HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / ‘Hacım Sultan Belgeseli’ İzleyiciyle Buluştu
7 Kasım 2019, Perşembe
‘Hacım Sultan Belgeseli’ İzleyiciyle Buluştu
Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ ve Dr. Öğr. Üyesi Salih Gülerer tarafından Sivaslı İlçesi’nin tanıtımı ve turizminin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan 'Hacım Sultan Belgeseli'nin ilk gösterimi yapıldı.
Sivaslı Kaymakamlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe, Uşak Valisi Funda Kocabıyık'ın yanı sıra Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, İl Protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 
İnanç turizmine katkı yapması amacıyla Sivaslı ilçesi Hacım köyünde yer alan Hacım Sultan Türbesi'nde çekimi gerçekleştirilen belgesele, bilgilendirmeleriyle katkı sağlayan Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ, konu hakkında önceden beridir süregelen araştırmalarının, belgesel çekiminin ardından da devam edeceğini belirtti. 
"Bilimsel çalışmalarımızı görsel alana dökme yönünde bir gayretimiz oluştu"
Sivaslı Kaymakamlığının talebi üzerine belgesel çekme hazırlıklarına başladıklarını belirten Prof. Dr. Murat Öntuğ, "Diğer arkadaşım Salih hocamız ile beraber daha evvelden Hacım Sultan'ın hem tarihi yönünü hem de menkıbe-i hayatıyla ilgili bilgilerimizi makale ve kitap olarak yayınlamıştık. Bu bilimsel çalışmalarımızı görsel alana dökme yönünde bir gayretimiz oluştu. Uşak Üniversitesinin bir misyonu olarak bu belgesel çekimine katkı sunmak istedik. Bizzat köye giderek bilimsel bilgilerimizi görsel alanda zenginleştirerek daha anlaşılır şekilde bir belgesel hazırlanmasına katkı sunduk" dedi.
Hacım Sultan Bölgeyi İslamlaştırmıştır”
Konuşmasında Hacım Sultan hakkında bilgiler de veren Prof. Dr. Öntuğ, "Hacım Sultan Hacı Bektaş'ı Veli'nin müritlerindendir. Onunla beraber Anadolu'ya gelmiştir. Bu Anadolu erenleri Hacım Sultan'ın bulunduğu Batı Anadolu bölgesindeki Uşak ilinin Sivaslı ilçesinde bulunan yere gelmiş ve burada bölgeyi İslamlaştırma, insanlara Allah'ı ve Kur'an-ı tebliğ etme vazifesi üstlenmiştir. Tabii bunu yaparken de efsanevi bazı olaylar da gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verdi.
"Okumaktan öte izlenen şeyler daha akılda kalıcı"
Çektikleri belgesel ile pek çok insana ulaşmak ve onların bilgilenmesini amaçladıklarını bildiren Prof. Dr. Öntuğ, "Belgeseli çekmedeki amacımız insanlarımızın özellikle iletişim çağında aklı gözlerinin önünde, yani okumaktan öte izlenen şeylerin çok daha akılda kalıcı olduğunu görüyoruz. Örneğin bir kitap basıldığını düşünün, 100 bin baskı yapması bile hayalken bir film çekildiğinde milyonlarca kişi seyrediyor. Son zamanlarda belgesel izleme trendindeki bu artış da bizi böyle bir belgesel çekmeye yönlendirdi" diye konuştu.
"Yaşadığı dönemde geleceğe ışık olmuştur"
Etkinliğin açılışında konuşan ve Hacım Sultan'ın İslam dünyası ve Anadolu için kıvanç kaynağı olduğunu belirten Uşak Valisi Funda Kocabıyık ise, "Hacı Bektaşi Veli'nin halifelerinden ulu eren Hacım Sultan'ı tanıtmak için hazırladığınız belgesel beni gururlandırmaktadır. Hacım Sultan yaşadığı dönemde çevreye ve içinde bulunduğu zümreye etkileri olan, yaşarken ünü yayılmış, adına Velayetname yazılmış önemli bir şahsiyettir. Ayak bastığı topraklardan biri olan ve türbesine ev sahipliği yapan Uşak'ımız ile duyduğumuz gurur, hazırladığınız belgeselle taçlanmıştır. Yaptığınız bu iş benim için sadece bir belgesel değil, geçmişimize, önderlerimize, atalarımıza sahip çıktığınızın ve düşüncelerini kavradığınızın göstergesidir" dedi.
Konuşmaların ardından belgeselin yapımında emeği geçen Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ, Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Salik Gülerer, yönetmen Aden Giliz ve yönetmen yardımcısı Yılmaz Demir’e plaketleri Vali Funda Kocabıyık tarafından verildi.