HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde “İstiklal Marşımızın Simgesel Değeri ve Mehmet Akif Ersoy’un Sanatçı Kimliği” Anlatıldı
14 Mart 2023, Salı
Uşak Üniversitesinde “İstiklal Marşımızın Simgesel Değeri ve Mehmet Akif Ersoy’un Sanatçı Kimliği” Anlatıldı

"12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü" Programı Gerçekleşti

Uşak Üniversitesinde “İstiklal Marşımızın Simgesel Değeri ve Mehmet Akif Ersoy’un Sanatçı Kimliği” anlatıldı.

Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Tarih Topluluğu tarafından “İstiklal Marşımızın Simgesel Değeri ve Mehmet Akif Ersoy’un Sanatçı Kimliği” adlı program gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz Çolak’ın yaptığı ve Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınlanan programda Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Tunç konuşmacı olarak yer aldı.

Programa katılan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Türk Milleti’nin bağımsızlık ve özgürlük kararlılığını, kutsal değerleri için mücadele azmini, birlik ve beraberliğinden doğan gücünün yansıması olan İstiklal Marşımızın kabulünün 102. Yıldönümünde, İstiklal Marşımızın müellifi Mehmet Akif Ersoy'u, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’'ü ve İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle andı. Rektör Savaş; aziz milletimizin bağımsızlık beyannamesi niteliğindeki İstiklal Marşımızın, Türk milleti için sahip olduğu öneme vurgu yaparak “İstiklal Marşımızın her mısrası, her bir dörtlüğü, okuduğumuzda bize büyük bir heyecan vermektedir. Mehmet Akif tüm şiirlerinde tarihimizi, Çanakkale’yi, İstiklal mücadelemizi ve gençliğimizi anlatmıştır. Onu anlayan nesiller yetiştirmek için çalışıyoruz. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da dediği gibi, Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın. Bir kez daha Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle anıyorum. Programımıza konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Gökhan Tunç’a ve programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Gökhan Tunç yaptığı sunumda sadece Türk edebiyatı için değil Türk kültür ve medeniyeti için de çok büyük bir anlama sahip olan Mehmet Akif Ersoy’u anmanın değerinden bahsetti. Prof. Dr. Tunç konuşmasında, Akif’in şair ve şiir hakkındaki görüşlerini anlatırken bilhassa onun Safahat adlı kitabının ilk şiirinden (başlıksız şiiri) hareket edeceğini dile getirerek, söz konusu şiirle Akif’in okura doğrudan seslendiğini, şiire ve şaire bakışını somut bir şekilde açıkladığını vurguladı. İstiklal Marşı’nın kabul sürecini anlatan Tunç, Mehmet Akif’in ödül parasını almadığını ve parayı Darül Mesai adlı, kimsesiz kadın ve çocuklara yardım eden vâkıfa bağışladığını belirtti. Mehmet Akif’in hissettiklerini, gördüklerini ve yaşadıklarını, kesintisiz ve yapmacıklığa düşmeden eserlerine yansıttığına dikkat çeken Tunç, Akif’in şiirlerine kuyumcu titizliği ile eğildiğini ve şiirlerindeki anahtar kavramın ‘samimiyet’ olduğunu belirtti. Kitaplarında İstiklal Marşı’na yer vermeyen Mehmet Akif’in “Onu milletimize ve kahraman ordumuza armağan ettim. O milletin eseridir, malıdır “dediğinin altını çizen Prof. Dr. Tunç, “Mehmet Akif, İstiklal ve istikbalin milletimiz için önemini biliyordu. O yüzden milli marşımızın ismi İstiklal Marşı’dır. Mehmet Akif, istiklal olmazsa istikbal olmayacağını marşımızın tüm mısralarında anlatmaktadır” şeklinde konuştu.