KURUMİÇİ DUYURULAR
Ana Sayfa / Duyurular / [ARBİS] Bilim ve Teknik Nisan Sayısında Neler Var?
2 Nisan 2024, Salı
[ARBİS] Bilim ve Teknik Nisan Sayısında Neler Var?
Image
FacebookTwitterLinkedinInstagram

Bilim ve Teknik Nisan Sayısında Neler Var?

Image

Bilim ve Teknik Nisan sayısı tüm bayilerde!

OpenAI’dan Gerçekçi Videolar Oluşturabilen Yapay Zekâ Uygulaması: Sora

Image

ChatGPT’yi geliştiren OpenAI şirketi, metin formatındaki “prompt”lara yani istemlere göre gerçekçi videolar oluşturabilen yapay zekâ uygulaması Sora’yı tanıttı. Sora, kullanıcılar tarafından verilen yönergeleri takip ederek, bir dakika uzunluğunda videolar oluşturabiliyor.

Image

NEURALINK: “İnsanlar ve Makineler Arasındaki Simbiyotik İlişki”

Neuralink, ağır fiziksel engelli bireylerin düşünce yoluyla cihazları kontrol etmesine olanak sağlamayı amaçlayan Telepati adını verdikleri ilk beyin çipinin, bir hastanın beynine başarıyla yerleştirildiğini duyurdu.

Image

Bir İklim Bulmacası: Kartopu Dünya

Geçmişte en az iki kere Dünya’nın bütün yüzeyinin buzullarla kaplanmış olabileceğini söyleyen Kartopu Dünya Hipotezi, bazı yer bilimciler tarafından kabul görse de konuyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Image

Milli Muharip Uçak KAAN Göklerle Buluştu

ülkemizin savaş uçağı ihtiyacını karşılamak için Milli Muharip Uçak projesi kapsamında geliştirilen KAAN, ilk uçuşunu 21 Şubat’ta başarıyla gerçekleştirdi. KAAN’ın ilk uçuşu 13 dakika sürdü.

Image

çoklu Evren Deneyleri

İçinde bulunduğumuz evren çok sayıda evrenden sadece biri mi? Evrenin oluşumu ve gelişimi ile ilgili bilinenler ve çoklu evrenler hipotezinin doğruluğu hakkında fikir edinmeye çalışan araştırmacılar deneylere yönelmeye başladı.

Image

ölü Yıldızların Etrafında Dolanan Gezegenler ve Güneş Sistemi’nin Geleceği

Beyaz cüce türü iki yıldızın etrafında gezegenler olduğu düşünülen gök cisimleri tespit edildi. Sonuçlar, yıldızları ölen gezegenlerin var olmaya devam etmesinin mümkün olduğuna işaret ediyor.

Image

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

çocukluk çağında en sık görülen DEHB, yetişkinlerde de görülebiliyor. Bu durum kişilerin akademik ve mesleki başarıları, sosyal ilişkileri ve günlük işlevsellik dahil olmak üzere hayatlarının birçok alanında etkilerini gösteriyor.

Image

Hidrotermal Bacalar

çok çeşitli deniz yaşamına ev sahipliği yapan hidrotermal baca alanları okyanus tabanlarının vahaları gibidir. Ayrıca, ekonomik öneme sahip mineralleri yoğunlaştıran önemli jeolojik yapılardır.

Image

Aşırı İşlenmiş Gıdalardaki Tehlikeye Dikkat!

Aşırı işlenmiş gıdalar tüm dünyada insan sağlığı açısından büyüyen bir endişe kaynağı haline geliyor.

Türkiye’nin nesiller büyüten en köklü popüler bilim dergisi TüBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin arşivine son 4 sayı hariç ücretsiz erişebilirsiniz.

© 2024 TüBİTAK