HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde Göçmen ve Mülteci Öğrenciler İçin Eğitimde Dengenin Sağlanması Uluslararası Projenin Kapanış Toplantısı ve Eğitim Araştırmaları Konferansı Gerçekleştirildi
21 Kasım 2017, Salı
Üniversitemizde Göçmen ve Mülteci Öğrenciler İçin Eğitimde Dengenin Sağlanması Uluslararası Projenin Kapanış Toplantısı ve Eğitim Araştırmaları Konferansı Gerçekleştirildi

Üniversitemizde Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Göçmen ve Mülteci Öğrenciler İçin Eğitimde Dengenin Sağlanması” adlı uluslararası projenin kapanış toplantısı ve “Eğitim Araştırmaları” konferansı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezindeki etkinliğe Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, proje koordinatörü Buğra İnal, protokol üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlükleri temsilcileri, öğretmenler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Göçmen ve Mülteci Öğrenciler İçin Eğitimde Dengenin Sağlanması” adlı uluslararası projenin kapanış toplantısı ve “Eğitim Araştırmaları” konferansının açılışında konuşan Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran birçok ülkenin göç aldığını ancak milyonlarca kişiyi evinde, vatanında barındıran bizim gibi ikinci bir ülke olmadığını belirterek “Şuan itibariyle pek çok mülteci ve göçmene ev sahipliği yapıyoruz. Bu ev sahipliği sadece onların karınlarını doyurmak ve barınma sağlamakla kalmıyor. Onların çocukları, gençleri var. Bu gençler ilk, ortaokul, lise çağındalar, üniversiteye gidiyorlar. Bunlara mutlak suretle el atmak gerekiyor. Bu noktada eğitimi nasıl yapacağız? İyi bir Türkçe öğretimi ve kendi dillerini konuşan eğitimcileri bir araya getirmek gerekiyor. Şu an devletimiz her ikisini de yapıyor. Aynı durum Yükseköğretimde de söz konusu. Bu tür projeler göçmen ve mültecilere verilen eğitimin nasıl daha iyi yapılacağına dair veriler sağlıyor. Üniversitemiz ev sahipliğinde, iki gün boyunca İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce yürütülen Göçmen ve Mülteci Öğrenciler İçin Eğitimde Dengenin Sağlanması projesinin çıktıları, elde edilen veriler paylaşılacak. Bu son derece önemlidir. Bu ve benzeri projeler ile göçmen ve mülteci öğrenciler hem maddi hem de manevi noktada doyuma ulaştırılacaktır. Projede emeği geçenlere ve katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum.”dedi.

Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin ise Suriye, Irak, Afganistan gibi ülkelerde yaşanan iç savaşların sonucu bölge nüfusunun ülkemize göç ettiğine dikkat çekerek “Bu göç birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da bir takım hazırlıklar yapılmasını gerekli kılmıştır. İlimizdeki ilk ve ortaokul çağındaki yabancı uyruklu öğrenci sayısı, Doğu ve Güneydoğu Bölgelerimizdeki mülteci çocuk sayısı ile kıyaslanamayacak kadar azdır. Ancak biz bu ihtiyaca Uşak olarak değil Türkiye olarak baktık ve bu kardeşlerimize örgün eğitime dahil olma sürecinde ne tür bir yaklaşımı benimseyeceğimiz yönündeki bu çalışmayı AB hibelerinden yaralanmak suretiyle harekete geçirdik. An itibariyle ülkemizde 835 bin civarında 6-18 yaş aralığında Suriyeli çocuğun bulunduğunu ve bunların 186 bininin okullarımızda okuyor olduklarını düşündüğümüzde çok doğru bir zamanda doğru bir hamle yaptığımızı söylemek mümkündür. Bakanlığımızın göçmen ve mülteci politikasına katkı sunmak için attığımız bu adımın inşallah faydalı olacağını düşünüyorum. Projemizde bu amaçla elde edilen çıktıları 2 gün boyunca siz kıymetli katılımcılarla paylaşacağız. Projenin başından sonuna emeği geçen bütün meslektaşlarıma, projede yerel ortağımız olan Uşak Üniversitesi yönetimine, akademisyenlerimize, 30 farklı ilden gelen İl Milli Eğitim Müdürlükleri temsilcilerine, İtalyan ve İspanyol çalışma arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”dedi.

Açılış konuşmalarının ardından proje koordinatörü Buğra İnal proje hakkında bilgi verdi. Ayrıca Stefano Kobello yabancı uyruklu öğrenciler için hazırlanan çevrimiçi oyunun tanıtımını yaptı.

“Göçmen ve Mülteci Öğrenciler İçin Eğitimde Dengenin Sağlanması” adlı uluslararası projenin kapanış toplantısının sonunda Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran, projeye katkıda bulunan uluslararası kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi verdi.

İki gün boyunca süren etkinliğin ilk günü Stefano Cobello tarafından “Kaynaştırma eğitimi stratejileri”, Ahmet Yurdakul tarafından “Üç farklı ülkenin eğitimcilerine yönelik anketin değerlendirilmesi”, Padova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikele Biasutti tarafından “Göçmen ve mülteci öğrenciler ile sınıf aktivitelerinin sunumu”, Marian Blanko ve Ana Kabero tarafından “Eğitici eğitimi modülünün tanıtımı”, Prof. Dr. Mikele Biasutti tarafından “Öğretmen eğitimi modülünün tanıtımı”, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Delen tarafından “Öğrenci eğitimi modülünün tanıtımı” ile Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Seydi Aktuğ tarafından “Öğrenci-öğretmen eğitimleri pilot uygulamalarının değerlendirilmesi” yapılarak göçmen ve mülteci öğrenciler ile yapılan söyleşinin gösterimi gerçekleştirildi. İlk günün sonunda Ramada Otel’de gala yemeği verildi. Etkinlik, son gün gerçekleşen toplantıların ardından sona erdi.