HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi Yeni Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti
11 Ekim 2021, Pazartesi
Uşak Üniversitesi Yeni Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti

Uşak Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni, 11 Ekim tarihinde 65. Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış törenine, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Uşak Milletvekilleri Av. Mehmet Altay, Opr. Dr. İsmail Güneş ile Özkan Yalım, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Cumhuriyet Başsavcısı Bünyami Korkmaz, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, İdare Mahkemesi Başkanı Sabri Burçin Arseven, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Murat Kılıç, fakülte dekanları, enstitü ile meslek yüksekokulu müdürleri, çok sayıda protokol üyesi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış töreni, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, üniversite tanıtım filminin gösterimiyle başladı.

Rektör Savaş: ‘‘Sağlığın her şeyden önemli olduğunun bilinciyle ve teknolojinin imkânlarıyla geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında eğitimi kesintisiz bir şekilde sürdürdük.’’

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, yeni akademik yılın açılış törenini gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını belirterek 2021-2021 akademik yılının ülkemiz, milletimiz ve şehrimiz için hayırlara vesile olmasını diledi. Yeni akademik yılda hocalara ve öğrencilere başarılar temenni eden Rektör Savaş, tüm dünya için zorlu ve sabır gerektiren bir dönemden geçtiğimizi söyleyerek ‘‘2019 yılından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, sahip olduğumuz en kıymetli hazinenin sağlığımız olduğunu bir kez daha hatırlamamıza yol açtı. Salgın birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da olumsuzluklarını hissettirdi. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında tüm üniversitelerimizde olduğu gibi biz de derslerimizi çok büyük ölçüde uzaktan eğitim sistemiyle tamamladık. Dinamik yapımızla altyapımızı hızlı bir şekilde geliştirerek bu yeni ortama en iyi şekilde uyum sağlamaya çalıştık. Sağlığın her şeyden önemli olduğunun bilinciyle, eğitimi teknolojinin imkânlarıyla kesintisiz bir şekilde sürdürdük.’’ dedi.

Prof. Dr. Savaş: ‘‘Sizleri çok özledik.’’

Öğrencilere seslenen ve onlara tavsiyelerde bulunan Rektör Savaş, ‘‘Şair Cahit Zarifoğlu’nun dediği gibi;

“İnsana imtihan olarak özlemek yeter.

Bir şehri, bir sesi, bir nefesi…

Özlemek ne derin bir duygu böyle.

Özlemek ne uzun mesafe.” Biz de şairin tarif ettiği gibi özledik sizleri. Biliyorum ki sizler de üniversitenizi çok özlediniz. Sağlık çalışanlarımızın olağanüstü gayreti, yöneticilerimizin aldığı tedbirler, vatandaşlarımızın kişisel hijyen konusunda gösterdikleri hassasiyet ve aşılama çalışmaları sayesinde hamd olsun ki bugün sizlerle yeniden bir araya gelebildik. Bu vesileyle başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ve YÖK Başkanımız Erol Özvar olmak üzere bugün bir araya gelebilmemizde emeği olan tüm yetkililerimize şükranlarımı sunuyorum. Uşak Üniversitesi olarak, sağlığınız için her türlü tedbiri büyük bir titizlikle almış olduğumuzu bilmenizi isterim. Yüz yüze eğitimin kesintiye uğramaması için sizlerin de uzmanların uyarılarını dikkate alarak, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymayı sürdürmeniz ve aşılarınızı ihmal etmemeniz çok ama çok önemli. Mezun olduğunuzda tercih edeceğiniz kariyer seçeneklerinizde ihtiyaç duyacağınız donanımı üniversitemizde kazanacağınızdan hiçbir şüpheniz olmasın. Size sunulan imkânları etkin ve verimli bir şekilde değerlendirdiğinizde, ulusal ve uluslararası başarılar elde edeceğinize inancımız tamdır. Bu vesile ile üniversitemizi kazanmış olan öğrencilerimize hoş geldiniz diyor, kendilerini tebrik ediyorum. Bütün öğrencilerimize başarılı bir eğitim yılı diliyorum.’’ şeklinde konuştu.

Rektör Savaş: ‘‘2023, 2053 ve 2071’in Türkiye’si evlatlarınızın ellerinde yükselecektir.’’

