HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran 17. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresine Katıldı
27 Ekim 2017, Cuma
Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran 17. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresine Katıldı

Bölge Bilimi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 17. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi’nin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından 2006 yılında kurulan 41 üniversite arasında desteklenecek 5 pilot üniversite rektörleri Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme panelinde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde buluştular. Panelde 5 Üniversite rektörü kendi üniversitelerinin ihtisaslaşma projeleri hakkında geldikleri aşamayı aktardılar.

Panel Başkanlığını YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yaptığı “Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme” konulu panele, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran panelist olarak katıldılar.

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması konulu panelde ilk konuşmayı Panel Başkanı YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı. Prof. Dr. Hasan Mandal “YÖK Sistemleri veya YÖK Sınavı diye sınavlar var. Ülkemizde 2 milyonun üzerinde öğrenci bu sınavlara giriyorlar. YÖK’e erişimde 18-24 yaş gurubuna bakıldığında Dünyada 2. ülkeyiz. Yalnız istihdam boyutunda bunu söylemek çok zor. İstihdam boyutu iyi kurgulanmalı. Üniversitelerin tek tip yapıdan daha çok misyon odaklı farklılaşmaya ihtiyaçları var. Şimdiye kadar bütün üniversitelerin misyonları aynı idi. Üniversiteler misyonlarını farklılaştırmalı, çeşitlendirmeli. Bunun için 84 üniversite arasından 2006 yılında kurulan 41 üniversite belirledik. Bu 41 üniversiteden 5 üniversiteyi pilot üniversite seçtik. Ve bu 5 üniversite rektörü şuan burada. Üniversitelerinin ihtisaslaşma konularından bahsedecekler. Bunda amacımız bölgelerinin kalkınmasına katkıda bulunmak. Misyonda da başarılı olacağını kanıtlamak zorunda bu 5 üniversite. 2017 yılı itibari ile bu proje yürüyor. YÖK, üniversitelerin bölgesine odaklı olarak gelişmesi anlamında çalışmalarına da devam ediyor” dedi.

Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran panelde deri, seramik ve tekstil alanında pilot üniversite olan üniversitemizin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Uşak denildiğinde ilk akla gelen 3 alanın deri, tekstil ve seramik olduğunu söyleyen Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran “Bu üç alanda çalışmalar yapıyoruz. Deri, tekstil ve seramik alanlarının ortak birleşim alanı olan tasarım alanında da ilerleyeceğiz. 120 bin ton pet şişe Uşak’ta lif haline dönüşüyor. Türkiye seramik konusunda dünyada 9. Sırada. Uşak ise Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Biz üniversite-sanayi işbirliğini de aşk olarak görüyoruz. Ancak âşık ile maşuk buluşamadı. Biz bunların buluşmasını sağlamaya başladık diyebiliriz. Uşak’ta özellikle son 7 ay içerisinde bizim elemanlarımız akademisyenlerimiz sanayideler ve organize sanayi başkanlıkları olmak üzere onlar da üniversitedeler ve beraber çalışmalar yapmaya başladık.” dedi.

Panel karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.