HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Temel Kuvvetler ve Temel Etkileşmeler Konferansı Düzenlendi
28 Aralık 2020, Pazartesi
Temel Kuvvetler ve Temel Etkileşmeler Konferansı Düzenlendi

Uşak Üniversitesi Enerji, Çevre ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından online (çevrimiçi) “Temel Etkileşmeler ve CERN” konulu konferans gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Oğuzhan Günaydın’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa akademik personel ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Doç. Dr. Günaydın, konferansta evrende hüküm süren 4 temel kuvvet ve bunların neden olduğu etkileşmelerden bahsetti. Temel etkileşmeler ve maddenin yapı taşları ile ilgili bilgilerin hızlandırıcı ve çarpıştırıcı laboratuarlarından elde edildiği hakkında bilgi veren Günaydın, günümüzde bu çarpıştırıcı laboratuarlarından en büyüğünün İsviçre ve Fransa sınırında yer alan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) olduğundan, CERN’ün kurulma nedenlerinden ve CERN’de bulunan deneyleri aktardı. CERN’de yapılan keşifleri de anlatan Doç. Dr. Günaydın, CERN’ün temel bilgileri araştırmanın yanı sıra nükleer tıp, görüntüleme teknolojileri, internet ve bilgisayar teknolojilerinin geliştirilmesine de çok büyük katkılarının olduğunu belirtti.

Konferansın sonunda gelecekte CERN’de kurulması planlanan deneyler hakkında bilgiler de veren Doç. Dr. Günaydın, soruları cevapladı.