HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Mali Dünyamızda Dijitalleşme ve Vergilemeye Zarif Dokunuşlar
11 Mart 2020, Çarşamba
Mali Dünyamızda Dijitalleşme ve Vergilemeye Zarif Dokunuşlar

31. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında, Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü Başkanlığı ile Muhasebe ve Finans Topluluğu tarafından, ‘‘Mali Dünyamızda Dijitalleşme ve Vergilemeye Zarif Dokunuşlar’’ adlı etkinlik düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Uşak Defterdar V. Birsen Tokaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nezih Tayyar, İİBF Maliye Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Taytak, Pamukkale Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Öz, Vergi Müfettişi Yardımcısı Musa Daşdemir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Selçuk Gülten, Muhasebe ve Finans Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Ercan Özen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Mustafa Taytak’ın yaptığı panelde Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Prof. Dr. Ersan Öz, Vergi Müfettişi Yardımcısı Musa Daşdemir ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Selçuk Gülten panelist olarak yer aldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Nezih Tayyar, "Devletin ekonomik ve sosyal hayata dair amacının gerçekleşmesi için mükelleflerin vergisel ödevlerini yerine getirmeleri büyük önem arz ediyor. Bizlerden toplanan vergiler günümüz ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra geleceğimizin teminatı olan genç kuşağımızın daha iyi eğitim alması, rahat, huzur, güven ve barış ortamında yaşamalarını sağlamaktadır. Bu inançla vergi ödemeyi vatandaşlık görevi olarak addediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Anlatmak İçin Yorulmamak Lazım"

Uşak Defterdarı Birsen Tokaç yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Vatandaşa, hazineye karşı mükellefiyetinin en mühim vazifesi olduğunu anlatmak için, yorulmamak lazımdır" sözünü hatırlatarak verginin kanunlarla belirlenen, borçlusunun mükellef alacaklısının ise devlet olduğunu belirtti.

Panelde 'Verginin Sert ve Yumuşak Yüzü' konulu sunumunu gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nakilcioğlu, "Verginin yüzü soğuktur ama devletin yüzü sıcaktır. Maliye paradan ibarettir, paranın tahsili, dağıtılması, harcanması ve yönetilmesiyle ilgilidir" diye konuştu.

Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ne kadar büyük olursa olsun, siyasi ve askeri zaferler, iktisadi zaferlerle tamamlanmadıkları takdirde devamlı, sürekli olamazlar" sözüyle devam eden Prof. Dr. Nakilcioğlu, "Cumhuriyetin kurulmasından önce Mustafa Kemal Paşa, İktisat Kongresini toplamıştır ekonomiye, maliyeye verdiği önemi bu şekilde göstermiştir" ifadelerini kullandı.

"Devletin Malını Yönetmek Onurlu İştir"

Prof. Dr. Nakilcioğlu, maliye yönetiminde 173 farklı kanunun bulunduğunu belirterek, bunların, gerekçeleri, kararnameleri, yönetmelikleri, tüzükleri ve tebliğleri barındıran kanunlar olduğunu anlattı. Tüm bunların yanında sorunların da bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Nakilcioğlu, "Tüm bunlara rağmen, devletin malını yönetmek onurlu bir iştir. Maliye hukukunu ve gerekçelerini iyi bilmelisiniz.’’dedi.

Pamukkale Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ersan Öz "Vergilemeye Zarif Dokunuşlar" konulu sunumunda verginin bir sistem bir kural olduğunu ve mükelleflerin bu mevzuata uygun olarak vergisini ödemeleri gerektiğini ifade ederek öğrencilere istihdam konusunda bilgiler verdi.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Selçuk Gülten, her şeyin artık dijital ortamda yapıldığını belirterek, e-fatura, e-fatura arşiv bilgisi ve e-fatura'nın özellikleri hakkında bilgiler aktardı.

Vergi Müfettişi Musa Daşdemir ise Vergi Müfettişliği mesleğinin atama oranları, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) hakkında öğrencileri bilgilendirmeyi amaçlayan bir sunum gerçekleştirdi.

Etkinlik programa katılan panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.