HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde Gerçekleştirilen "Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" Adlı Toplantıların İkincisi Deri Sektörü Alanında Yapıldı
31 Ocak 2018, Çarşamba
Üniversitemizde Gerçekleştirilen "Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" Adlı Toplantıların İkincisi Deri Sektörü Alanında Yapıldı

Uşak Üniversitesi’nin deri, tekstil ve seramik alanlarında bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma programı çerçevesinde pilot üniversite olması nedeniyle, Üniversitemiz ve Uşak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda, "Sektörlerin Sorunları ve Yeni Ürün Geliştirilmesi" konularını içeren toplantıların ikincisi 31 Ocak 2018 tarihinde, “Deri Sektörü” alanında gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi Senato Toplantı Odasında “Deri Sektörü” alanında yapılan toplantıya Uşak Valisi Salim Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Karahan, Uşak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar, Uşak Deri (Karma) Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Namık Gök, il müdürleri, deri sektöründen firma temsilcileri ve akademisyenlerimiz katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş toplantıda yaptığı konuşmada deri sektörünün Uşak’ta köklü bir sektör olduğuna dikkat çekti ve sektörle ilgili kurum, kuruluş, sanayici ve iş adamlarıyla akademisyenlerimizin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı çerçevesinde tekstil, deri ve seramik alanlarında ihtisaslaşacak olan Uşak Üniversitesi’nin bu toplantılar vasıtasıyla iş adamlarımızın, sanayicilerimizin sorunlarını dinleyip üniversitemizden beklentilerini öğrendiğini belirten Rektörümüz Ekrem Savaş “Başta Sayın Valimiz Salim Demir olmak üzere Uşak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar ile birlikte bu toplantıların ilkini tekstil sektörü ile ilgili olarak dün gerçekleştirdik. Fikir alışverişinde bulunduk. Bugün de deri sektörü alanında ilgili kurum, kuruluş, sanayici, iş adamları ve akademisyenlerimizle bir araya geldik. Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve yapacağımız projelerde sizleri de aramızda görmek toplantımızın temel amacıdır. Uşak Üniversitesi 2016 yılında, 5 üniversite ile birlikte ihtisaslaşma konusunda pilot üniversite oldu. İhtisaslaşmaya seçilen üniversiteler arasında 3 ana alana sahip olan (tekstil, deri ve seramik) tek üniversite Uşak Üniversitesi’dir. Biz üniversite olarak bu süreçte deri sektöründe neler yapabilirizi tartışmak istiyoruz. Biz sizden para istemiyoruz. Biz sizin problemlerinizi öğrenip çözüm üretmek ve sizin katma değerinizi yükseltecek, istihdamınızı artıracak ve dışa bağımlılığınızı azaltacak projeler geliştirmek istiyoruz. Bu nedenle bugün sizden alacağımız geri bildirimleri yapacağımız projelere katmak suretiyle deri sektörünün gelişmesine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Sizden istediğimiz tek şey bizim yanımızda olmanız, yapacağımız projelerde bize niyet mektubu sunmanızdır. Biz projelerimizi Kalkınma Bakanlığına sunacağız. Ayrıca projelerimizi “Proje Pazarı” adı altında sizlerle buluşturacağız. Bunun yanında 7 Mart 2018 tarihinde yapacağımız Sanayi 4.0 Devrimi ile ilgili konferansımıza sizleri davet ediyorum. Bilgi her şeyin başıdır, taklit etmektense yeni ürünler ortaya çıkarmak bizleri, ülkemizi kalkındırır. Toplantımıza katıldığınız için çok teşekkür ediyorum.”dedi.

Valimiz Salim Demir ise üniversite-sanayi birlikteliği ile ilgili çok değerli toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek “Bugün de deri sektörü ile ilgili sorunları ve yeni ürünlerin geliştirilmesi kapsamında değerlendirme ve sonuç odaklı bir toplantı yapıyoruz. Dünkü toplantıda da ortaya çıktığı gibi bu konuda hem deneyimliyiz hem bilgi birikimine sahibiz hem de istekliyiz. Üniversitemiz tekstil, deri ve seramik alanlarında ihtisaslaşacak bir üniversite olarak belirlendi. Onun için bu işi iyi değerlendirmemiz lazım. Bu fırsatı sonuç odaklı olarak ilimiz ülkemiz ve milletimiz için yararlı sonuçlara bağlamamız gerekiyor. Türkiye'de ilk sıralarda yer alan dericilik sektörümüz var. Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgemiz büyük baş dericilik ile ilgili de çok ciddi bir Avrupa Birliği hibe projesi aldı. Uşak deri sanayisi için önemli kentlerden birisi, fakat yıllardır giysilik deriye yönelik ara mamul üretimi söz konusu. Bunun artık bir sonraki aşaması, kendimize has ve markalaşan nihai ürünler elde etmektir. Devletimiz sanayicimize yönelik önemli destekler sağlamaktadır. Ürettiğimiz ve sattığımız mal ve hizmetlerin değerlerini artırmak için, nihai ürün ve markalı ürün elde etmemiz lazım. Şu anda eğer biz ülkemizi 2023 hedeflerine 2053 ve 2071 hedeflerine taşımak istiyorsak, dünyada söz sahibi bir ekonomiye sahip olmak istiyorsak,  sanayimizin üretiminin artması ve dünya ölçeğinde ürün üretmemiz gerekir. Dolayısıyla sattığımız ve ürettiğimiz ürünlerin değerini arttırmamız gerekiyor. Bu da ancak mamül üreterek ve markalı ürün üreterek gerçekleşir. Bu nedenle toplantılarımız sayesinde gerçekleşen üniversite-sanayi buluşmasının hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.”dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik Koordinasyon Kurulu Üyesi Dr. Erhan Aydın “İhtisaslaşma Süreci, İlerlemeler ve Sektörden Beklentiler” konulu sunumunu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Şengül Erol ise Zafer Kalkınma Ajansı işbirliği ile yapılan ve 3.1 milyon TL bütçesi olan “Uşak Üniversitesi Deri-Tekstil Tasarım ve Eğitim Merkezi” (DETTEM) güdümlü projesi hakkında bilgi verdi.

Sunumların ardından deri sektöründeki firmalara ait problemleri tartışmak üzere oluşturulan oturum gerçekleştirildi. Doç. Dr. Abdullah Dikici moderatörlüğünde yapılan oturumda, Valimiz Salim Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar, Rektör Yardımcımız Ömer Karahan, Uşak Üniversitesi Deri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatma Çetinkaya ve Yrd. Doç. Dr. Şengül Erol soruları cevapladılar. Oturum görüş ve önerilerin dinlenmesinin ardından sona erdi.

Toplantının ardından Vali Salim Demir, Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Savaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Karahan, Uşak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan Karalar, Uşak Deri (Karma) Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, Uşak Üniversitesi Bilimsel Analiz ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezini (UBATAM) ziyaret ederek UBATAM Müdürü Doç. Dr. Selahattin Bozkurt’tan laboratuarlar hakkında bilgi aldılar.

Uşak Üniversitesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonuyla gerçekleştirilen toplantıların sonuncusu 1 Şubat 2018 Perşembe günü "Seramik Sektörü" alanında yapılacaktır.

haber fotoğrafları için tıklayınız