HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak’ın Teknoloji Merkezi Bakan Varank Tarafından Açıldı
25 Mart 2022, Cuma
Uşak’ın Teknoloji Merkezi Bakan Varank Tarafından Açıldı

Türkiye’de iki ilde (Afyon-Uşak) bulunan ve iki yükseköğretim kurumu ortaklığında (Afyon Kocatepe Üniversitesi-Uşak Üniversitesi) kurulan ilk teknopark olan Afyon-Uşak Zafer Teknopark A.Ş. bünyesinde yer alan “Uşak OSB Teknopark” ek alanı açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.

Toplam 6 bin metrekare alan (3 bin 717 metrekare kapalı alan olmak üzere) , 11 atölye, 30 ofis ve 41 adet kiralanabilir alandan oluşan Uşak OSB Teknoparkın açılış törenine, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Uşak Milletvekilleri Av. Mehmet Altay ile Opr. Dr. İsmail Güneş, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Zafer Teknopark A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Uşak Üniversitesi Rektörü Zafer Teknopark A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hali Ağaoğlu ve davetliler katıldı.

Uşak Organize Sanayi Bölgesi tarafından yapımı finanse edilerek tamamlanıp Eylül 2020 yılında Zafer Teknopark A.Ş.’ye devredilen ve üniversite-sanayi işbirliği yönüyle Türkiye’de tek örnek olan Uşak OSB Teknopark’ın açılışında konuşan Bakan Mustafa Varank, teknoparkların Türkiye'deki Ar-Ge ekosisteminin önemli paydaşlarından bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, Uşak OSB Teknoparkın üniversite-sanayi iş birliğinin güzide bir örneği olarak bu işbirliğini güçlendirecek, bir adım öteye götürecek önemli merkezlerden biri konumuna geleceğine inandığını dile getirdi.

Her Alanda Milli Teknoloji

Her yerde ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ni dile getirdiklerini belirten Varank, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu meseleye verdiği çok büyük önemden bahsediyoruz. Milli teknoloji hamlesi sadece savunma sanayinden, elektronikten, yazılımdan, makineden, kimyadan oluşmuyor. Gıda, tarım ve tekstil de milli teknoloji hamlesinin önemli alt başlıkları arasında yer alıyor. Sizlerin yakından bildiği gibi bugün tekstil sektörü Uşak endüstrisinde önemli bir yer tutuyor. Ayrıca tekstil sektöründe sürekli artan yatırımlar Uşak’ın büyümesine büyük katkı sağlıyor. Tabi bu ivmenin kaybedilmemesi için şahsen iki hususa dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunlardan bir tanesi yenilik. Tekstil sektöründe sıkı bir rekabet ortamı var. Bu rekabet ortamında, işletmelerin nasıl ayakta kalacaklarını öğrenmesi gerekiyor. Bunun yolu da Ar-Ge ve tasarımdan geçiyor, yenilikten geçiyor, teknolojiden geçiyor. Türkiye artık tekstilde eskiden olduğu gibi fasoncu değil,  aksine, tasarım yapan, kendi koleksiyonlarını ortaya koyan bir ülke.” şeklinde konuştu.

10 Milyon TL Bütçeli Dev Yatırım: Uşak OSB Teknopark

Uşak OSB içerisinde yer alan Teknoparkın, teknoloji, tekstil ve tasarım konusunda işletmelerin gelişimine katkı sağlayacağına dikkat çeken Bakan Varank, “Uşak OSB Teknopark yaklaşık 10 milyon liralık yatırımla hayata geçti. 6 bin metrekarelik alanda kurulu bu teknoparkta, Ar-Ge yapmak isteyen firmalarımıza imkân sunuluyor. Bakanlık olarak, Teknopark yatırımında katkımızın olması bizleri ayrıca mutlu ediyor. İnşallah sizler de bu Teknoparkta yer alarak Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapacak; daha katma değerli üretime geçiş yapacaksınız.

Markalaşmanın önemine vurgu yapan Varank, ‘‘Tekstilde dünya devi olmak, yerimizi sağlamlaştırmak istiyorsak yenilik ve marka konusunun getireceklerini çok iyi idrak etmemiz lazım. Ar-Ge’ye, inovasyona ve markalaşmaya daha çok yatırım yapmamız lazım. Uşak OSB yatırımlarının ve Uşak OSB Teknoparkın vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.’’

