KURUMİÇİ DUYURULAR
Ana Sayfa / Duyurular / [ARBİS] Bilim ve Teknik’te Bu Ay!
7 Mayıs 2024, Salı
[ARBİS] Bilim ve Teknik’te Bu Ay!
Image
FacebookTwitterLinkedinInstagram
 

Bilim ve Teknik’te Bu Ay!

Türkiye’nin nesiller büyüten en köklü popüler bilim dergisi TüBİTAK Bilim ve Teknik, Mayıs sayısında birbirinden ilginç konular ve en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmelerle dopdolu.

Image

Bilim çocuk ve Meraklı Minik dergilerimizin Mayıs sayıları da birbirinden ilginç konularla dopdolu!

Image

Bilim ve Teknik Mayıs 2024 sayısının içeriğine hep birlikte göz atalım.

Sağlıklı Bir Gelecek İçin En İyi Yatırım: Egzersiz!

Image

Hem orta hem de yüksek yoğunlukta fiziksel aktivitenin veya egzersizin sağlığa önemli etkileri bulunuyor. Egzersizin, çocukların akademik performansını artırmaktan yetişkinlerde ruh halini ve hafızayı güçlendirmeye hatta kişileri bilişsel gerilemeden korumaya kadar ne kadar dönüştürücü bir etkisi olduğu da biliniyor.

 
Image

İmkânsız Gibi Görünen Hedeflerden Korkmayın” Jimnastikte Dünya Şampiyonu İbrahim çolak

 

Uluslararası Jimnastik Federasyonu tarafından ismi literatüre “The Colak” hareketi ile yazılan İbrahim çolak, beş yaşında tanıştığı jimnastikte dünya şampiyonluğuna uzanan yolculuğunu bizlere anlattı.

 
Image

Büyük Dil Modellerinde “Birden Beliren Beceriler” Tartışması

 

Sohbet robotlarının temelini oluşturan “Büyük Dil Modelleri”nin karmaşıklıkları artarken kimi becerilerin bir anda ortaya çıktığına ilişkin gözlemler, “birden beliren beceriler” kavramının doğmasına neden oldu.

 
Image

Depresyonun Sebebi Sandığınız Gibi Olmayabilir

 

Depresyona neyin sebep olduğuna ilişkin yaygın görüşler arasında beyindeki “kimyasal dengesizlik” ya da “serotonin eksikliği” yer alır. Ancak özellikle son birkaç yıldır yapılan çok sayıdaki klinik çalışma depresyonun kaynağının serotonin eksikliğinin çok ötesinde olduğu sonucuna ulaşıyor.

 
Image

Genel Go¨relilik ile Kuantum Fizigˆini Bir Araya Getiren I·lk Tutarlı Kuram

 

Kuantum mekanigˆi ile genel go¨relilik arasındaki uyumsuzlugˆu giderme c¸abalarının c¸ogˆu genel go¨reliligˆin yerini alacak bir kuantum ku¨tlec¸ekimi kuramı gelis¸tirmeye odaklanıyor. Ancak ku¨tlec¸ekimi, kuantum fizigˆiyle ac¸ıklanamayacak bir olgu da olabilir.

 
Image

ODTü MEMS Merkezi Mikroelektromekanik Sistemlerin Yenilikçi Dünyası

 

Mikroelektromekanik sistemler alanında geliştirdiği teknolojiler ile öncü olmak vizyonuyla yola çıkan ODTü MEMS Merkezi, bu alandaki çalışmaları ile Türkiye'nin ve dünyanın teknoloji haritasındaki yerini her geçen gün sağlamlaştırıyor.

 
Image

Prof. Dr. Rana Sanyal’a Avrupa Kadın Yenilikçi ödülü

 

Avrupa Yenilik Konseyi tarafından Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitu¨su¨ is¸ birligˆi ile organize edilen Avrupa Kadın Yenilikc¸iler O¨du¨lleri kapsamındaki “Kadın Yenilikc¸i” o¨du¨lu¨nu¨, biyoteknoloji alanındaki bas¸arılı c¸alıs¸maları ile Tu¨rkiye’den Prof. Dr. Rana Sanyal kazandı.

 

Türkiye’nin nesiller büyüten en köklü popüler bilim dergisi TüBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin arşivine son 4 sayı hariç ücretsiz erişebilirsiniz.

 

© 2024 TüBİTAK