HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinliği Gerçekleşti
14 Temmuz 2021, Çarşamba
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinliği Gerçekleşti

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) hain darbe girişimi karşısında aziz milletimizin ve kahraman güvenlik güçlerimizin gösterdiği onurlu mücadelenin ve demokrasi zaferinin beşinci yıldönümünde, Uşak Üniversitesinde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” programı gerçekleştirildi. Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Cumhuriyet Başsavcısı Bünyami Korkmaz, Adalet Komisyonu Başkan Vekili İsmail Çevik, İdare Mahkemesi Başkanı Sabri Burçin Arseven, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Baro Başkan Vekili Harun Güvenç, Şehit Mehmet Çetin’in babası Hüseyin Çetin, protokol üyeleri, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, idari personel ile çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte, Kur’an-ı Kerim Tilaveti gerçekleştirilerek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Geçilmez” temalı video gösterimi sunuldu.

Rektör Savaş: “Bu millet şehitlerimize ve gazilerimize minnettardır.”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Sözlerime başlarken, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı demokrasi mücadelesi verirken şehit düşen tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyor, bütün gazilerimize sağlık ve esenlikler diliyorum.  Şairin dediği gibi “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır”. Bu millet size minnettardır. Şehitlerimizi sonsuza dek hatırlayacağız. Bugün burada, Gazi Meclisimizin bombalandığı, kamu kurumlarımızın tahrip edildiği, vatandaşlarımızın üzerine ateş açıldığı, yüzlerce memleket sevdalısı kardeşimizin şehit edildiği Fetöcü hain darbe girişimine karşı, aziz milletimizin ve kahraman güvenlik güçlerimizin göstermiş olduğu onurlu duruşu hatırlamak, milletimizin demokrasi mücadelesini bir kez daha saygıyla anmak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gününü idrak etmek amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.

Savaş: “Milli iradeye vurulmak istenen darbe, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliği ve kahraman milletimizin onurlu direnişi sayesinde durduruldu.”

15 Temmuz 2016 tarihinde hain Fetullahçı terör örgütü tarafından milli iradeye vurulmak istenen darbenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliği ve kahraman milletimizin onurlu direnişi sayesinde durdurulduğuna dikkat çeken Savaş, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliği ve kahraman milletimizin onurlu direnişi sayesinde Allah’a hamd olsun ki durdurulmuştur. Aziz milletimiz o gece, dünyada eşine az rastlanır bir demokrasi destanı yazmıştır. Şairin “Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın” dediği gibi; aziz milletimiz de göğsünü siper etmiş ve bu hayâsızca akını püskürtmüştür. Bizler bu aziz milletin mensubu, bu şanlı medeniyetin evlatları olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz.” dedi.

 

Tarihimiz İyi Okunmalı

Rektör Savaş, “15 Temmuz’u anlamak için, Çanakkale’den Kutü'l Amare'ye, İstiklal Harbimizden Kıbrıs çıkarmasına kadar yaşadığımız nice badireleri gözlerimizin önünden geçirmemiz gerekir. 15 Temmuz’u anlamak için, darbecilerin başarılı olmaları halinde vatanımızı ve milletimizi nereye sürüklemek istediklerini kavramak gerekir. Hürriyet aşığı milletimizi zincire vurmayı denediler ve hamdolsun başaramadılar. Milli iradeyi ayaklar altına almak, ezanımızı susturmak, bayrağımızı indirmek isteyen hainleri, 100 yıl önce Çanakkale’de ve Dumlupınar’da nasıl hüsrana uğratmışsak, 15 Temmuz’da da aynı şekilde hüsrana uğrattık.

Tarih boyunca nice destanlar yazan kahraman milletimiz, 15 Temmuz gecesi bir kez daha ölümü göze alarak vatanına sahip çıkmıştır. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in dediği gibi;

“Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber...

Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?

Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun!

Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun!”

İşte bu ruhla vatanları için gözünü kırpmadan canlarını feda eden şehitlerimiz sayesinde bugün ay yıldızlı bayrağımızın altında özgürce yaşamaktayız. Rabbimize şükürler olsun.” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz Hain Darbe Girişiminin Hedefi; Büyüyen ve Güçlenen Türkiye

Ekrem Savaş konuşmasında, “Unutmayınız ki, 15 Temmuz hain darbe girişiminin hedefi büyüyen ve güçlenen Türkiyemizin önünü tıkamak, ülkemize çağ atlatan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı anti-demokratik yollarla engellemek ve milli iradeyi kilitlemektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla halkımız meydanları doldurmuş, millet iradesini kırmak için sıkılan kurşunlara, atılan bombalara bedenini siper etmiştir. Bu onurlu mücadelede; demokrasisine, vatanına, milletine ve bayrağına canı pahasına sahip çıkan 251 vatan evladı şehadet şerbetini içmiş, binlercesi de gazilik mertebesine erişmiştir. Şunu herkes bilmelidir ki; dünya durdukça vefa ehli olarak bütün şehitlerimizi kalbimizde yaşatacağız.” dedi.

Prof. Dr. Savaş: “Şehitlerimiz, O Gece Destan Yazdı.”

Halkımızın destan yazdığı bu tarihi günde, birçok kahramanlar da ortaya çıkmıştır. Bunlardan ikisi vardır ki onları asla unutmayacağız: Biri Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir ve diğeri hemşerimiz Mehmet Çetin’dir. Darbe girişimi sırasında Marmaris’teki çatışmada şehit düşen Cumhurbaşkanlığı koruma polisi Uşaklı Mehmet Çetin, 15 Temmuz günü hainlere karşı duvar olmuş, ser verip vatan aşkından taviz vermemiş bir kahramanlık abidesidir. Şehadete ulaşacağını bile bile verilen görevi canı pahasına yerine getirmiş ve şehit olmuştur. Aziz şehidimizin ruhu şad olsun.

