HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Rektör Savaş’tan Akademisyenlere Teşekkür Belgesi
22 Ekim 2023, Pazar
Rektör Savaş’tan Akademisyenlere Teşekkür Belgesi

 

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Üniversitesi adına önemli başarılara imza atan akademisyenlere teşekkür belgesi verdi.

Prof. Dr. Ekrem Savaş teşekkür belgelerini; Uşak Üniversitesinin YÖK Üstün Başarı Ödülleri kurumsal kategori kapsamında Yerel Kalkınmaya Katkı ödülünü kazandığı “Türkiye’deki Tarımsal Atıkların Değerlendirilmesi ile Yüksek Saflıkta Formik Asit Üretim Yönteminin Geliştirilmesi ve Muhtemel Pilot Üretim Tesisisin Tasarım ve Simulasyonu” adlı projenin yürütücüsü Prof. Dr. Yaşar Gök ve ekibine ayrıca TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Projeleri Destekleme Programı kapsamında projeleri 2023 yılı 1. Dönemi kapsamında kabul alan Doç. Dr. Aynur Karadağ Gürel ve Doç. Dr. Ahmet Kahraman’a taktim etti.

Uşak Üniversitesine “YÖK Üstün Başarı Ödülü” getiren proje

Uşak bölgesinin önde gelen sanayi kollarından biri olan dericilik sektöründe ciddi maliyetler getiren kimyasallardan biri olan formik asit, kireçleme öncesi derinin temizlenmesi ve derinin tabaklanması sırasında kimyasal geçirgenliğinin artırılmasında ve ikinci tabaklanma ve boyama sonrası pH düzenleme amacıyla kullanılıyor. Deri üretim prosesinde bu kadar ihtiyaç duyulan bir kimyasal olan formik asitin, yerli ve yüksek kalitede üretiminin yapılabilmesi ile ilgili araştırma yapılması hususunda bölgenin ciddi ihtiyacının olduğu tespit edildi. Bu kapsamda yürütücülüğünü Uşak Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Gök’ün yaptığı “Türkiye’deki Tarımsal Atıkların Değerlendirilmesi ile Yüksek Saflıkta Formik Asit Üretim Yönteminin Geliştirilmesi ve Muhtemel Pilot Üretim Tesisisin Tasarım ve Simulasyonu” adlı proje ile biyokütleden formik asit üretimi amaçlanıyor.

Proje kapsamında, Uşak ve çevresinde bulunan biyokütle kaynaklarının deri sanayinde kullanılan formik asit üretimi için değerlendirilmesi hedefleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Gök, “Projemizin amacı çerçevesinde en önemli noktalar bahsedilen formik asitin biyokütleden yüksek verimlerde üretimini sağlayacak aktif ve kararlı katalizörlerin, proseslerin, ürün saflaştırma tekniklerinin geliştirilmesidir. Projede bu çerçevede yüksek seçiciliğe sahip katalizörler geliştirilmiş (özgün organometalik katalizörler, hidrotalsit benzeri yapılar), biyokütle hem glikozun dehidrasyonu hem de oksidasyonu yolu ile değerlendirilmiş. Bu deneysel çalışmalar sonucu fındıkkabuğundan yüksek saflıkta formit asit üretim tesisinin tasarım, modelleme ve simülasyonu yapılarak sanal bir fabrika oluşturulmuş ve detaylı bir ekonomik ve teknik analiz yapılmıştır.” dedi.

Proje kapsamında Taşcanlar Deri Sanayi A.Ş. ile protokol imzalandığını belirten Gök, çalışmalar sonunda laboratuvar ortamında geliştirilen, tasarlanıp simule edilen fabrikanın Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile kurulması için çalışmalar başlatıldığını kaydetti.