Konuşmasında ailelere de seslenen Prof. Dr. Savaş, ‘‘Çocuklarınızın istikballeriyle ilgili asla endişeye kapılmayın, bugüne kadar yaptıkları ile sizlerin takdirini kazandılar. Onlarla gurur duyun ve bilin ki bundan sonra da onların başarılarına bizimle birlikte sizler de şahit olacaksınız. Uşak Üniversitesi ailesi olarak biricik varlığınız evlatlarınızı mesleki kariyerleri açısından hayata donanımlı olarak hazırlayacağız. Bu inanç ve azimle; yeni bir dünya inşa edecek nesilleri yetiştireceğiz. 2023, 2053 ve 2071’in Türkiye’si evlatlarınızın ellerinde yükselecektir. Şunu hiçbir zaman unutmayınız ki yetiştirdiğiniz evlatlarınız, başarı yolunda hiçbir zaman yalnız olmayacaklardır. Tüm akademik ve idari personelimizle, öğrenci odaklı eğitim anlayışımızla, çocuklarınızı geleceğe hazırlayacağız ve bu yolda hep birlikte yürüyeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.

Rektör Savaş: ‘‘Günceli takip eden, her zaman bir adım önde olmak için gayret sarf eden bir üniversiteyiz.’’

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (Sav) “İlim Çin’de dahi olsa alınız. Çünkü ilim her Müslümana farzdır” buyurduğuna dikkat çeken Rektör Savaş, ilmi bu denli önemseyen mukaddes medeniyetin mensupları olarak günceli takip eden, her zaman bir adım önde olmak için gayret sarf eden bir üniversite olduklarını söyledi. Prof. Dr. Savaş, Uşak Üniversitesi olarak, “zaman bendedir ve mekân bana emanettir!” şuurunda, “kim var!” diye seslenilince, sağına ve soluna bakınmadan, fert fert “ben varım!” cevabını veren, “benim olmadığım yerde kimse yoktur!” duygusuna sahip bir dava ahlâkını benimseyen bir gençlik yetiştirmenin temel amaçları olduğunu sözlerine ekledi.

Rektör Savaş: ‘‘Son 4 yılda Uşak Üniversitesi’ni bölgemizin yükselen marka değeri yapma yolunda çok önemli bir mesafe kat ettik’’

Uşak Üniversitesinin son 4 yıllık gelişiminden bahseden Rektör Savaş, ‘‘Göreve başladığım 2017 yılından itibaren, Uşak Üniversitesi’ni bölgemizin yükselen marka değeri yapma yolunda çok önemli bir mesafe kat ettik. Kalite ve Uluslararasılaşma çalışmaları; Bölgesel Kalkınma ve Deri Tekstil ve Seramik (DTS) Tasarım Merkezi; Seçmeli ortak dersler havuzu; Uşak OSB Teknopark; 7+1 ve 3+1 uygulamaları; AB & Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörlüğü; Aktif bir Teknoloji ve Transfer Ofisi; Kalite çalışmaları kapsamında, TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi sertifikası, ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikası, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi sertifikası; Danışma Kurulları; Mezunlar Ofisi ve Kariyer Geliştirme Koordinatörlüğü; Ulusal ve uluslararası birçok projeyi hep birlikte hayata geçirdik.’’ dedi.

Son 4 yıldaki başarıları rakamlarla da sunan Rektör Savaş ‘‘Öğretim elemanı sayımızı 661’den 849’a yükselttik. Diş Hekimliği Fakültemizdeki öğretim elemanı sayımızı 28’den 60’a çıkardık. Tıp Fakültemizdeki öğretim elemanı sayımızı 30’dan 81’e arttırdık. Göreve geldiğimizde akademisyen başına düşen öğrenci sayımız 45 iken bu sayıyı bugün 32’ye düşürdük. 2017 yılında 100/2000 YÖK Doktora Burslu öğrencimiz bulunmamaktaydı. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bugün 10 öğrencimiz 100/2000 YÖK Doktora programı kapsamında eğitim almaktadır. 4 Bölümümüzü (Matematik, Tarih, Fen Bilgisi Öğretmenliği ve İslami İlimler Programı) akredite hale getirdik. Şu an üniversitemizde 65 farklı ülkeden toplam 3.455 uluslararası öğrenciye eğitim vermekteyiz.  Yeni açılan 4 bölüm ve 14 programa daha öğrenci aldık. Ayrıca yüksek lisans program sayımızı 48’den 62’ye; doktora program sayımızı ise 15’ten 25’e çıkardık. Öğrenci topluluklarımızın sayısı 80’den 110’a yükseldi. Üniversitemiz 2020 yılında hizmet ihracatında en iyi 5. üniversite oldu. Patent/ faydalı model/ tasarım başvuru sayısında 2018 yılında Türkiye’nin ilk 3 üniversitesi arasında yer aldık. Akademisyenlerimizin yaptığı TÜBİTAK proje sayımız 2’den 18’e çıktı. “Web Of Science” tarafından taranan dergilerde akademisyenlerimizin yaptığı yayın sayısı 480’den 1077’ye yükseldi. Aynı şekilde “Scopus” tarafından taranan dergilerde yayınlanan makale sayısı da 529’dan 1029’a çıkmıştır. Bilimsel analiz ve teknolojik uygulama ve araştırma merkezimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan denetim sonucunda "Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi" aldı. Son 4 yılda yapılan analiz sayısı da 92’den 216’ya çıktı. Erasmus Programı çerçevesinde anlaşmalı olduğumuz üniversite sayısı 64’ten 112’ye; Mevlâna programı çerçevesinde anlaşmalı olduğumuz üniversite sayısı 18’den 39’a ulaştı.’’ şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Savaş: ‘‘THE Akademik Etki Sıralaması 2021 sonuçlarına göre Uşak Üniversitesi dünyadaki ilk bin üniversite arasında’’