Savaş: “Teknoparkımıza Çok Sayıda Proje Başvurusu Var”

Bu dev yatırımın Uşak’a, bölgeye ve ülkemize hayırlı olmasını dileyen Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş açılış töreninde yaptığı konuşmada, başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olmak üzere, Uşak Valiliğine, Afyon Kocatepe Üniversitesine, bu projeyi Uşak’a kazandıran Uşak OSB yönetimine teşekkür etti. Zafer Teknopark A.Ş. ve Uşak OSB Teknopark hakkında bilgi veren Rektör Savaş, merkezin kurulmasında kısa bir süre sonra proje çağrısına çıktıklarını ve çok sayıda proje başvurusu aldıklarını belirtti.

Hedef: 2023 Yılında TR33 Bölgesindeki Üst Düzey Teknopark Merkezlerinden Biri Olmak

Başvuran projelerin; savunma sanayi, nanoteknoloji, biogenetik, yenilenebilir enerji, robotik, yazılım, ev otomasyon sistemleri, kimya, deri, tekstil, seramik, block chain teknolojileri, gıda, makine, diş ve ağız sağlığı, otomobil, madencilik, medikal ve sağlık alanından firmalar olduğuna dikkat çeken Rektör Savaş, Zafer Teknopark A.Ş. Uşak OSB Teknopark olarak hedeflerinin, 2023 yılında TR33 Bölgesindeki üst düzey teknopark merkezlerinden biri olmak olduğuna dikkat çekti.

Yerli ve Milli Tasarımlarla Ülke Kalkınmasına Büyük Katkı

Uşak Üniversitesinin Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) alanlarında bölgesel kalkınma odaklı üniversite olarak, Türkiye’de üç alanı kapsayan tek tasarım merkezine sahip olduğuna dikkat çeken Rektör Savaş, yerli ve milli tasarımlar yaptıklarının altını çizdi. 112 Acil Sağlık personeli, PTT ve Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi personellerinin kıyafetlerinin tasarımını yaptıklarını aktaran Savaş, “Uşak, deri, tekstil ve seramik alanlarında önde gelen bir şehir. Bu alanlarda sanayicilerimizle birlikte işbirlikleri yapıyoruz. Bölgemizdeki ve Türkiye’deki önde gelen firmaların ürün tasarımlarını yapıyoruz. Örneğin eskiden seramikçilerimiz İtalya’dan tasarım alırken, şimdi bizim yerli ve milli tasarımlarımızı kullanmaya başladı. Uluslararası fuarlarda DTS logolu ürünlerimiz sergileniyor. Tekstil firmalarımız tasarımlarımıza kataloglarında yer veriyor. Üniversite-sanayi işbirliklerimiz ülke kalkınmasına büyük katkı sağlamaya başladı.” dedi.

Uşak Bir Teknoloji Merkezi Olacak

Uşak Üniversitesi olarak, Ar-Ge çalışmalarını çok önemsediklerinin altını çizen Prof. Dr. Savaş, “Uşak’ın aynı zamanda bir teknoloji merkezi olmasını arzu ediyoruz. Uşak’ın insan kaynağıyla, üniversitesiyle, dışa açık yapısıyla, bu potansiyele fazlasıyla sahip olduğunu biliyoruz. Uşak ve Afyon gibi şehirlerimize yapılacak yatırımların yüksek katma değerli sektörlerde olmasını istiyoruz. Uşak’ımızı her açıdan geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah ilimizin değerli yöneticileri ve sanayicileriyle hayata geçireceğimiz yeni projelerle birlikte, Uşak ilimizin gücüne güç katacağız. Bir kez daha bu değerli tesisi ülkemize kazandıran başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank başta olmak üzere Valimize, Milletvekillerimize, Uşak OSB Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine ve tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Açılış töreninde Vali Funda Kocabıyık, Uşak Milletvekili İsmail Güneş ve Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu birer konuşma yaparak, Uşak OSB Teknoparkın Uşak’a, bölgeye ve ülkemize hayırlı olmasını dilediler.

Konuşmaların ardından Uşak OSB Teknoparkın açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve beraberindeki heyet, Uşak OSB Teknoparkı gezerek firmalardan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.