HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Seven Doors Konsorsiyumu Kuzey Makedonya'da
23 Aralık 2021, Perşembe
Seven Doors Konsorsiyumu Kuzey Makedonya'da

Uşak Üniversitesinin koordinatörlüğünü yürüttüğü ‘Seven Doors to Europe’ isimli Ulusal Hareketlilik Konsorsiyumu kapsamında, Uşak Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi ile birlikte Elazığ, İnegöl, Burdur, Sivas ve Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcilerinin katılımıyla, Kuzey Makedonya'ya 5-9 Aralık tarihleri arasında çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Programın ilk gününde, Uluslararası Balkan Üniversitesini ziyaret eden heyet, Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Şener Bilalli ile görüştü. Üniversite hakkında bilgilendirme sunumu yapılan görüşmede, üniversiteler arasında ikili işbirliği imkânlarının ve öğrenci değişim programlarından faydalanan öğrenci sayısının artırılması konusunda mutabakat sağlandı.

Programın devamında, Kuzey Makedonya Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Enver Hüseyin, İştip Belediye Başkanı Ivan Yordanov, Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Başkanı Aydoğan Ademoski, Başkan Yardımcısı Bilal Sucubaşı ile MATTO Yönetim Kurulu Üyeleri Mürteza Sulooca ve Mustafa Dillioğlu ile toplantılar gerçekleştirildi.

AB ülkelerine açılan bir kapı ve işletmeler için lojistik merkez olabilme potansiyeline sahip Kuzey Makedonya ile karşılıklı iş fırsatlarının değerlendirildiği görüşmelerde, Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığından bu yana Türkiye’den ülkeye yaklaşık 2 milyar dolar değerinde yatırım yapıldığı ve yabancı yatırımların yüzde 38’inin Türk yatırımcılar olduğu dile getirildi. Kısa zamanda AB üyesi olması beklenen Makedonya’nın, 300 milyonluk bir bölgeye hitap ettiği ve Türk yatırımcılar için cazip imkânlar sunduğunun vurgulandığı toplantıda, ayrıca Matto Başkan Yardımcısı Halkbank Makedonya Genel Müdürü Bilal Sucubaşı, oda olarak Seven Doors to Europe Ulusal Hareketlilik Konsorsiyumu üyesi üniversitelerden gelecek öğrenciler için staj yeri temini konusunda yardımcı olabileceklerini belirtti.

Yapılan görüşmeler neticesinde, proje kapsamında Ticaret ve Sanayi Odaları arasında bir ağ oluşturulması ve üniversitelerle kurumlar arasında staj avantajları sağlanması konusunda prensip anlaşmasına varıldı.