HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / ‘‘Cumhuriyetin 100. Yılında Mülki İdare ve Belediyeler’’ Konuşuldu
16 Kasım 2023, Perşembe
‘‘Cumhuriyetin 100. Yılında Mülki İdare ve Belediyeler’’ Konuşuldu

Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ve Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından ‘‘Cumhuriyetin 100. Yılında Mülki İdare ve Belediyeler’’ konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın konuşmacılar arasında yer aldığı çalıştay, 15 Kasım tarihinde ve iki otum halinde Mustafa Kemal Paşa Amfisinde yapıldı.

-Çalıştayın ilk oturumunda mülki idarenin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.-

Uşak Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü, Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı ve Topluluk Danışmanı Doç. Dr. Fulya Akyıldız’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Çalıştayın ilk oturumunda Vali Dr. Turan Ergün ‘Türkiye’de Mülki İdare Sistemi ve Tarihi Kökenleri’, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen ‘Cumhuriyet Döneminde Mülki İdare Bölümlemesindeki Değişim’ ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Tenikler ‘AB Uyum Sürecinde Türk Kamu Yönetimi ve Geleceği’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Akyıldız etkinliğin açılış konuşmasında alanında saygın uzmanları ve uygulamadan gelen Uşak Valisi Dr. Ergün’ü ve Belediye Başkanı Çakın’ı Çalıştayda ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Mülki idare ve yerel yönetimlerin birbirini tamamlayan iki önemli yapı olduğuna dikkat çeken Akyıldız, Osmanlı’dan miras aldığımız bu iki kurumun tarihsel gelişiminin konuşulacağı çalıştayın geçmişten geleceğe ışık tutacağını belirtti.

Vali Dr. Ergün, Cumhuriyetimizin 100. Yılını büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyleyerek Valilik koordinesinde gerçekleşen kutlamalarda Uşak Üniversitesinin değişik alanlarda verdiği katkılardan dolayı teşekkür etti. Vali Dr. Ergün ‘‘Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayarak ikinci yüzyılına başladık. Bugün burada iki oturum halinde yapılacak çalıştayda Cumhuriyetimizin, devletimizin, kamu yönetimimizin nasıl şekillendiğini, yönetildiğini anlatarak Türkiye’nin başkent örgütlenmesinin dışında taşrada nasıl yönetildiğini de aktaracağız’’ diyerek ‘Türkiye’de Mülki İdare Sistemi ve Tarihi Kökenleri’ adlı sunumunda kavramsal bir çerçeve çizdi ve Türk mülki idare sisteminin gelişimini, kurumsal yapısını aktardı.

İlk oturum öğrencilerden gelen soruların cevaplanması ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Taş, İİBF Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Taş ile Doç. Dr. Fulya Akyıldız’ın konuklara teşekkür plaketi takdimiyle sona erdi.

-İkinci oturumda belediyeler konuşuldu.-

Öğleden sonra yapılan ikinci oturumda ise Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ‘Cumhuriyet Döneminde Belediye Hizmetleri: Uşak Belediyesi Örneği’, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yunus Emre Özer ‘Türkiye’de Belediyelerin Tarihi ve Geleceği’, Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin ‘Belediyelerin Yönetimi ve Planlamada Demokratik Katılım’ ve emekli öğretim üyesi Dr. Hasan Hüseyin Doğan ‘Toplumcu Belediyecilik’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Belediye Başkanı Mehmet Çakın, belediye olarak Uşak’ta yaptıkları çalışmaları aktardığı konuşmasında belediyelerin devlete bağlı ve kanunlar çerçevesinde çalıştığını belirtti. Yerel yönetimlerin, kamu hizmeti noktasında merkezi idarenin destekçisi olduğunu ve bir şehrin her yönden kalkınmasında önemli rolleri olduğunu belirten Belediye Başkanı Çakın yaptıkları çalışmalar ve verdikleri hizmetlerden örnekler verdi. Çalıştay soruların cevaplanması ve konuşmacılara teşekkür plaketlerinin verilmesinin ardından sona erdi.