HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / 100 Yılda Sosyal Bilimlerin Geldiği Nokta Konuşuldu
29 Ekim 2023, Pazar
100 Yılda Sosyal Bilimlerin Geldiği Nokta Konuşuldu

Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında; Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü, Tarih Bölümü ve Tarih Topluluğu tarafından "Cumhuriyet'in 100. Yılında Sosyal Bilimlerdeki Gelişmeler" adlı panel gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan panele Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Taş ile Prof. Dr. Lütfi Özav, fakülte dekanları, meslek yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, konuşmasına Filistin’de yaşanan insanlık dramını hatırlatarak ve İsrail’i kınayarak başladı.

“Yeni 100 yıl için çok çalışmalıyız”

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ulusunun bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatmak hepimizin temel görevi” diyen Prof. Dr. Savaş konuşmasında gençlere şöyle seslendi: “Yeni 100 yılın temellerini sizler atacağınız için çok çalışmanız gerekiyor. Ne kadar güçlü olursak; dünyadaki itibarımız, onurumuz, gururumuz o kadar yüksek olur. Türkiye Cumhuriyeti 100 yılda çok şeyler başardı, çok iyi noktalara geldi. Ama yeterli değil. Daha çok çalışmamız gerekiyor. Bizim yapmamız gereken her şeyden önce bilgi üretmek, ürettiğimiz bilgiyi teknolojiye dönüştürmek ve bunu insanlığın faydasına sunmaktır. Yapacağımız her çalışmada insanlara faydalı olmayı, insanlara daha çok hizmet edebilmeyi ön plana almalısınız.”

Ülkelerin gelişip kalkınması için en önemli kurumların başında üniversitelerin geldiğinin altını çizen Rektör Savaş, “Bundan sonraki yüzyıl için geçmiş ile gelecek arasında bağ kurarak çok daha güzel şeyler yapabileceğimizin ümidini taşıyorum” dedi.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz Çolak ise yaptığı konuşmada; “Atatürk, Cumhuriyetin temeli olarak kültürü belirlemiştir. Cumhuriyete sahip çıkmak kadar, bu yönetime layık olmak da söz konusudur. Kişiler erdemli yaşayarak bu yönetim biçimine uymalı ve gelişmesi için çaba göstermelidir. Erdemli insan aynı zamanda da uygar insandır. Uygarlık düzeyinin çağdaş yönetimi olan Cumhuriyet, insanca yaşamanın düzenidir. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken öncekinden daha güçlü, milli, çağdaş, laik ve demokratik kimliğini kaybetmeden ilerleyeceğine inancımız tam olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılı kutlu, Cumhuriyetimiz sonsuz olsun.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Uşak Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünün hazırladığı ‘Uşak Üniversitesi Türkiye Yüzyılı’ videosu gösterilirken Uşak Belediyesi Kent Orkestrası Yaylı Çalgılar Topluluğu müzik dinletisi gerçekleştirdi.

-100 yılda yaşanan gelişmeler anlatıldı-

Panelin ilk oturumda “Arkeolojinin 100 Yılı"nı Prof. Dr. Birol Can, "Cumhuriyet'in 100. Yılında Sanat Tarihinin Gelişimi"ni Prof. Dr. Elif Gürsoy, "Cumhuriyet'in 100. Yılında Atatürk ve Eğitim"i Prof. Dr. Sadiye Tutsak ve "Türkiye Cumhuriyet'inde Coğrafyanın Gelişimi"ni Doç. Dr. Selahattin Polat anlattı.

İkinci oturumda ise Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Demirdağ "Cumhuriyet'in 100. Yılında Türkiye'de Psikoloji”, Dr. Öğr. Üyesi Hatice Özer "Türkiye'de Sosyolojinin Kurumsallaşma Yıllarında Günümüze Bir Sosyal Bilim Disiplini Olarak Gelişimi”,  Doç. Dr. Arzu Taşdelen Karçkay "Cumhuriyet'in 100. Yılında Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin Tarihsel Gelişimi, Geçmişten Günümüze Bir Değerlendirme" ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Polat "Cumhuriyet'in 100. Yılında Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatına Genel Bir Bakış" konularında bilgi verdiler.

Etkinlik panelistlere ve etkinliğe katkı sunanlara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.