Uşak Üniversitesinin başarılarının uluslararası alanda da tescillenmiş olmasının gururunu yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. Savaş, Dünyaca ünlü üniversite sıralama kuruluşu olan Times Higher Educationın (THE) Akademik Etki Sıralaması 2021 sonuçlarına göre Uşak Üniversitesinin dünyadaki ilk bin üniversite arasında yer aldığını söyledi. Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen bu sıralamada yer almanın gurur verici olduğunu belirten Prof. Dr. Savaş, Times Higher Education sıralamasında, 96 ülkeden bin 154 üniversitenin değerlendirmeye alındığını, Türkiye’den de 49 üniversitenin yer aldığı değerlendirme sonucunda Uşak Üniversitesinin “Nitelikli Eğitim” alanında 201-300 kategorisinde sıralamaya girmeyi başardığını aktararak ‘‘Uşak Üniversitesi Türkiye’den listeye giren birçok üniversiteyi geride bırakarak 11.sıraya yerleşti. Bunun yanında, üniversiteleri yürüttükleri sürdürülebilirlik çalışmaları açısından değerlendiren ve “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralaması olarak bilinen “UI GreenMetric”te de ilk kez 1000 üniversite arasına girdik ve 758. olduk. Rabbime ne kadar hamd etsek azdır.’’ dedi.

Rektör Savaş: ‘‘Uşak OSB Teknopark binası Tekstil OSB tarafından yapımı finanse edilerek tamamlandı. Böylesine bir iş birliği Türkiye’deki tek örnektir.’’

Konuşmasında Üniversite-Sanayi iş birliği açısından bir mihenk taşı olan UŞAK OSB Teknopark binasının Tekstil OSB tarafından yapımı finanse edilerek tamamlanıp Eylül 2020 yılında Zafer Teknopark AŞ’ye devredildiğinin altına çizen Rektör Savaş, böylesine bir iş birliğinin Türkiye’deki tek örnek olduğuna dikkat çekti.

Gerçekleştirdikleri çalışmalarla ‘İhtisaslaşma Üniversitesi’ ‘öğrenci odaklı’ ve ‘eğitim-öğretimde kalite öncelikli olma’ hedeflerimiz doğrultusunda benzersiz başarılara imza atmanın gururunu yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Savaş; kalitesi tescillenmiş, bulunduğu şehir ve bölgeyle bütünleşmiş, topluma faydalı olmayı amaç edinmiş güçlü bir bilim yuvası olarak, daha nice başarılara imza atacaklarına yürekten inandığını ifade ederek kurulduğu ilk günden itibaren Uşak Üniversitesinin gelişimine katkı sunan emektarlara; bugün yine aynı heyecan ve adanmışlıkla çalışan tüm Uşak Üniversitesi mensuplarına, üniversite için yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.

‘‘Uşak Üniversitesi olarak durup, dinlenmeden çalışıyoruz.’’

Konuşmasının sonunda ülkemizin, üniversitemizin ve insanlığın geleceği için belirledikleri hedefler doğrultusunda durup dinlenmeden çalıştıklarını söyleyen Rektör Savaş ‘‘Üniversitemizin değerli öğretim elemanları, üniversitemizin, ülkemizin ve insanlığın geleceği için yapmış olduğunuz üstün gayretlerinizin farkındayız. Bu üstün çabalarınızın, artarak devam edeceğine inanıyor, sizlere de yeni eğitim-öğretim yılında başarılar diliyorum. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Uşak Üniversitesi ailesi olarak milletimize ve ülkemize hizmet yarışında omuz omuza yol alacağız. Bu duygularla bir kez daha 2021-2022 akademik yılının hepimize hayırlar getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun.’’ dedi.

