HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi Danışma Kurulu 2023’ün İlk Toplantısını Yaptı
23 Mart 2023, Perşembe
Uşak Üniversitesi Danışma Kurulu 2023’ün İlk Toplantısını Yaptı

Sürdürülebilir işbirliğini sağlamak ve tecrübe paylaşımında bulunmak üzere Uşak’ta bulunan kamu kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinden yöneticilerin katılımıyla oluşturulan Uşak Üniversitesi Danışma Kurulu, 2023 yılının ilk toplantısını yaptı.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın başkanlığında Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi Senato salonunda yapılan toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Taş, Genel Sekreter Doç. Dr. Sinan Gürcüoğlu, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO), Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB), Uşak (Deri) Karma Organize Sanayi Bölgesi, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Uşak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Zafer Kalkınma Ajansı Uşak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Uşak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Uşak MÜSİAD Başkanlığı, TİKON Genel Başkanlığı, Balta Orient Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş’den temsilciler ve Uşak Üniversitesi mezunu Melike Fidan katıldı.

Toplantıda, üniversitemizde devam eden kalite süreçleri, öğrencilerimizin staj ve iş yeri eğitimleri, mezun öğrencilerimizin istihdamının arttırılması için çalışmalar, üniversite - sanayi iş birliği gibi konular hakkında bilgilendirme yapılarak görüş ve öneriler alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Savaş, ülkemizi derin üzüntüye boğan ve birçok canın yitirilmesine neden olan depremler sonrasında üniversite olarak üzerlerine düşen ne varsa yapmak için çalıştıklarını söyleyerek, Uşak Üniversitesi olarak depremin ilk gününden itibaren yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Prof. Dr. Savaş, Uşak Üniversitesi’nin son dönemde yaptığı önemli atılımları ve kalite çalışmalarını anlatarak “Üniversitemizde bugün itibariyle 96 profesör, 97 doçent ve 283 Dr. Öğretim Üyesinin yanı sıra 213 öğretim görevlisi ile 196 araştırma görevlisi bulunuyor. 2017’de 47 olan yüksek lisans program sayısı 2022’de 62’ye ulaştı. Ayrıca 2017’de 14 olan doktora program sayısı 2022 itibariyle 25’e yükseldi. 2017’de her 45 öğrenciye 1 akademisyen düşerken, 2022 yılında her 31 öğrenci için 1 akademik personel düştü. Erasmus programı çerçevesinde 2017’de 60 anlaşmamız varken 2018 – 2022 döneminde 50 anlaşma daha yapılarak, 26 ülke ile anlaşma sayısı 110’a çıktı.” dedi.

Akreditasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor

Prof. Dr. Savaş, “2022 yılı içerisinde YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) süreci geçirdik. Uşak Üniversitesi böyle bir akreditasyonu almayı hak ediyor. Bu akreditasyonların sayısını ne kadar çoğaltırsak kaliteli eğitimimizi tescilleriz. Fen- Edebiyat Fakültesinden bazı bölümlerimizin akreditasyonu için  Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan FEDEK’e, Eğitim Fakültesindeki bazı bölümlerimizin akreditasyonu için de EPDAD’a başvurduk. Ayrıca İİBF’nin akreditasyonu için STAR, İslami İlimler Fakültesi’nin akreditasyonu için de İAA’dan ön değerlendirme kabulü aldık. Bölümlerimizi akredite ettiğimizde 500 binden gelen öğrencileri 100 binin altına çekme şansımız olur. İyi öğrencilerin ve iyi akademisyenlerin Uşak Üniversitesini tercih etmesi için tüm çalışmaları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Uşak Üniversitesinin uluslararası tanınırlığı artıyor

Yıllar içerisinde akademik yayın ve atıf sayılarında da gözle görülür bir artış yaşandığını belirten Prof. Dr. Savaş, “2006 – 2016 yılları arasında 662 olan tüm yayınların sayısı 2017-2022 yılları arasında 1849’a ulaştı. Atıf sayımız da 1931’den 14241’e ulaştı. TÜBİTAK proje sayımızda da artışlar oldu. 2017 yılında 3 olan başvuru sayısını 99’a çıkartırken kabul sayısını da 40’a yükselttik. Üniversitemizin basılı kaynak sayısında da gözle görülür bir artış var. Üniversitemiz 2022 yılında da dünya sıralamalarında yer almaya devam etti. URAP’taki sıramız yıldan yıla yukarılara çıkıyor. URAP Türkiye Devlet Üniversiteleri Sıralamasında, 2022-2023 (121 Üniversite arasında) 79. Sırada, 2000 sonrası kurulan üniversiteler asarında ise 38’inci sıradayız. Ayrıca 2022 Webometrics, SCImago, THE World University Rankings ve UI Green Metric dünya üniversiteleri sıralamalarında da yer almaya devam ettik.” şeklinde konuştu.

DTS Tasarım Merkezinin tasarımları uluslararası arenada

Uşak Üniversitesinin üniversite-sanayi, üniversite-şehir ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine hız kesmeden devam ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Savaş yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Prof. Dr. Savaş, “Bilimsel Analiz ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezimizdeki (UBATAM) analiz sayıları arttı. 2021 yılında 415 test ve raporlama yapılan UBATAM’da 2022 yılında 693 raporlama yapıldı. Sürekli Eğitim Merkezimiz ise eğitim sayılarını arttırdı. 2022 yılında toplam 606 saatlik eğitimler düzenlendi. Teknoloji Transfer Ofisimiz (TTO) de önemli işlere imza atmaya devam ediyor. US-TECH merkezini açtık. Nitelikli istihdama yönelik eğitimler yapıyoruz. Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma çalışmalarımızda Deri, Tekstil, Seramik (DTS) Tasarım Merkezimiz ulusal ve uluslararası çapta yaptığı işlerle öne çıkıyor. Tasarım merkezimiz 2022 yılında 11 sanayi kuruluşu ile protokol imzalarken, 40 farklı sanayi kuruluşu ile işbirliği, 5 farklı yurt dışı üniversitesi ile ikili işbirliği yaptı. 112 Acil Servis, UMKE, PTT ve Orman Genel Müdürlüğü personel kıyafetlerini tasarımı ve teknik şartnamelerini hazırlayan DTS Tasarım Merkezimiz, HAVELSAN ile de çalışmalarına başladı.” dedi.

İşveren- Üniversite işbirliği

İlimizdeki nitelikli istihdam ihtiyacı için de danışma kuruluyla istişarelerde bulunduklarını aktaran Prof. Dr. Savaş, “Mezunlar Ofisi ve Kariyer Koordinatörlüğümüz bu konuyla ilgili her bölümden bir temsilci akademisyenimizi görevlendirdi. Bu çalışmayla son sınıf ve mezun öğrencilerimiz yeterliliklerine göre sanayicimizle, firmalarımızla bir araya geliyor. İş insanlarımızdan aldığımız geri bildirimlere göre müfredat / programlarımızda revizyonlar yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Taş’ın, Cumhurbaşkanlığı Yetenek Kapısı platformu ile ilgili bilgi vermesi, katılımcıların görüş, öneri ve temennilerin alınmasının ardından sona erdi.