HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Ceviz Yetiştiriciliği Paneli Gerçekleştirildi
10 Ocak 2023, Salı
Ceviz Yetiştiriciliği Paneli Gerçekleştirildi

Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Uşak Ticaret Borsası, Uşak Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (USEM) tarafından düzenlenen “Ceviz Yetiştiriciliği Paneli” 6 Ocak 2023 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.


Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Kabalcı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen,  Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, Uşak Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Doç. Dr. Fatma Akyüz, Uşaklı Ceviz Üreticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Açılış konuşmasında üreticilerin ve araştırmacıların bir araya geldiği toplantıların hem şehre hem de katılımcılara bir kültür kazandırdığını söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Kabalcı, Uşak Üniversitesi olarak şehre değer katacak araştırmalar için kapılarının açık olduğunu belirtti.

Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen yaptığı konuşmada tarım sektörünün ülkelerin gelişmişliğinin belirlenmesindeki etkisini anlattı.

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer ise, çiftçiler için böyle önemli bir paneli Uşak Üniversitesi ile birlikte yapmaktan mutlu olduklarını belirtirken yeni iş birlikleri içinde hazır olduklarını ifade etti.

Yoğun ilgi gören panelde Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Ayşen Melda Çolak, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Polat, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaşar Akça ve Ceviz Üreticisi Veli Koç, ceviz üretimi ile ilgili konularda dinleyenlere bilgi verdi. 

Doç. Dr. Ayşen Melda Çolak, Uşak özelinde ceviz üreticiliğinin dününü ve bugününü bilimsel verilerle anlattı. Doç. Dr. Çolak, sunumunda bölgenin iklim yapısı ve toprak yapısının ceviz üretimine etkilerini, üretici sayısındaki artışı, kullanılan ırkları anlattı.

Ceviz ırkları üzerine çalışmaları olan Doç. Dr. Mehmet Polat, ırk seçiminin önemine vurgu yaptı. Ceviz üretiminde seçilecek ırkın verimi kadar iklime uygunluğunun önemine değinen Doç. Dr. Polat, yabancı ve yerli ceviz türleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Ceviz Üreticisi Veli Koç, ceviz üretimindeki sorunları anlattı. Koç, üretici ve mekan kaynakları sorunların altını çizdi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaşar Akça, ceviz yetiştiriciliğinde uygulanan yeni yöntemleri aktardı.  Prof. Dr. Akça, uygulanan yeni yöntemlerin avantajlarını ve dezavantajlarını anlatırken çözüm yolları için fikir de vererek,  ırk seçimi, budama, sulama gibi etkenlerin verime etkisini sayısal verilerle anlattı.

Panelin sonunda panalistlere üniversitemiz adına plaket ve teşekkür belgesi verildi.

Panelin ardından Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Polat, Ceviz Üreticisi Veli Koç ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaşar Akça, Dekan Prof. Dr. Mehmet Fatih Çelen ve Doç. Dr. Ayşen Melda Çolak, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’ı ziyaret etti.