Uşak Milletvekilleri Av. Mehmet Altay, Opr. Dr. İsmail Güneş ile Özkan Yalım ve Belediye Başkanı Mehmet Çakın birer konuşma yaparak yeni akademik yılın sağlıklı ve huzurlu geçmesini temenni ettiler ve tüm Uşak Üniversitesi öğrencileri ile personeline çalışmalarında başarılar dilediler.

Vali Funda Kocabıyık yaptığı konuşmada, Uşak Üniversitesinin, şehrin ve bölgenin parlayan yıldızı olduğunu ifade ederek, 2021-2022 akademik yılının ülkemiz, milletimiz ve şehrimiz için hayırlara vesile olmasını diledi.

Veysel Eroğlu, Suyun Önemini Vurguladı

Açılış konuşmalarının ardından 61., 62., 63., 64. ve 65. Hükümetler Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Suyun Önemi, Suyun Yapısı ve Ülkemizin Su Durumu” konulu akademik yılın açılış dersini verdi. Hayati öneme haiz bir madde olan suyun, canlı hayatı için vazgeçilmez bir nimet olduğunu anlatan Prof. Dr. Eroğlu ‘‘Son 27-28 yıldır ülkemizin su politikaları ve su yatırımları üzerine çalışmalar yapmış biri olarak, bugün ilk dersi beraber gerçekleştiriyoruz. Su; kuraklıktan çatlamış toprağın, susamış ağacın, yeni dikilen fidanın, atılan tohumun can dostudur. Dünya, kâinatta suya sahip tek gezegendir. Araştırmalarda gezegenlerde hayat olup olmadığını anlamak için ilk bakılan madde sudur. Su bütün dinlerde kutsal kabul edilmiş, Rabbim kendi kelamında da suyun önemini pek çok ayette vurgulamıştır. “… ve cealnâ minel mâi kulle şey’in hayy, e fe lâ yu’minûn.”… ve her canlı şeyi sudan yarattık. Hâlâ inanmazlar mı? (Enbiya 30).  “O, yeri sizin için döşek, göğü de bina yapan, gökten su indirip onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkarandır.” Bakara suresi 22. Ayet).’’ dedi.

Prof. Dr. Eroğlu, ilk derste suyun fiziki hali, suyun ışık geçirgenliği, suyun davranışları, su ve sağlık, dünyada su kaynakları, suya erişim hakkı, su ve medeniyet, ülkemizin yağış durumu, ülkemizin su potansiyeli, su kaynakları nasıl değerlendirilmeli, konuyla ilgili yapılan yatırımlar ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Eroğlu, “Büyük Hedeflerimiz Olmalı”

Konuşmasını sonunda gençlere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Eroğlu ‘‘Sizlere bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Başarılı olmak istiyorsak mutlaka büyük hedeflerimiz olmalı. Ancak büyük hedefi olan milletler ve kişiler yükselir. Günübirlik, palyatif çözümler en kötü çözümdür. Zaman Yönetimi önemlidir. Paha biçilmez bir kaynaktır. En demokratik paylaşılan kaynaktır. Muvaffakiyetin sırrı 7 T’dir. Yani, tahayyül, tetkik, tahkik, takvim, tatbik, takip ve tekemmül. Muvaffakiyetin unsurları ise niyet, iyi niyet, ehliyet, liyakat ve çalışkanlıktır. Bol bol kitap okuyun. Kendinizi geliştirin. Vizyonunuz geniş olsun. At gözlüğü ile mes’elelere bakmayın. Bunun için bol bol kitap okuyun. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın. Sizler bu ülkenin geleceğisiniz. Sizlerin kendinizi iyi yetiştirmeniz gerekiyor. 2023 Yılı hedefi bizim hedefimiz. 2053 Yılı hedefi, İstanbul’un fethinin 600. Yıl hedefi, siz gençlerin hedefi. 2071 Yılı hedefi, Sultan Alparslan’ın Anadolu’nun kapısını Türklere açışının 1.000. yılı yeni doğan yavrularımızın hedefi. 2099 Yılı hedefi ise Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun 800. Yılı hedefi. Bu hedef de doğacak yavrularımızın hedefi olacaktır. Tekrar yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bütün hoca ve öğrenci kardeşlerime muvaffakiyetler diliyorum. Su gibi aziz olunuz.’’ dedi.

Açılış töreni Uşak Valisi Funda Kocabıyık ve Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın, 65. Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na teşekkür plaketi vermesinin ardından sona erdi.