HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK Arasında İşbirliği Protokolü
1 Şubat 2019, Cuma
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK Arasında İşbirliği Protokolü

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumu (YÖK) arasında imzalanan protokol imza törenine katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK arasında gerçekleştirilecek iş birliğine ilişkin çerçeve protokolü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından 30 Ocak tarihinde imzalandı. Törende ayrıca YÖK ve TÜBİTAK arasında 'Doktora Burs Programlarında İş Birliği' ile 'YÖK-TÜBİTAK Doktora Programı' projesine ilişkin iki protokol daha imzalandı. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal protokollere imza attı.

Protokol imza törenine üniversite rektörleri ile AR-GE'den sorumlu rektör yardımcıları katıldı.

“Türkiye'nin Rekabet Gücünü Daha Da Artıracak Reformlara Odaklandık”

Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada, imzalanan protokolle mevcut entegrasyonu bir üst seviyeye taşıdıklarını kaydederek, "Bu protokol ile üniversiteler; sanayi kuruluşları, araştırma merkezleri ve enstitülerle birlikte, AR-GE ve yenilik faaliyetlerinde ortak programlar ve projeler geliştirilecek. YÖK'le imzaladığımız protokoller akademi tarafında güçlü bir iş birliği zeminini mümkün kılıyor. Sanayi ve teknoloji alanında Türkiye'nin rekabet gücünü daha da artıracak reformlara odaklandık. Attığımız her adımda milli teknoloji, güçlü sanayi vizyonumuz bize yol gösterici oluyor. Ekonomik yarışta geri kalmamak için yüksek katma değer, verimlilik artışları, dijitalleşme ve bölgesel kalkınma eksenlerinde bir dizi önceliğimiz bulunuyor. Dışa bağımlılık ve dış finansman ihtiyacı azalacak, büyüme ve istihdam sağlam bir rotaya oturacak.” dedi.

Üniversiteler ve Sanayi Arasındaki Köprüler Güçlendiriliyor

Varank, “Üniversiteler bünyesindeki zengin insan kaynağımız enstitü ve sanayi kuruluşlarındaki alt yapılarda çalışma imkanına kavuşacak. Üniversiteyle sanayi arasında önemli bir köprü görevi gören araştırma alt yapılarını destekliyoruz.Bu platformlarda araştırma üniversitelerimize merkezi bir rol verdik. Böylelikle yüksek teknoloji alanında nitelikli bilgi üretilmesini ve bilginin sanayide kullanılmasını sağlayacağız. Ayrıca Üniversitelerin 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi' kapsamında yürüteceği çalışmalarda iş birliğine hazırız.Üniversitelerimizden, üniversite yönetimlerimizden bu adımlara, bilginin akademik çerçeveye hapsedilmemesi ve ekonomik değer üretmesi hedefleri doğrultusundaki işlere öncülük etmelerini bekliyoruz. Biz bu işbirliklerini güçlendirmek adına üzerimize düşen ne varsa en yüksek motivasyonla yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

“Sürdürülebilir Kalkınma İçin Proje Üretmeye Devam Edeceğiz”

Prof. Dr. Saraç ise, ülkenin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek en önemli güçlerden birinin bilim ve teknolojide yetenek düzeyleri olduğuna dikkat çekerek, "Bu noktada üniversitelerimiz, ülkemizin bu yetenek düzeyinin artırılmasında merkezi konumda yer almaktadır. Bu konumunu destekleyen birinci husus akademisyenlerimizin fikri sermaye birikimi, diğeriyse yetiştirilen nitelikli bilim insanlarıdır. Yükseköğretim kurumlarımızla birlikte ülkemizin sürdürülebilir kalkınma süreçlerine çok ciddi katkılar sağlayan projeler yürütüyoruz. Çerçeve protokol kapsamında üniversitelerin sanayi kuruluşları, araştırma merkezleri ve enstitülerle birlikte araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerine aktif katılımını sağlamak üzere iş birliği yapacağız." dedi.

Rektör Savaş, iki kurum arasındaki iş birliğinin daha üst seviyelere çıktığını ifade ederek “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK’ün, bilimsel araştırmalar ve üniversite-sanayi iş birliği protokolleri çok önemli. Bu işbirlikleriyle, üniversitelerde üretilen nitelikli bilgi birikiminin toplumsal, ekonomik faydaya ve kazanıma dönüştürülmesi hedeflenmektedir.”dedi.