HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşmada Projeler, Hedefler ve Tecrübeler Paylaşıldı
11 Şubat 2019, Pazartesi
Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşmada Projeler, Hedefler ve Tecrübeler Paylaşıldı

“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında ihtisaslaşma alanlarında seçilen yükseköğretim kurumlarının tecrübe paylaşım toplantısı, 8 Şubat 2019 tarihinde Düzce Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Rektörlük Çalıştay salonunda düzenlenen programa; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Ajanslarından yetkililer, ihtisas üniversitelerin rektörleri, rektör yardımcıları, koordinatörler ve akademisyenler katıldı.

“Üniversitelerimiz Bölgelerinin Misyonlarına Sahipler”                                   

Prof. Dr. Gündoğan, yükseköğretim sisteminde birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiklerini ifade ederek, eğitim-öğretimde kalite, çeşitlilik ve bölgesel kalkınmanın önemine değindi. En önemli yapısal değişimin ihtisaslaşma çalışmaları olduğuna dikkat çeken Gündoğan, proje ile üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma dışında bulunduğu bölgenin potansiyelini etkin kullanma, bölgenin ihtiyaç duyacağı insan kaynağını değerlendirme gibi olanaklar sağlayacağını söyledi. Tüm üniversitelerin aynı misyona sahip olmasının gelişmeye engel olacağı tespitinde bulunan Prof. Dr. Gündoğan, üniversitelerin bir kısmının eğitim, bir kısmının araştırma, bir kısmının ise bölgesel kalkınma alanlarında ülkemize katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Hedef: “Nitelikli Bilgi, Nitelikli İnsan Gücü”

2015 yılında YÖK ve Kalkınma Bakanlığı’nın devlet üniversitelerine yönelik,  “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi”ni başlattığını dile getiren Prof. Dr. Gündoğan, 2016 yılında beş, 2018 yılında da beş olmak üzere on üniversite ile sürece devam ettiklerine işaret etti. 2023 yılı hedeflerine ulaşmada nitelikli bilgi ve nitelikli insan gücünün önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Gündoğan, projeye destek olanlara teşekkür etti.

Sabun ve Koku Ürettiler

Programın ilk oturumunda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, ihtisaslaşma alanında yaptıkları çalışmaları kapsayan birer sunum gerçekleştirdiler. Öğleden sonraki bölümünde; ihtisas üniversitesi rektörleri, rektör yardımcıları ve akademisyenler, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DÜBİT) gerçekleştirilen sabun ve koku atölye çalışmalarına katıldı.

Performans İzleme Komisyonu Oluşturuluyor

Toplantının ikinci oturumunda Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından, ihtisaslaşma alanında yeni seçilen, Aksaray Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi’ne belgeleri takdim edildi. Prof. Dr. Gündoğan, ihtisas üniversiteleri için “Performans İzleme Komisyonu” kurulduğunu ifade ederek, belirlenecek kriterler doğrultusunda yıllık performans değerlendirmelerinin yapılacağını söyledi. Program, üniversitelerin ihtisaslaşma çalışmalarındaki performans göstergelerinin değerlendirildiği toplantının ardından sona erdi.

Toplantıda, Deri, Tekstil ve Seramik alanlarında (DTS) ihtisaslaşan ve bu alanlardaki başarılarını sürdüren Uşak Üniversitesi’nin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, DTS çalışmalarındaki gelinen aşamaları, projeleri, hedefleri ve süreç içinde edindikleri tecrübeleri paylaştı.