere Uşak Belediyemize, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığına, sempozyum düzenleme kurulumuza, bildirileriyle sempozyuma katılan akademisyen ve araştırmacılarımıza, Tarih Bölümü öğrencilerimize ve destek olan herkese şükranlarımı sunarım.” dedi.

Doç. Dr. Özgen: “Sempozyum sonucu elde edilecek bilgiler, ülkemizin geleceği ile ilgili yapılacak planlamalara da ışık tutacaktır”

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, Uşak’ın işgal acısını en derinden hisseden şehirlerimizden biri olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyduğunu belirten Özgen, “Türkiye Cumhuriyeti, yaklaşık 600 yıl 3 kıta üzerinde egemen olmuş Osmanlı İmparatorluğunun tarih sahnesinden geriye çekilmesi sonucunda kuruldu. İki gün sürecek sempozyum, 2023’te 100. Yılını kutlayacak cumhuriyetimizin bugünlere gelirken hangi zorlukları aşarak geldiğinin hatırlatılması, toplumsal hafızanın diri tutulması açısından önem taşımaktadır. Sempozyum sonucu elde edilecek bilgiler, ülkemizin geleceği ile ilgili yapılacak planlamalara da ışık tutacaktır” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Özgen konuşmasında ayrıca Atatürk Araştırma Merkezi faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.

Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve sempozyum düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Sadiye Tutsak ise başta Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen olmak üzere, Uşak Valiliğine, Uşak Belediyesine, sempozyum düzenleme kuruluna, Tarih Bölümü öğrencilerine, akademisyen ve araştırmacılara, sempozyum destekçilerine teşekkür ederek, sempozyum hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Tutsak, üç gün sürecek sempozyumda; “Milli Mücadele Öncesinde Uşak’ın Tarihi Gelişimi, Milli Mücadelede Uşak, Milli Mücadelede Batı Anadolu, Milli Mücadelede Kuva-yı Milliye ve Hâkimiyet-i Milliye, Milli Mücadelede Sosyal, Kültürel ve Eğitim Durumu, Milli Mücadelenin Askeri Safahâtı, Milli Mücadelenin Diplomatik Boyutu, Milli Mücadelenin Ekonomik Boyutu, Milli Mücadelede İç ve Dış Basın, Milli Mücadelede İstanbul -Anadolu İlişkisi, Milli Mücadele ve Mustafa Kemal Paşa, Milli Mücadele ile İlgili Diğer Bağımsız Konular, Milli Mücadelede Uşak ve Havalisi ve Cumhuriyet Döneminde Uşak” gibi başlıklar altında toplam 31 oturumda 93 bildiri sunulacağını aktardı.

Sempozyumda birer konuşma yapan Vali Vekili Muammer Balcı, Milletvekili Op. Dr. İsmail Güneş ve Belediye Başkanı Mehmet Çakın, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, milli mücadele şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle andılar.

Açılış konuşmalarının ardından Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Meltem Altıntuğ yönetiminde ‘Uşak Yöresi Halk Dansları’ gösterisi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Onur Altıntuğ yönetiminde USDEM Topluluğu Orkestrası tarafından ‘Uşak Yöresi Türküleri’ seslendirildi. Vali Vekili Muammer Balcı, Öğr. Gör. Meltem Altıntuğ ve Öğr. Gör. Onur Altıntuğ’a teşekkür belgesi verdi.

Açılış töreni, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özgen, sempozyum düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Sadiye Tutsak ve sergi küratörü İncilay Yurdakul’a, Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın teşekkür plaketi vermesinin ardından sona erdi.

Törenin ardından, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Taşar Şıvgın ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan’ın konuşmacı olduğu ‘Açılış Oturumu’ gerçekleşti. Gün boyu akademisyen ve araştırmacılar tarafından bildiriler sunulan sempozyumun ilk günü, Kalfa Korusundaki  ‘Cirit Gösterisi’ ve gala yemeği ile son buldu.