HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi Enerji Laboratuvarında, Fotovoltaik Güneş Paneli ve Fotovoltaik Termal Sistemler Üretiliyor
7 Ağustos 2020, Cuma
Uşak Üniversitesi Enerji Laboratuvarında, Fotovoltaik Güneş Paneli ve Fotovoltaik Termal Sistemler Üretiliyor

TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Programı çerçevesinde yürütücülüğünü Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kandilli’nin yaptığı, Doç. Dr. Yaser Açıkbaş’ın araştırmacı, Yüksek Lisans öğrencisi Mert Uzel’in bursiyer olarak görev aldığı, “Doğal Zeolit ile Bütünleştirilmiş Özgün Fotovoltaik Termal Sistem (PVT) Tasarımı, Üretimi ve Optimizasyonu” projesi kapsamında kurulan Enerji Laboratuvarında, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren, Fotovoltaik Güneş Paneli ve Fotovoltaik Termal Sistemler üretilerek sertifikalandırıldı.

Tek Panelden Hem Elektrik Hem de Termal Enerji

Proje hakkında bilgi veren Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Tek bir panelden hem elektrik hem de termal enerji üretebilen PVT sistemler ile özellikle konutlarda ve sıcak su ihtiyacı bulunan işletmelerde, PV güneş paneli yerine PVT sistemlerin kurulması ile bu yerlerin enerji ihtiyacının büyük bir bölümü karşılanacak ve geri ödeme süreleri önemli ölçüde azaltılacaktır.” dedi. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılan elektriksel testler sonucunda Fotovoltaik Güneş Panellerin gücünün 238 W olduğunun belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Savaş, “Harran Üniversitesi GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Akredite Laboratuvarında gerçekleştirilen termal testlerde de, PVT sistemlerin %14 elektriksel, %39 termal olmak üzere %53 toplam enerji verimliliğine sahip olduğu sertifikalandırıldı. Milli ve yerli bu tarz teknolojilerin, ülkemize önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Uşak Üniversitesi olarak milli ve yerli teknolojilerin üretilmesi konusundaki çalışmalara her zaman destek veriyoruz. Bu sistemlerin kullanıma sunulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.