HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Uşak Üniversitesinde Endüstriyel Kenevirin Önemi Konuşuldu
12 Aralık 2020, Cumartesi
Uşak Üniversitesinde Endüstriyel Kenevirin Önemi Konuşuldu

Uşak Üniversitesi Tarımsal ve Doğa Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ve Uşak Üniversitesi Endüstriyel Kenevir Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Uşak Üniversitesi Teknoloji ve Transfer Ofisi işbirliğiyle “Endüstriyel Kenevir” konulu konferans gerçekleştirildi.

Çevrimiçi (online) yapılan konferansa Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Tarımsal ve Doğa Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen, Uşak Üniversitesi Endüstriyel Kenevir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Uğur Yıldırım, Uşak İli Tarım ve Orman Müdürü Ertan Keleş, Uşak Ziraat Odası Başkanı Nafiz Mıdık, Kamu Kurumları, STK temsilcileri, sanayiciler ve akademisyenler katıldı.

Savaş, “Katma Değeri Yüksek Milli ve Yerli Keneviri Geliştiriliyor”

Türkiye'de tekrar kenevir üretiminin arttırılabilmesi ve hak ettiği önemi kazanabilmesi adına ulusal düzeyde kapsamlı çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Ekrem Savaş, yaklaşık bir yıl önce kurulan Endüstriyel Kenevir Araştırma ve Uygulama Merkeziyle katma değeri yüksek milli ve yerli keneviri geliştirerek, ülke ekonomisine kazandıracaklarını söyledi. Rektör Savaş, “Ülkemizde kenevir üretimi yirmi bir ilde yapılmaktadır. Uşak da bu pilot illerden biridir. Kenevir önemli bir bitkidir. Kâğıt üretiminden ilaç yapımına, tekstil ürünlerinden biyoyakıta, bina yalıtım malzemelerinden kozmetik ürünlerine kadar birçok sektörde kullanılıyor. Kurduğumuz kenevir merkezimiz ile adaptasyon faaliyetlerine, AR-GE çalışmalarına, uygulamalarda karşılaşılan sorunlara etkili çözüm üretebilmesine ve yürütülmesine destek oluyoruz. Özellikle Tarım İl Müdürlüğümüz başta olmak üzere, sanayicilerimiz ve çiftçilerimizle işbirliğinde bulunuyoruz. Çiftçilerimizin bilgi düzeylerinin arttırılması ve ihtiyaç duydukları çalışmalarda akademik desteğin sağlanması noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Birçok faydası olan kenevirin, narkotik özelliği bahanesi ile Dünya’daki ve Türkiye’deki üretimi kısıtlanmaya çalışılmıştır. Son yıllarda bu bitkinin önemi daha fazla anlaşılmaya başlamış, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyu gündeme getirmesi ile bitkinin hak ettiği önemi tekrar kazanacağını düşünmekteyim. Uşak Üniversitesi olarak paydaşlarımızla bir araya geldiğimiz ve karşılıklı fikir alışverişi yaptığımız bu tür etkinlikleri çok önemsiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ” şeklinde konuştu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, “Endüstriyel Kenevir” isimli sunum gerçekleştirerek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ülkemizde kenevirin durumu ve geleceği ile ilgili görüşlerini aktaran Prof. Dr. Aytaç, ülke kalkınması için tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin önemli olduğunu belirtti. Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ve karşılıklı fikir alışverişinin ardından konferans sona erdi.