HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Hocalı Katliamı Şehitleri Anıldı
5 Mart 2020, Perşembe
Hocalı Katliamı Şehitleri Anıldı

Uşak Üniversitesi Azerbaycan Kültürünü Tanıtma Topluluğu tarafından, "Hocalı Katliamı: Tarihi Gerçeklikler ve Günümüz Uluslararası İlişkiler Açısından Değerlendirme" adlı konferans düzenlendi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezih Tayyar, Azerbaycan Kültürünü Tanıtma Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Naib Alakbarov, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlik, Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Suriye’nin İdlib kentinde şehit olan askerlerimizin isimleri tek tek okunup anılırken, Hocalı şehitleri ve İdlib'de şehit olan askerlerimiz için Kur'an-ı Kerim Tilaveti gerçekleştirildi.

Hocalı Katliamı: Tarihi Gerçeklikler

Prof. Dr. Toğrul İsmayıl yaptığı konuşmada, Hocalı Katliamının en ince ayrıntısına kadar planlanarak gerçekleştirildiğini belirterek "Türk İslam âlemi tarih boyunca saldırılara maruz kalmıştır. Bunlardan biri olan Hocalı Katliamı, Azerbaycan Türklerine yönelik etnik temizleme ve yozlaştırma amacıyla yapılmıştır. Türkleri o bölgeden yok ederek kültürlerinin, yaşam tarzlarının yerine yenisini getirmeyi amaçlamışlardır. Tüm bunlar, dış güçlerin planlamış olduğu üzerinde düşünülmüş çalışmalardır." dedi.

İsmayıl, "O dönemde Hocalı, Türklerin yoğunlukta olduğu ve stratejik anlamda çok önemli bir kasabaydı. İnsanlar orada birlik beraberlik içinde yaşarken katliama uğradılar. Ermeni güçleri, birçok kişiye ağır işkencelerde bulundu. Çocuk, kadın fark etmeden gerçekleştirilen katliamda, 613 Azerbaycan vatandaşı katledildi. Şu dönemde bizim yapmamız gereken yaşanan olayların farkına vararak hassasiyetimizi arttırmak ve ona göre hareket etmektir." şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Doç. Dr. Nezih Tayyar, Prof. Dr. Toğrul İsmayıl'a üniversitemiz adına teşekkür belgesi verdi.