HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / TÜBİTAK’tan Termal Manken Sistemi Geliştirilmesine Destek
10 Mart 2020, Salı
TÜBİTAK’tan Termal Manken Sistemi Geliştirilmesine Destek

Yürütücülüğünü Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Eren Öner'in gerçekleştireceği, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dr. Ahmet Çağdaş Seçkin'in araştırmacı olarak yer alacağı, “Spor Giysi Konforunun Ölçülmesine Yönelik Termal Manken Sistemi Geliştirilmesi” projesi TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında kabul edildi.

Proje hakkında bilgi veren Öğretim Üyesi Dr. Eren Öner, proje kapsamında spor giysi konforunun objektif olarak değerlendirilmesi için hareket edebilen, farklı ortam koşullarında ölçüm imkanı sağlayabilen, sıcaklık, nem ve bası ölçümlerinin anlık olarak yapmaya imkan veren bir termal manken sistemi geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacağını belirtti. Bu çalışmalar dahilinde spor giysi konforu ölçümleri için pratik ve birçok özelliği aynı anda ölçerek değerlendirme imkanı verecek bir robotik manken sistemi tasarlandığını söyleyen Öner, “Geliştirilecek termal manken sisteminin, ortalama insan vücudu ölçülerinde aktif nefes alabilen, farklı oranda ve hızlarda ısınabilen ve terleyebilen, gerçekçi hareket ve duruşlara imkan verebilecek özelliklerde olması hedeflenmektedir.”dedi.

DTS Tasarım Merkezi ile son iki yıldır gerek ulusal, gerekse uluslararası işbirlikleri ve faaliyetlerle adından söz ettiren bir üniversite olduklarına söyleyen Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, TÜBİTAK projelerinin önemine dikkat çekti. Spor Giysi Konforunun Ölçülmesine Yönelik Termal Manken Sistemi Geliştirilmesi projesinin tekstil alanında analiz ve tasarım çalışmaları açısından önemli olduğunu ifade eden Savaş, Uşak Üniversitesi olarak bu projelerin ve Ar-Ge faaliyetlerinin sayısını artırarak, sanayiye yönelik üretimin geliştirilmesini hedeflediklerini ifade etti. Rektör Savaş, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.