HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Türk Dokuma Sanatı ve Günümüzde Yeni Teknik Arayışlar
17 Mart 2021, Çarşamba
Türk Dokuma Sanatı ve Günümüzde Yeni Teknik Arayışlar

Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü tarafından, “Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk Dokuma Sanatı ve Günümüzde Yeni Teknik Arayışlar” konulu çevrimiçi konferans gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Senay Şeyranlı’nın üstlendiği konferansa, konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu katıldı.

Yoğun ilgi gören konferansta, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Ruhsar Temir Gökçeli, Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu’nu ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek teşekkürlerini sundu.

Zaimoğlu: “Uşak halıları markadır”

Konferansta,  Doç. Dr. Zaimoğlu Orta Asya’dan başlayarak halı dokuma sanatının günümüze kadar geçen sürecine değinerek, halı-kilim dokuma tekniklerini anlattı. Zaimoğlu, Uşak halıların geçmişi ve marka değeri haline gelmesi üzerine bilgiler vererek, günümüzde yeni teknik arayışları üzerinde durdu.

Konuşmasında görsellere de yer veren Doç. Dr. Zaimoğlu, Türk kültüründe çadırların, yarı göçebe hayatı yaşayan Türklerin, sembolü haline gelmesinin, Türk sanatının sembolik öğelerinin oluşmasına vesile olduğunu belirtti. Sığ dokumayı (kamış dokuma) genel olarak Kazakların kullandığını ve görsel anlamda iç kısımların kaplama ve havalandırma görevi gördüğünü bunun için de genellikle keçi kılının kullanıldığını anlatan Zaimoğlu, Uşak halılarının önemine değindi.

Geçmişte ihtiyaca binaen oluşturulan halı ve kilimlerin, günümüzde yeni teknikler denenerek sanat haline geldiğini aktaran Doç. Dr. Zaimoğlu, ressamların fırçalarıyla yaptığı her şeyin iplerle yapılabildiğini söyledi.

Konferans, Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu’nun soruları cevaplamasının ardından sona erdi.