Rektör Savaş: “15 Temmuz’dan sonra artık hiçbir güç milletin iradesine el uzatmayı aklının ucundan bile geçiremeyecektir.”

FETÖ gibi terör örgütlerine karşı daima hazırlıklı olmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Savaş, “Atalarımızın dediği gibi “su uyur, düşman uyumaz”. Bu sebeple bu tarz terör örgütlerine karşı, daima hazırlıklı olmak gerektiği bilincindeyiz. Şunu herkes iyi bilmelidir ki, FETÖ Terör Örgütüne karşı olan mücadelemiz, millet olarak kararlı bir şekilde devam edecektir. O gece milletimizin gösterdiği direniş, dayanışma ve demokrasiye sahip çıkma ruhu canlı ve kararlı bir şekilde ilelebet yaşayacaktır. İnşallah, 15 Temmuz’dan sonra artık hiçbir güç milletin iradesine el uzatmayı aklının ucundan bile geçiremeyecektir. Bu tarz oluşumların daha doğmadan nefesini kesmek, insan kaynağını kurutmak için gençlerimizi korumalıyız. Milli ve manevi duygularla yoğrulmuş, evrensel değerlerle barışık, vatan ve bayrak sevgisiyle dolu nesiller yetiştirmek hepimizin görevidir. Bizler Uşak Üniversitesi olarak, “zaman bendedir ve mekân bana emanettir!” şuurunda, dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kininin, öcünün davacısı, “kim var!” diye seslenilince, sağına ve soluna bakınmadan, fert fert “ben varım!” cevabını veren, her ferdi “benim olmadığım yerde kimse yoktur!” duygusuna sahip bir dava ahlâkını benimseyen bir gençlik yetiştirmeye çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Uşak Üniversitesi olarak, bu şuuru kavramış bir kurumuz.” şeklinde konuştu.

Uşak Üniversitesi; liyakat sahibi, vatanını ve milletini seven nesiller yetiştirmek için bütün mesaisini harcıyor

Birlik içerinde ve beraber oldukça, başarılamayacak, yenilmeyecek hiçbir güçlüğün olmadığının altını çizen Savaş, “Şunu herkes bilmelidir ki; ülkemiz üzerine oynanan oyunlar ne olursa olsun, bizi asla yıldıramaz ve yolumuzdan döndüremezler. 15 Temmuz şehitlerimizin gösterdiği cesaret umutlarımızı tazelemiştir. Sezai Karakoç’un ifadesiyle,

“Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır

Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır

Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır”

Biz millet olarak buna her zaman inandık ve şundan hiç şüpheniz olmasın ki milletçe birlik ve beraberliğimizden taviz vermediğimiz sürece hainler ne yaparsa yapsın boştur. Çok çalışmalı, üzerimize düşen sorumluklardan hiçbir şekilde kaçmamalıyız.  Çünkü biz bir oldukça, beraber oldukça, aşamayacağımız zorluk, yenemeyeceğimiz düşman yoktur. 15 Temmuz mücadelesi bize bunu göstermiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle, 15 Temmuz hain darbe girişiminde şahadete ulaşan şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum. “Allah’ım bizi vatansız, bayraksız, ezansız bırakma, içimizdeki hainlere göz açtırma” diyerek dua ediyorum. Bu yüce millet 15 Temmuz'da yapılanları hiçbir zaman unutmayacaktır. Şehitlerimizin mekânı cennet olsun. 15 Temmuz kahraman Türk milletinin demokrasi bayramıdır. Kutlu olsun.” dedi.

Rektör Ünüvar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 15 Temmuz gecesi yaşananları anlattı.

Açılış konuşmasının ardından, 9 farklı dilde yayınlanan ‘Gazi Meclis’te O Gece’ adlı kitabın yazarı ve eski Milletvekili, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 15 Temmuz Gecesi yaşananları anlattı. 15 Temmuz hain darbe kalkışması sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde Milletvekili olarak bulunan, bombalanmasına rağmen hayatı pahasına TBMM’den ayrılmayan ve o gece orada bulunan her partiden milletvekilleri ile yaptığı röportajları dokuz farklı dilde kitaplaştıran Ünüvar, 15 Temmuz’u Cumhuriyet tarihimizin en önemli 10 olayından birisi olarak tanımladı. Darbe girişiminde Meclis’te yaşananları anlatan Prof. Dr. Ünüvar, “Allah, bir daha böyle bir gece de yaşatmasın, böyle bir kitap da yazdırmasın.” ifadelerini kullandı.

Ünüvar, 15 Temmuz’un bize verdiği dersler olduğunun altını çizerek, “Bu millet, başındaki yönetici nasıl davranırsa öyle davranıyor. Birlik ve beraberlik ideolojiden önce gelir. Ortak fayda değil, ortak payda önemlidir. Türkiye önemli ve değerlidir. Feraset önemlidir. Feraset ile cesaret birlikte olursa başaramayacağımız şey yoktur. Gençliğimiz sadece geleceğimizin değil, bugünümüzün de teminatıdır. Sosyal medya gerçeği. FETÖ’nün darbe girişiminin püskürtülmesinde sosyal medyanın da katkısı büyük oldu. Biz olursak iz bırakırız! 15 Temmuz’da tesadüfen şehit ya da gazi olana rastlamadım. Onlara şükran borçluyuz. Kader gayrete âşıktır.” şeklinde konuştu.

Konferans plaket takdiminin ardından sona erdi.