HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Modern İran Tarihinde Kaşkaylar ve Kaşkaylar’da Dil ve Edebiyat
9 Aralık 2019, Pazartesi
Modern İran Tarihinde Kaşkaylar ve Kaşkaylar’da Dil ve Edebiyat

Uşak Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından “Modern İran Tarihinde Kaşkaylar ve Kaşkaylar’da Dil ve Edebiyat” konulu konferans düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Öğr. Gör. Sibel Hişmanoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Erhan Solmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Mehrshid Rahnama “Modern İran Tarihinde Kaşkaylar” ve Avazollah Safari Kashkooli ise “Kaşkaylarda Dil ve edebiyat” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Rahnama, Güneydoğu İran'ın Fars Eyaleti'nde özellikle Şiraz çevresinde yaşayan, hala ağırlıklı olarak göçebe bir hayat süren Türk halkı Kaşkaylar’ın dünya tarihindeki rolünden bahsederek Kaşkaylar’ın günümüz tarihine yaklaştıkça İran tarihinde önemli bir rol oynadıklarını kaydetti.

Kashkooli ise Kaşkaylar’ın göçebe hayatını konu alan ve Kaşkay Türkçesi’yle yazılmış bir şiiri okuyarak, “Bugün İran sınırları içerisinde yaşayan bir avuç Kaşkay Türkü’nden size selamlarım var. Türk sanatı, şiirde hecelerden beslenmektedir. Kaşkay şiirlerinde de değişen bir şey yoktur. Belki hecelerin sayısında birkaç değişiklik. Hepsi bu kadar.”ifadelerini kullandı.

Etkinlik, konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.