HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde “Türkiye’de Tarımsal Öğrenimin 172. Yıl Dönümü” Adlı Program Gerçekleştirildi
21 Şubat 2018, Çarşamba
Üniversitemizde “Türkiye’de Tarımsal Öğrenimin 172. Yıl Dönümü” Adlı Program Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından “Türkiye’de Tarımsal Öğrenimin 172. Yıl Dönümü” adlı program 19 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Mustafa Kemal Paşa Amfisinde düzenlenen programa Uşak Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Gümüş, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuray Şahinler, Uşak Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ersan Altınay, Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan etkinlikte konuşan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencisi İsmail Dursun ziraat eğitimi ve öğretiminin ne kadar köklü olduğunun ve ziraat mühendisliği mesleğinin ne denli vazgeçilmez olduğunu söyleyerek Türkiye’de Tarımsal Öğrenimin 172. Yıl Dönümü’nü kutladı.

Uşak Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ersan Altınay ise tarımsal öğretimin ülkemizde 1846 yılında başladığına belirterek “Ülkemizde tarım sektörü, toplumumuzun temel beslenme gereksinimlerini karşılayan, ülke genelinde istihdam yaratan, sanayiye ham madde sağlayan, ihracat ürünleriyle ülkemize döviz getiren, milli ekonomimizin temel sektörlerinin başında gelmektedir. Ülkelerin kalkınmasında tarım hala temel faktör olarak görevini sürdürmektedir’’dedi.

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuray Şahinler, ülkemizde tarım öğretiminin ilk adımlarının İstanbul-Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliği’nde atıldığına dikkat çekti ve konuşmasında ülkemizde 40’a yakın Ziraat Fakültesi bulunduğunu belirtti. Tarımın stratejik öneme sahip olan bir sektör olduğunu vurgulayan Dekan Prof. Dr. Nuray Şahinler akademisyenler olarak tarım öğretiminin daha da ileri taşınması için ellerinden gelen her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Gümüş ise ‘’Tarım ve ziraat insanlık tarihinin ilk yıllarından beri öncü olmuştur ve bundan sonraki süreç içerisinde de önemini koruyacaktır. Dünya çok hızlı bir değişim göstermekte, bilgi ve teknoloji akışı çok hızlı ilerliyor. Ülke olarak el birliğiyle çalışmalıyız, bu konuda üniversitemize çok ciddi bir görev düşüyor. Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, bünyesinde barındırdığı 4 bölüm ile gerek AR-GE ve gerekse donanımlı Ziraat Mühendislerinin yetişmesinde bölgemize ve ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağına inanarak Tarım Öğretiminin 172. yıl dönümünün kutlu olmasını diliyorum.”dedi.

TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik programda bir sunum yaparak konuyla ilgili bilgiler verdi. Gençliğin ‘dinamizm’ demek olduğunun altını çizen TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, gençlerin yarınlara hazır olması gerektiğini ifade etti. Tarım için önce toprak sonra da suyun gerektiğini belirten Dr. Nevzat Birişik “Toprak ve su olmazsa olmazımızdır. Biz kendi toprağımız için ölürüz. Dünyanın 3’de 2’si su diyoruz ya aslında değil. O tuzlu suların ne kadarını kullanabiliyoruz? İnsanoğlunun bugün temel gıdası hala ot. Atalarımız yer küreyi bizden daha iyi kullanmıştır. Değer itibariyle Türkiye tarımı büyüyor. İşlenebilir tarım arazilerine yatırımcı ilgisi artıyor. Türkiye işlenen tarım arazisi varlığıyla dünyada 17. sıradadır. Ülkemiz coğrafyasının verdiği imkânlarla tarımda başarılıdır, ama hedefimiz ilk 5 olmalıdır. Bugün Türkiye’de tarım AR-GE ile büyümektedir. Amacımız biyoçeşitliliği korumak ve biyoekonomiyi büyütmek için toprağı suyla, çiftçiyi bilgiyle, sektörü inovasyonla buluşturmaktır’’ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik “Gedik Tavukçuluğun Sektördeki Yeri” adlı sunumunu gerçekleştirerek firmanın tarihçesi ve şu anda bulunduğu konumla ilgili bilgi verdi.

Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik’in konuşmasının ardından plaket ve ödül törenine geçildi.

Dekan Prof. Dr. Nuray Şahinler, TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik’e ve Ersan Altınay’a teşekkür plaketi verdi.

Üniversitemiz Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerine burs veren kuruluşlar adına Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik ve Naturel Keçi Çiftliği Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Akçay Kentboğa adına babası Erhan Akçay’a plaketlerini Uşak Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ersan Altınay takdim etti.

Meslekte 25. Yılını dolduran Dekan Prof. Dr. Nuray Şahinler, Prof. Dr. Fatih Çelen, Doç. Dr. Şener Tarla, Yrd. Doç. Dr. Gülcan Tarla ve Yrd. Doç. Dr. Mahmut İslamoğlu’na plaketlerini Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Metin Gümüş takdim etti.

Akademik teşvikte ilk 3’e giren fakülte öğretim üyeleri Dekan Prof. Dr. Nuray Şahinler, Doç. Dr. Mahmut İslamoğlu ve Yrd. Doç Dr. Ayşen Melda Çolak’a plaketlerini Uşak İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Nacak takdim etti.

Sektörde 25. Yılını dolduran Ufuk Ali Akın, Menderes Atmaca, Serhat Yanardağ, Ayhan Tomas ve Emine Tokalaç’a plaketlerini TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik takdim etti.

Fakültemizde dereceye giren öğrencilere plaketlerini ise Uşak Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz takdim etti.

Program fuaye alanında gerçekleştirilen kokteylin ardından öğrencilerin ağaç dikim etkinliği ile son buldu.