HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Arkeoloji ve Kültürel Miras: Blaundos
27 Nisan 2021, Salı
Arkeoloji ve Kültürel Miras: Blaundos

Ulubey Meslek Yüksekokulu tarafından Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Birol Can'ın konuşmacı olarak yer aldığı “Arkeoloji ve Kültürel Miras Turizm Merkezi Olarak Blaundos Antik Kenti" adlı çevrimiçi söyleşi gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Ozan Çatır’ın yaptığı etkinlik, Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlandı.

En Önemli Arkeolojik Değerlerden Biri

Büyük İskender'in Anadolu seferiyle Makedonya'dan gelenler tarafından kurulan, daha sonra Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu'na bağlanan, derin vadilerle çevrili bir tepe üzerinde yer alan Blaundos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına başkanlık eden Prof. Dr. Can, Blaundos antik kenti ve kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar yapılan kazılarda birçok eser bulunduğunu aktaran Can, kentin giriş kısmında sürdürülen kazılarda, geç Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen bir Hamam’a rastlandığını belirtti. Kazı çalışmalarının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle artık aralıksız sürdürüleceğini söyleyen Prof. Dr. Can,  "Blaundos, çevresini dolanan derin kanyonla doğal bir savunma sistemine sahip. Bu vadinin yamaçları boyunca yüzlercesini görebildiğimiz kaya mezarları var. Önümüzdeki yıllarda bu nekropol alanında da çalışmalara başlanacak ve ziyarete açılacak. Bunun dışında kamusal yapıların çoğu akropol olarak niteleyebileceğimiz tepenin üstündeki düzlükte kurulmuş. Kentin merkezinde bir ana cadde, bunun çevresinde de dini ve kamusal yapılar yoğunlaşmış. Çalışmalarımız ana caddenin açılmasıyla başladı. Bunun yanında merkezde yer alan Demeter Tapınağı'nın ana caddeye açılan anıtsal kapısının kazıları büyük ölçüde tamamlandı. Hem tapınak hem de ana caddeye açılan anıtsal kapının tekrar ayağa kaldırılması için proje hazırlığı içindeyiz." şeklinde konuştu.

Arkeoloji ve kültürel miras turizm merkezi olarak Blaundos antik kentinin, Uşak’ın ve de ülkemizin en önemli arkeolojik değerlerinden biri olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Can, bugüne kadar kazı çalışmalarında destek olan başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, Uşak Valiliğine, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş’a, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne, Türk Tarih Kurumuna, Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Uşak İl Özel İdaresine, Ulubey Kaymakamlığı ile Ulubey Belediyesine, Uşak Müzesine, Zafer Kalkınma Ajansına ve kazı çalışmalarında yer alan herkese teşekkür etti.