HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Müzesine Sanal Tur Düzenlendi
18 Nisan 2021, Pazar
Uşak Müzesine Sanal Tur Düzenlendi

Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu tarafından, Turizm Haftası Etkinlikleri kapsamında Uşak Müzesi Müdürü Şerif Söyler’in konuşmacı olduğu “Uşak Müzesi Sanal Tur” etkinliği gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Veli Erdinç Ören’in yaptığı çevrimiçi etkinlikte Şerif Söyler, sanal tur ile Uşak Müzesini tanıtarak, müzede sergilenen tarihi eserler hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin En Değerli Müzelerinden: “Uşak Müzesi”

Sanal tur ile müzesindeki küçük eserler, etnografya, heykeller, taş eserler, sikke salonu ve Karun Hazinelerinin yer aldığı bölümleri katılımcılara gezdirerek bilgi veren Söyler, Uşak ilinin binlerce yıl boyunca değişik kültürler tarafından sürekli beslenmiş olduğunu, dolayısıyla Uşak Müzesinde, Paleolitik Çağ, Tunç Çağları, Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait eserlerin yer aldığını söyledi.

Söyler ‘‘Müzemiz, 3 kattan oluşmakta olup ilk katta kronolojik vitrinlerde Uşak sınırları içerisinden bulunan arkeolojik eserler yer alır. 2. kat olarak geçen asma katta ise bulunduğu bölge özelliği itibariyle para ve paranın tarihi anlatılmaktadır. Müzemizin 3. katı ise tamamıyla Lidya dönemine ve Karun Hazinelerine ayrılmıştır. Bu alanda Lidya döneminin günlük yaşantı örnekleri, ölü gömme adetleri ile ayrı bir alanda Karun Hazineleri bulundukları tümülüslere göre sergilenmektedir. Müzede teşhir anlamında son bölüm etnografya bölümüdür. Bu alanda yakın tarihten örnekler ile Uşak’ımızın etnografik kültüründen izler yansıtılmaktadır. Bu bölümde dokumacılık, cirit gibi canlandırma örneklerinin yanında Uşak Ulucami’nin de küçültülmüş bir örneği de sergilenmektedir. Bununla birlikte müzemizde çocuklar için eğitim alanının yanı sıra, fuaye alanı ve konferans salonu, ayrıca ihtisas kitapları içinde bir de kütüphane bulunmaktadır.’’ şeklinde bilgiler verdi.

 Karun Hazinelerini Herkes Görmeli

Uşak Müzesinin en çok ilgi çeken bölümü olan "Karun Hazinesi" olarak adlandırılan Lidya hazinelerinin sergilendiği salondaki eserleri anlatan Söyler, Karun Hazinelerinin en dikkat çekici ve en önemli parçalarının, Kanatlı Denizatı Broşu ve Kanatlı Güneş Kursu gerdanlığı olduğunu aktardı. Her iki parçanın da eşsiz ve paha biçilmez değerde olduğunu belirten Söyler, Kanatlı Denizatı Broşundaki mitolojik tasarıma dikkat çekti.

Yoğun ilgi gören etkinlik soruların cevaplanmasını ardından sona erdi.

Uşak Müzesi Sanal Tur için: https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/USAK_MUZESI/